Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje minimos 23-iosios Černobylio katastrofos metinės (nuotraukos)

Ukraina anksti sekmadienį pagerbė lygiai prieš 23 metus įvykusios Černobylio katastrofos – didžiausios pasaulio branduolinės avarijos – aukas.
Ukraina anksti sekmadienį pagerbė lygiai prieš 23 metus įvykusios Černobylio katastrofos aukas.
Ukraina anksti sekmadienį pagerbė lygiai prieš 23 metus įvykusios Černobylio katastrofos aukas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien su dideliu liūdesiu prisimename tuos didvyrius, kurie kovojo su branduoline audra ir pasiaukojo dėl mūsų ir mūsų vaikų“, – sakoma prezidento Viktoro Juščenkos kreipimesi, kurį paskelbė jo spaudos tarnyba.

Maždaug 100 ukrainiečių, tarp jų – prezidentas ir kiti aukščiausio rango pareigūnai, naktį padėjo vainikus prie paminklo Černobylio aukoms Kijeve ir per pamaldas šiai tragedijai paminėti uždegė žvakutes, praneša žurnalistai.

Vadinamieji likviduotojai, kurie po tos katastrofos dalyvavo valant jos vietą, savo ruožtu apjuosė aplink paminklą ilgą eglių šakų girliandą. Daugelis jų negalėjo sutramdyti ašarų.

Slavutičiaus miestelyje, kuris yra 50 km nuo avarijos vietos ir kur gyveno daugelis Černobylio atominės elektrinės darbuotojų, į naktinį budėjimą susirinko šimtai žmonių, kurie prie paminklo aukoms padėjo gėlių ir uždegė žvakutes.

Černobylio katastrofa įvyko 1986 metų balandžio 26 dieną, 1 val. 23 min., kai sprogo vienas elektrinės reaktorius ir radioaktyviomis medžiagomis buvo užteršta didžiulė teritorija Ukrainoje, Rusijoje ir Baltarusijoje, o radioaktyvių medžiagų debesis nuslinko ir virš kitų Europos dalių.

Daugiau kaip 25 tūkst. likviduotojų, kurie likvidavo avarijos padarinius ir statė betoninį sprogusio reaktoriaus sarkofagą, daugiausia – ukrainiečiai, rusai ir baltarusiai, mirė, rodo oficialūs Ukrainos skaičiai.

2005 metų rugsėjį paskelbtais Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, aukų buvo tik 4 tūkst., bet nevyriausybinės organizacijos šį skaičių užginčijo.

Vien Ukrainoje 2,3 mln. žmonių oficialiai yra laikomi nukentėjusiais nuo tos katastrofos.

Maždaug 4,4 tūkst. ukrainiečių, kurie avarijos metu buvo vaikai ar paaugliai, buvo atliktos operacijos dėl skydliaukės vėžio, kuris yra dažniausiai pasireiškianti radiacijos pasekmė, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija.

Černobylio atominė elektrinė galutinai buvo uždaryta 2000 metais, iki kurių vienas reaktorius ir toliau gamino elektros energiją. Tačiau grėsmę ši elektrinė kelia ir uždaryta, nes betono sarkofagas trūkinėja.

Po avarijos paskubomis supiltą betoninį sarkofagą turi uždengti naujas plieninis sarkofagas.

Jo statyba, kuri yra finansuojama tarptautiniu mastu, turi prasidėti šiais metais arba kitų metų pradžioje, o jos pabaiga numatyta 2012-aisiais. Jį statys konsorciumas „Novarka“, kuriam priklauso prancūzų kompanijos „Bouygues“ ir „Vinci“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius