Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 07 /12:18

Ukrainoje opozicija suaktyvins protestus dėl prezidento Viktoro Janukovyčiaus derybų su Rusijos lyderiu

Iš Kijevo centro jau septintą parą iš eilės nesitraukiantys proeuropietiškos opozicijos šalininkai, įtūžę dėl naujo prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimo su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, per kurį jie diskutavo dėl naujos strateginės partnerystės sutarties, ketina dar labiau suaktyvinti protestus.
Daugiatūkstantinis mitingas Kijeve
Daugiatūkstantinis mitingas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Beveik tūkstantis eurointegracijos šalininkų, nepabūgę šeštadienį paryčiais prasidėjusio smarkaus snygio, protestuodami dėl nusigręžimo nuo istorinio suartėjimo su Europos Sąjunga (ES) toliau laiko užėmę Kijevo centrinę Nepriklausomybės aikštę.

Kai kurie savanoriai buvo susisupę į antklodes, laukdami pusryčių, dalijamų iš improvizuotos virtuvės, o kiti šlavė šiukšles aplink kelias dešimtis palapinių, įkurtų didžiulėje aikštėje.

Protestų organizatoriai tikisi, kad iki 300 tūkst. žmonių susirinks į sekmadienį organizuojamą mitingą, kuris turėtų tapti didžiausia demonstracija nuo 2004 metų prodemokratinės Oranžinės revoliucijos, pirmąkart pastūmėjusios 46 mln. gyventojų turinčią šalį į suartėjimą su Vakarų valstybėmis.

Spaudžiamas Ukrainos prezidentas penktadienį susitiko su V.Putinu per iš anksto neskelbtą vizitą Juodosios jūros kurorte Sočyje, grįždamas po kelionės į Kiniją, kur mėgino užsitikrinti palaikymą savo pinigų pristigusiai vyriausybei.

Spaudžiamas Ukrainos prezidentas penktadienį susitiko su V.Putinu per iš anksto neskelbtą vizitą Juodosios jūros kurorte Sočyje, grįždamas po kelionės į Kiniją, kur mėgino užsitikrinti palaikymą savo pinigų pristigusiai vyriausybei.

V.Janukovyčiaus oficialiame tinklalapyje sakoma, kad per derybas su V.Putinu dėmesys buvo sutelktas į „bendradarbiavimą prekybos ir ekonomikos srityje ... bei pasiruošimą ateities sutarčiai dėl strateginės partnerystės“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad abiejų lyderių derybose, kurios buvo jau ketvirtosios per trumpesnį nei dviejų mėnesių laikotarpį, buvo aptariami „aktualūs dvišaliai klausimai“.

Tačiau kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad V.Jakovyčius siekė gauti iš Rusijos milijardų JAV dolerių vertės paskolų ir dujų mainais į atsiribojimą nuo asociacijos ir prekybos sutarties su ES, kuri galėtų atverti kelią Ukrainos narystei 28 šalių Bendrijoje.

Politinė krizė tapo skaudžiu smūgiu silpnai Ukrainos ekonomikai, didėjant nerimui, kad Kijevas gali tapti nepajėgus grąžinti milijardų dolerių skolų ir įvykdyti kitokių mokėjimų, kurių terminas sukaks ateinančių metų pabaigoje.

Milijardai iš Rusijos

Ukraina, kurios ekonomiką apėmusi recesija, praeitą mėnesį atmetė sutartį su ES, aiškindama, kad jai gresia Rusijos prekybos sankcijos ir kad Bendrija nesugebėjo užtikrinti milijardų dolerių vertės kompensacinių priemonių.

Tuo tarpu V.Putinas tikisi įtraukti Ukrainą į Maskvos vadovaujamą Muitų sąjungą, kuriai jau priklauso Baltarusija ir Kazachstanas. Šis projektas turi ambicijų ilgainiui tapti varžovu Briuselio vadovaujamam blokui.

„The Economist“ vyriausiasis redaktorius Edwardas Lucasas socialiniame tinkle „Twitter“ rašo iš savų šaltinių sužinojęs, jog V.Janukovyčius iš tikrųjų pasirašė tvirtą susitarimą su V.Putinu dėl 15 mlrd. dolerių pagalbos paketo ir patvirtino Kijevo „strateginį“ aljansą su Maskva.

Kijeve leidžiamas autoritetingas savaitraštis „Zerkalo nedeli“ citavo vieną šaltinį Rusijoje, kuris esą sakė, jog V.Putinas pasiūlė paskolinti V.Janukovyčiui mažiausiai 12 mlrd. JAV dolerių, kad tai sustiprintų Ukrainos ekonomiką ir užtikrintų, kad ji nebeieškotų pagalbos Vakaruose.

Tame pranešime sakoma, kad Rusija taip pat linkusi pigiau tiekti gamtines dujas Ukrainos energetikos įmonei, vadovaujamai įtakingo magnato, kurio palaikymas gyvybiškai svarbus V.Janukovyčiui.

Tuo tarpu žurnalo „The Economist“ vyriausiasis redaktorius Edwardas Lucasas socialiniame tinkle „Twitter“ rašo iš savų šaltinių sužinojęs, jog V.Janukovyčius iš tikrųjų pasirašė tvirtą susitarimą su V.Putinu dėl 15 mlrd. dolerių pagalbos paketo ir patvirtino Kijevo „strateginį“ aljansą su Maskva.

Vienas aukšto rango šaltinis Ukrainos vyriausybėje griežtai atmetė pranešimus, jog Sočyje buvo susitarta dėl kokių nors konkrečių dalykų.

„Tai tebuvo diskusija“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau Kijeve sparčiai išplito gandai apie numanomą susitarimą, o aukščiausi opozicijos lyderiai perspėjo, kad toks žingsnis, jeigu būtų patvirtintas, sukeltų sunkių padarinių.

„Sekmadienio protestai gali lemti labai tragišką pabaigą mūsų šaliai, jeigu (V.Janukovyčius) iš tikrųjų pardavė Ukrainą“, – opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė šeštadienį paryčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius