Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje žuvo naikintuvą pilotavęs Rusijos generolas majoras

Į pensiją išėjęs Rusijos oro pajėgų generolas majoras 63 metų Kanamatas Botaševas buvo numuštas ir žuvo danguje virš Ukrainos. Informaciją apie piloto mirtį BBC patvirtino trys buvę K.Botaševo pavaldiniai, kurie su juo bendravo po to, kai jis paliko tarnybą.
Kanamatas Botaševas
Kanamatas Botaševas / Ukrainos karinių pajėgų ir Elbrusoid.org nuotr.

Su BBC kalbėję buvę K.Botaševo pavaldiniai dėl saugumo priežasčių prašė neskelbti jų pavardžių.

Atsargos generolas nespėjo katapultuotis

K.Botaševas buvo aukščiausio rango pilotas, apie kurio žūtį Ukrainoje tapo žinoma. Prieš išeidamas į pensiją jis buvo aviacijos pulko vadas. Tokio aukšto rango karininko dalyvavimas oro mūšiuose gali rodyti tiek Maskvos keliamus iššūkius karo lakūnams, tiek aukšto lygio specialistų trūkumą.

Gegužės 22 d., sekmadienį, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad virš Luhansko srities buvo numuštas Rusijos atakos lėktuvas Su-25. Pilotas nespėjo katapultuotis, teigiama pranešime. Pranešama, kad naikintuvas buvo numuštas raketa „Igla“.

Vienas iš buvusių K.Botaševo tarnybos draugų BBC patvirtino, kad būtent Su-25 buvo tas lėktuvas, su kuriuo atsistatydinęs generolas dalyvavo karo veiksmuose Ukrainoje.

„Šiandien Kanamatas žuvo! Popasnos rajonas, 8.25 val... Pirmas priartėjimas buvo NAR (nevaldomos aviacinės raketos – BBC), antras – bombos... „Stinger“ pakeliui iš atakos, sprogimas ore ir... Viskas“, – pasakojo diskusijos viename iš Rusijos telegram kanalų dalyvis.

Administratorius šį komentarą ištrynė, tačiau kiti dalyviai tęsė diskusiją naudodami K.H.B. inicialus.

„Iki pasimatymo, vade... Šioje planetoje yra nedaug žmonių, kurie gyveno danguje taip, kaip jūs. Dangus pasiima geriausius, šiandien jis pasiėmė tave“, – rašė „Fighterbomber“ telegram kanalas, autoritetingas Rusijos karo lakūnų sluoksniuose.

Elbrusoid.org nuotr./Kanamatas Botaševas
Elbrusoid.org nuotr./Kanamatas Botaševas

Remiantis viešai prieinamais BBC šaltiniais, žinoma, kad Ukrainoje žuvo mažiausiai 31 Rusijos karo lakūnas. Tai yra didelis oro pajėgų nuostolis, nors realūs skaičiai gali būti didesni.

K.Botaševas turėjo snaiperio piloto klasę. Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, tokio piloto parengimas trunka 10–12 metų ir kainuoja apie 8 mln. dolerių.

Rusijos kariniuose forumuose teigiama, kad snaiperio piloto statusas yra ne tiek įgūdžių, kiek nuopelnų įvertinimas ir kad jis dažniau suteikiamas ne tiems, kurie gerai šaudo, o tiems, kurie turi daugiau žvaigždučių ant antpečių.

Buvo nuteistas dėl sudaužyto naikintuvo

K.Botaševas gimė 1959 m. Rusijos Karačiajų-Čerkesijos respublikoje, baigė Jeisko aukštąjį karo aviacijos institutą ir įgijo naikintuvo-bombonešio piloto kvalifikaciją. Jis išsitarnavo nuo leitenanto iki generolo.

K.Botaševas vadovavo gvardijos oro pajėgų pulkui Voroneže. Jo karinė karjera nutrūko 2012 m. birželį, kai jis buvo apkaltintas sudaužęs naikintuvą Su-27 netoli Petrozavodsko. Kaip pranešė „Novaja Gazeta“, generolas paprašė savo draugo pulkininko paskraidyti lėktuvu Su-27, kuriuo skristi neturėjo leidimo.

Skrydžio metu K.Botaševas nusprendė atlikti akrobatinį triuką, tačiau nesuvaldė lėktuvo. Naikintuvas apsisuko ir sudužo; pilotai sėkmingai katapultavosi.

„Aš tiesiog panorau paskraidyti tokiu naikintuvu, bet neatsižvelgiau į tai, kad toks orlaivis turi savų niuansų“, – teisme aiškino K.Botaševas.

Tuo pat metu paaiškėjo, kad K.Botaševas jau buvo padaręs panašų pažeidimą: 2011 m. jis skraidė Su-34 be leidimo.

K.Botaševas buvo pripažintas kaltu dėl avarijos ir nuteistas ketveriems metams lygtinai bei 5 mln. rublių bauda.

Po teismo K.Botaševas pasitraukė iš ginkluotųjų pajėgų ir dirbo Sankt Peterburgo ir Leningrado srities DOSAAF pirmininko pavaduotoju aviacijai.

BBC nusiuntė užklausą Rusijos gynybos ministerijai, prašydama pakomentuoti galimą K.Botaševo mirtį, ir laukia atsakymo.

Kitų šaltinių teigimu, K.Botaševas kariniuose veiksmuose Ukrainoje galėjo dalyvauti kaip Rusijos privačios karinės kompanijos „Wagner“, turinčios net lėktuvų, samdinys.

Problemos danguje

Neaišku, kaip 63 metų į pensiją išėjęs generolas atsidūrė prie Su-25 šturvalo Ukrainoje. Buvę K.Botaševo pavaldiniai prasitarė, kad jis „tiesiog negalėjo likti nuošalyje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Su-25
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Su-25

Rusijos karinės įdarbinimo agentūros, patriotinės organizacijos ir „Wagner“ kompanija nuo kovo pradžios vykdo aktyvią kampaniją, kurios metu verbuoja žmones, kurie bus siunčiami į Ukrainą. Remdamasi atvirais šaltiniais, BBC nustatė, kad Ukrainoje žuvo mažiausiai devyni vyresni nei 50 metų Rusijos kariškiai pensininkai. Vienam iš jų, į atsargą išėjusiam oro desanto pajėgų majorui Valerijui Statilko, kaip ir K.Botaševui, buvo per 60 metų.

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, SU-25 buvo numuštas netoli Popasnos miesto. Šioje teritorijoje šiuo metu vyksta aršiausi mūšiai, nes Rusijos kariuomenė, viena vertus, bando žengti link Kramatorsko, kita vertus, nori pasiekti Luhansko srities administracines ribas ir apsupti Ukrainos karius.

Britų žvalgybos duomenimis, Rusijos puolimas stringa. Viena iš priežasčių – Rusijos oro erdvės pranašumo danguje trūkumas. Nors pirmosiomis karo savaitėmis Rusijos kariuomenė surengė masinius oro smūgius prieš Ukrainos karinius objektus, Ukraina atlaikė puolimą ir aktyviai naudoja tolimojo nuotolio oro gynybos sistemas ir nešiojamas oro gynybos sistemas.

Ukrainos gynybos ministerijos nuotr./Numuštas rusų sraigtasparnis
Ukrainos gynybos ministerijos nuotr./Numuštas rusų sraigtasparnis

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, nuo vasario 24 d. jau numušti 204 Rusijos kariniai orlaiviai. Rusijos gynybos ministerija šių duomenų nekomentuoja ir nuo kovo pabaigos neatnaujino duomenų apie aukas.

Iš viešų šaltinių žinoma, kad Ukrainoje žuvo mažiausiai du Rusijos kariuomenės generolai. Rusija patvirtino, kad žuvo generolai majorai Andrejus Suchoveckis ir Vladimiras Frolovas.

Ukrainos valdžios institucijos pranešė apie kitų septynių Rusijos generolų žūtį, tačiau bent du iš jų – Magomedas Tušajevas ir Andrejus Mordvičiovas – pasirodė esantys gyvi, periodiškai rodomi vaizdo įrašuose ir toliau dalyvaujantys kovinėse operacijose Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius