Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 01 /16:56

Ukrainoje tęsiasi valymas: kratos pas verslo ir politikos sunkiasvorius I.Kolomoiskį ir A.Avakovą

Ukrainos teisėsauga trečiadienį atliko kratas dar dviejų įtakingų politikų ir verslininkų namuose bei biuruose. Ukrainos saugumo tarnybos ir Ekonominio saugumo biuro pareigūnai iškratė vieno įtakingiausių Ukrainos oligarchų ir politikų Ihorio Kolomoiskio namus Dnipre. Tuo tarpu Ukrainos saugumo tarnybos ir Valstybinis tyrimų biuro pareigūnai atliko kratą vieno įtakingiausių šalies politikų, buvusio vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo namuose.
Ihoris Kolomoiskis
Ihoris Kolomoiskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kuo įtariamas I.Kolomoiskis?

Ukrainos saugumo tarnybos ir Ekonominio saugumo biuro pareigūnai trečiadienį atliko kratą oligarcho, buvusio Dnipropetrovsko srities gubernatoriaus Ihorio Kolomoiskio namuose Dnipro mieste, leidiniui „Ukrainska Pravda“ pranešė šaltiniai teisėsaugoje.

Tyrimas susijęs su machinacijomis, susijusiomis su „Ukrtatnafta“ ir „Ukrnafta“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis

Pasak šaltinio, byla susijusi su 40 mlrd. grivinų vertės naftos produktų pasisavinimu ir milžiniškų sumų muito mokesčių vengimu.

2022 m. spalį I.Kolomoiskis atvyko į Nacionalinio antikorupcijos biuro (NABU) Kyjivo biurą apklausai. Rugsėjo viduryje NABU detektyvai atliko kratą I.Kolomoiskio namuose Bukovelio kurorte. Teisėsaugos pareigūnai konfiskavo dokumentus. Pats verslininkas sakė, kad „apie tai negirdėjo“. Ši krata buvo susijusi su procesu dėl „Ukrnaftos“ turto ir lėšų, kurių vertė 2015 m. siekė beveik 13 mlrd. grivinų, pasisavinimo.

Be to, rugsėjo pradžioje antikorupcijos institucijos paskelbė apie buvusiems „Ukrnaftos“ vadovams pareikštus įtarimus šioje byloje. I.Kolomoiskis neturi įtariamojo statuso.

I.Kolomoiskis buvo laikomas prezidento Volodymyro Zelenskio rėmėju ir aplinkos žmogumi. V.Zelenskis, paskelbęs, kad sieks prezidento posto, net buvo vadinamas I.Kolomoiskio statytiniu, nes jo prodiuserinės kompanijos kuriamos laidos buvo rodomos I.Kolomoiskio kontroliuojamuose televizijos kanaluose.

Kuo įtariamas A.Avakovas?

Ukrainos saugumo tarnybos ir Valstybinis tyrimų biuro pareigūnai trečiadienį taip pat atliko kratą vieno įtakingiausių šalies politikų, buvusio vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo namuose.

Tai leidiniui „Ukrainska Pravda“ patvirtino pats A.Avakovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas

Anot jo, tyrimas susijęs su prancūziškų „Airbus“ sraigtasparnių pirkimu.

„Baigė kratą dėl sraigtasparnio avarijos bylos. Jie išnagrinėjo prieš 6 metus sudarytas „Airbus“ sutartis. Žinoma, nieko nerado. Sutartis patvirtino vyriausybė ir parlamentas. Formaliai patikrino versiją“.

Pravda.ua. primena, kad 2018 m. gegužės 29 d. Ukrainos ir Prancūzijos vyriausybės Paryžiuje pasirašė 552 mln. eurų vertės susitarimą dėl oficialios paramos kuriant bendrą aviacijos saugumo ir civilinės saugos sistemą. Pagal susitarimo sąlygas Prancūzijos pusė turėjo dviem etapais Ukrainai pristatyti 37 „Airbus“ sraigtasparnius, o vėliau – dar 18 sraigtasparnių. Iš jų 21 buvo H225 sraigtasparniai, kurių keliamoji galia viršija 10 tonų.

21 iš 55 Prancūzijos sraigtasparnių, kuriuos ketina įsigyti Ukraina, jau naudojamas.

2023 m. sausio 18 d. rytą Brovaruose, Kyjivo srityje, sudužo Valstybinės gelbėjimo tarnybos sraigtasparnis. Per avariją žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė: A.Avakovą poste pakeitęs vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis, jo pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas ir Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorius Jurijus Lubkovičius. Iš viso žuvo 14 žmonių, įskaitant 1 vaiką.

Tiriamos kelios pagrindinės versijos: skrydžio taisyklių pažeidimas (piloto klaida), techninis sraigtasparnio gedimas, sabotažas.

Aktyvi kova su korupcija

Pastaruoju metu Ukraina suaktyvino kovą su korupcija. Šalyje iš pareigų buvo atleista nemažai aukštų pareigūnų, jiems pareikšti įtarimai. Prezidentas V.Zelenskis žada, kad atleidimų bus ir daugiau.

Žiniasklaida apkaltino Gynybos ministeriją, kad ji pasirašo sutartis dėl maisto produktų, kurių kainos du ar tris kartus viršija dabartines pagrindinių maisto produktų kainas.

Kai kurie atleidimai buvo susiję ne su maisto pirkimo sutarčių skandalu, o su kitais pažeidimais.

Vakarų sąjungininkės yra skyrusios milijardus dolerių finansinės ir karinės pagalbos Kyjivui, kad šis galėtų pasipriešinti Rusijos kariuomenei, tačiau dažnai tai darė su išankstine sąlyga, kad parama bus teikiama, jei bus vykdomos antikorupcinės reformos.

Ukrainoje jau seniai paplitusi korupcija, tačiau beveik metus trunkantis plataus masto Maskvos karas nustelbė vyriausybės pastangas išgyvendinti kyšininkavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius