-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje prasidėjo Aukščiausiosios Rados rinkimai be kalinamos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko

Ukrainoje sekmadienį prasidėjo Aukščiausiosios Rados rinkimai, kuriuos temdo kalinamos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko nedalyvavimas ir kurie laikomi demokratijos išbandymu prezidentui Viktorui Janukovyčiui.
Ukrainiečiai balsuoja Aukščiausiosios Rados rinkimuose.
Ukrainiečiai balsuoja Aukščiausiosios Rados rinkimuose. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimų apylinkės atidarytos nuo 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir veiks iki 20 val. vakaro, o pirmieji oficialūs rezultatai turėtų būti pradėti skelbti pirmadienį ryte.

Šie visuotiniai rinkimai Ukrainoje yra pirmieji po V.Janukovyčiaus pergalės prieš 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos lyderę įtemptuose 2010 metų prezidento rinkimuose, po kurių J.Tymošenko greitai buvo pateikti kaltinimai.

Kaip prognozuojama, V.Janukovyčiaus valdančioji Regionų partija turėtų gauti daugiausia balsų, o dėl antros ar trečios vietų varžysis opozicinis blokas, susibūręs apie ekspremjerę J.Tymošenko, ir naujai įkurta partija UDAR („Smūgis“), vadovaujama politikos naujoko – sunkiasvorio bokso superžvaigždės Vitalijaus Klyčko, kuris pasisako už permainas ir nėra įsipainiojęs į ankstesnius korupcijos skandalus.

2012 metų vasaros duomenimis, susivienijusios opozicijos populiarumas sudarė sąlygas jai konkuruoti su V.Janukovyčiaus Regionų partija, tačiau pastaraisiais mėnesiais opozicijos reitingai smuktelėjo.

Kaip rodo spalio 9–15 dienomis atliktos apklausos rezultatai, už valdžios partiją balsuoti ketina 31,8 proc. respondentų.

Antroji vieta prognozuojamai J.Tymošenko blokui „Tėvynei“, o trečioji – V.Klyčko, kuris atsisakė pasirašyti koalicijos susitarimą su susivienijusia opozicija, UDAR – už šias jėgas ketina balsuoti atitinkamai 22,1 ir 19,5 proc. apklaustųjų.

Julija Tymošenko balsuos pagal kalinių sąrašus, tačiau – medicinos įstaigoje. Savo biuletenį ji tikriausiai įmes į vežiojamąją balsadėžę.

Į parlamentą dar gali patekti komunistai, kuriems prognozuojama 12,9 proc. parama, ir Ukrainos susivienijimas „Laisvė“, kurį palaiko 6,5 proc. respondentų.

Rinkimus Ukrainoje, kurios rytinė dalis linksta remti prezidento partiją, o vakarinė – opoziciją, stebės daugiau kaip 3 700 užsienio stebėtojų.

Tyrimų rezultatai rodo, kad ne daugiau kaip 9 proc. ukrainiečių tiki, jog rinkimai bus sąžiningi, o 47 proc. respondentų sako, kad jų nenustebintų žinia apie didelio masto arba reikšmingus klastojimus.

Valdžia prieš balsavimą stengėsi pataisyti padėtį, Rusijos pavyzdžiu įrengdama vaizdo kameras balsavimo apylinkėse, kurios tiesiogiai transliuos vaizdą internetu. Vis dėlto kai kurie stebėtojai pažymi, kad ši praktika, kuri buvo neveiksminga per rinkimus Rusijoje, taip pat neturės didelės reikšmės Ukrainoje, kur dėl dominavimo 450 vietų parlamente varžosi trys partijos.

Buvusi Ukrainos premjerė ir opozicijos lyderė J.Tymošenko balsuos 5-ojoje centrinėje klinikinėje ligoninėje Charkove, pranešė Kačanovo kolonijos vadovybė. Kaip sakė šaltinis kolonijoje, J.Tymošenko balsuos pagal kalinių sąrašus, tačiau – medicinos įstaigoje. Savo biuletenį ji tikriausiai įmes į vežiojamąją balsadėžę.

Kaip sekmadienį pranešė aktyvistai, ryte buvusią premjerę ketinama grąžinti iš ligoninės į Kačanovo koloniją.

Kovingo būdo 51 metų politikė, kuri savo šviesius plaukus paprastai būna supynusi į nuo jos įvaizdžio neatsiejamą kasą, pernai spalį buvo nuteista kalėti septynerius metus dėl įgaliojimų viršijimo, tačiau šiuos kaltinimus J.Tymošenko ir Vakarų valstybės laiko politiškai motyvuotais.

Iki 2010 metų rinkimų premjero poste dirbusi J.Tymošenko buvo laikoma į Vakarų šalis orientuotos politikos šalininke. Dabar ji vadovauja padrikai opozicijos koalicijai iš valstybinės ligoninės, kurioje yra gydoma dėl nugaros problemų. Tačiau jai nebuvo leista kandidatuoti į Aukščiausiąją Radą, o ES lyderiai pareiškė „apgailestaujantys“ dėl šio sprendimo.

27 šalių Bendrija dėl šios bylos jau anksčiau atšaukė metų pabaigoje planuotą kasmetinį viršūnių susitikimą su Ukrainos vadovais ir nusprendė palaukti rinkimų baigties, prieš priimdama sprendimą, ar derybos su Kijevu bus atnaujintos.

Briuselis tvirtino, kad J.Tymošenko ir kiti buvę jos kabineto nariai, pasiųsti už grotų dėl panašių kaltinimų, turi būti paleisti prieš pasirašant su Kijevu bet kokią sutartį, atveriančią duris diskusijoms su Ukraina dėl jos seniai laukiamos narystės Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius