-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23 /13:36

Ukrainoje užsiliepsnojo šaudmenų sandėlis, įtariama diversija

Ukrainos šiaurės rytinėje Charkovo srityje viename kariuomenės šaudmenų sandėlyje ketvirtadienį naktį įsiplieskus gaisrui ir pasipylus sprogimams iš aplinkinių teritorijų evakuojami gyventojai, pranešė pareigūnai.
Šaudmenų sandėlio gaisras Charkovo srityje
Šaudmenų sandėlio gaisras Charkovo srityje / Kadras iš vaizdo įrašo
Temos: 2 Ukraina Gaisras

Pasak Ukrainos vyriausiojo karinio prokuroro Anatolijaus Matioso, šio incidento karinėje bazėje netoli Balaklijos miesto priežastis gali būti diversija.

„Pagal preliminarius duomenis šiąnakt 3 val. 2 min. (vietos ir Lietuvos laiku) dėl diversijos keliose raketų ir artilerijos šaudmenų – 125 mm ir 152 mm kalibro tankų ir artilerijos sviedinių – saugojimo aikštelėse netoli Balaklijos miesto Charkovo srityje įvyko sprogimas arba įsiplieskė gaisras, sukėlęs šaudmenų detonaciją“, – sakoma A.Matioso „Facebook“ paskyroje paskelbtame pranešime.

VIDEO: Ukrainoje užsiliepsnojo šaudmenų sandėlis

Prokuroras pridūrė, kad septynių kilometrų spinduliu aplink šią bazę teritorija buvo paskelbta ypatingoji saugumo padėtis.

Pranešimų apie nukentėjusius arba žuvusius žmones nebuvo.

Balaklijos rajono administracijos vadovas Stepanas Maselskis sakė, kad gyventojai evakuojami iš teritorijų, nutolusių nuo bazės iki 5 kilometrų.

Nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad iki ketvirtadienio ryto iš bazės apylinkių evakuota apie 20 tūkst. žmonių.

Nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad iki ketvirtadienio ryto iš bazės apylinkių evakuota apie 20 tūkst. žmonių. Po pietų pranešta, kad ugnis apėmė dar didesnį plotą nei anksčiau.

Į įvykio vietą šalies valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba išsiuntė 55 autocisternas, 24 vienetus pagalbinės technikos ir 362 darbuotojus. Be to, ten dirba 25 greitosios pagalbos automobiliai, daugiau kaip 100 greitosios pagalbos darbuotojų, 40 Nacionalinės policijos ekipažų ir per 150 policijos pareigūnų.

A.Matiosas feisbuke rašė, kad sandėliuose yra 138 tūkst. tonų šaudmenų, o bendras arsenalo plotas užima 368 hektarus.

„Atsižvelgus į šaudmenų detonacijos ploto išsiplėtimo bei jų pasklidimo galimybę, suorganizavome vietinių gyventojų evakuaciją iš Verbivkos ir Jakovenkivės“, – pabrėžė A.Matiosas.

Dėl šaudmenų sandėlyje įsiplieskusio gaisro į Charkovo sritį išvyko šalies premjeras Volodymyras Hroismanas.

Po šio incidento bus sustiprinta kitų bazių, kuriose laikomi ginklai ir šaudmenys, apsauga, pranešė Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Aleksandras Motuzianikas.

„Dėl nepaprastojo įvykio kol kas galioja nurodymas sustiprinti kitų bazių, kuriose saugomi ginklai ir šaudmenys, apsaugą ir gynybą“, – sakė jis televizijai „112 Ukraina“.

Gaisras šalies karinių pajėgumų nesusilpnins

Gaisras nepadarė didelės žalos šalies gynybos pajėgumams, pareiškė gynybos ministras Stepanas Poltorakas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stepanas Poltorakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stepanas Poltorakas

„Didelės žalos Ukrainos gynybos pajėgumams šie sprogimai nepadarė“, – sakė jis per spaudos konferenciją Kijeve. Jis pažymėjo, kad sandėliai karinėje bazėje prie Balaklijos miesto dabar nėra didžiausi šalyje.

Pasak jo, didelė dalis šaudmenų prasidėjus specialiajai operacijai Donbase (Rytų Ukrainoje) „buvo išsklaidyta po kitas bazes ir sandėlius bei perkelta į (antiteroristinės) operacijos vykdymo zoną“.

Ministras pažymėjo, kad gaisro ir sprogimų priežasties pirminė versija – diversinės grupuotės veiksmai.

Sovietų laikus menančiuose kariuomenės sandėliuose paprastai saugoma daugybė ginklų ir šaudmenų. Dažnai jie laikomi itin prastomis sąlygomis.

„Tai jau ne pirmas diversijų atvejis mūsų strateginės reikšmės objektuose. Buvo priimtas sprendimas apsaugoti arsenalus, kuriuose saugomi ginklai, šaudmenys ir technika. Taip pat sustiprinta mūsų sandėlių, esančių antiteroristinės operacijos zonoje, apsauga ir gynyba“, – sakė ministras.

S.Poltorakas pridūrė, kad nuostolius bus galima įvertinti tik užgesinus gaisrą.

„Ten nuo pat pradžių buvo pakankamai pajėgų ir išteklių, kad būtų laiku įsikišta ir padaryta viskas, kas įmanoma, kad gaisras nebesiplėstų. Ten buvo du tankai, ugniagesių technika, tačiau gaisras tokiuose objektuose, kaip įprasta, būna ypač sudėtingas – tai yra susiję su šaudmenų sprogimais“, – pažymėjo Gynybos ministerijos vadovas.

Anot jo, į įvykio vietą jau pasiųsta nacionalinių ginkluotųjų pajėgų karių iš Charkovo ir Nacionalinės gvardijos karių, policijos ir Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos pareigūnų bei transporto priemonių, padedančių gyventojams evakuotis iš pavojaus zonos.

Sandėliai mena sovietinius laikus

Ukrainos saugumo tarnybos pranešė pradėjusios tyrimą dėl įtariamo „diversijos“ akto.

Ukrainos kariuomenė kariauja su prorusiškais separatistais šalies rytuose jau nuo 2014-ųjų balandžio. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Balaklijos bazėje, esančioje apie 150 km nuo separatistų kontroliuojamų teritorijų, buvo laikomi šaudmenys ir ginklai, kuriuos naudojo ukrainiečių kariai, kovojantys antiteroristinės operacijos zonoje, pranešė Ukrainos televizija.

Per panašų incidentą ukrainiečių kontroliuojamame Svatovės mieste, esančiame apie 60 km nuo separatistų pozicijų, 2015-ųjų spalį žuvo mažiausiai du civiliai, o dar aštuoni žmonės buvo sužeisti.

Sovietų laikus menančiuose kariuomenės sandėliuose paprastai saugoma daugybė ginklų ir šaudmenų. Dažnai jie laikomi itin prastomis sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius