-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 12 /21:57

Ukrainoje sulaikyti trys įtariamieji žurnalisto P.Šeremeto nužudymo byloje

Ukrainos policija sulaikė tris asmenis, įtariamus prisidėjus prie 2016 metais įvykdyto žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymo sprogus jo automobilyje padėtai bombai, ketvirtadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.
Pavelas Šeremetas
Pavelas Šeremetas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

VRM informavo, kad žmogžudyste įtariami trys sulaikytieji: karinė slaugytoja Jana Duhar, savanorė ir vaikų gydytoja Julija Kuzmenko, taip pat muzikantas ir „mūšių Donbase veteranas“ Andrijus Antonenka.

„Įtarimai pareikšti pagal [Baudžiamojo kodekso] 115 straipsnį [dėl tyčinės žmogžudystės], vykdomas tyrimas, atliekamos kratos“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Ukrainos VRM atstovas Artiomas Ševčenka.

Anot jo, dar du įtariamieji šioje byloje – sutuoktiniai Vladislavas ir Ina Hryščenkos – šiuo metu yra sulaikyti, bet kaltinimai dėl P.Šeremeto nužudymo jiems kol kas neiškelti.

„Dar dviems figūrantams – sutuoktiniams Hryščenkoms – šioje byloje dar nepareikšti įtarimai. Jie buvo sulaikyti byloje dėl pasikėsinimo nužudyti verslininką Ivano Frankivsko srityje“, – nurodė A.Ševčenka.

Tuo metu vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, komentuodamas įtariamųjų sulaikymą, parašė socialiniame tinkle „Twitter“ tokią žinutę: „Tai yra labai sunkaus ir atkaklaus realių profesionalų darbo rezultatas ir svarbus žingsnis siekiant visiškai išspręsti bylą“.

Kovose su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje dalyvavęs A.Antonenka, šalies specialiųjų pajėgų himno autorius, per „Facebook“ parašė, kad jam pareikšti įtarimai dėl P.Šeremeto nužudymo ir kad jo namuose bus atlikta krata.

Vėliau A.Antonenka žurnalistams sakė, kad jam perskaitė įtarimus, bet jis akto nepasirašė.

„Išgirdau savo pavardę [byloje] dėl nužudymo organizavimo, sprogmenų gamybos... Įvardytas aš, taip pat ponia Kuzmenko – vaikų kraujagyslių kardiochirurgė. Juliją Kuzmenko pažįstu – mes esam draugai“, – kalbėjo jis.

Pripažinimą pelnęs proeuropietiškų pažiūrų baltarusių kilmės 44 metų žurnalistas žuvo 2016 metų liepą, kai jo automobilis susprogo jam važiuojant į darbą viena iš gatvių Kijevo centre.

Ketvirtadienį policija atliko kratas ir pranešė, kad buvo pareikšti įtarimai keliems bylos figūrantams.

Vėliau nacionalinės policijos viršininkas Jevhenas Kovalis per spaudos konferenciją pareiškė, kad J.Duhar, J.Kuzmenko ir A.Antonenka pagrįstai įtariami prisidėjus prie nusikaltimo.

Pasak J.Kovalio, pagrindinis P.Šeremeto nužudymo motyvas buvo mėginimas destabilizuoti socialinę ir politinę padėtį šalyje.

Pagrindiniais įtariamaisiais laikomas A.Antonenka ir J.Kuzmenko, galimai padėję sprogstamąjį įtaisą po P.Šeremeto automobiliu.

Po šio incidento paskelbtame vaizdo įraše matyti prie automobilio įtartinai besielgiantys vyras ir moteris.

P.Šeremetas rašė populiariam interneto laikraščiui „Ukrainska Pravda“, kurio įkūrėjui Georgijui Gongadzei prieš 16 metų buvo nupjauta galva, šiam pradėjus tirti įtariamus Ukrainos lyderių nusikaltimus.

P.Šeremetas buvo gerbiamas už tai, kad kritikavo Kremlių, bet tuo pačiu metu nežiūrėjo pro pirštus į ukrainiečių valdžios klaidas. Ši žmogžudystė sukrėtė Ukrainą ir yra viena iš daugelio neišspręstų šalies žurnalistų nužudymo ir užpuolimo bylų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį sakė, kad P.Šeremeto nužudymo tyrimas yra „prioritetinis“.

„Deja, mūsų šalyje esama daug daugiau panašių bylų“, – konstatavo jis.

Ketvirtadienį Kijevo meras Vitalijus Klyčko, buvęs bokso profesionalas, sakė, kad sostinės taryba nutarė P. Šeremeto vardu pavadinti vieną parką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius