Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 15 /14:21

Ukrainos Aukščiausioji Rada panaikino Krymo parlamento įgaliojimus

Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė nutarimą nutraukti Krymo autonominės respublikos Aukščiausiosios Rados įgaliojimus.
Ukrainos parlamentas
Ukrainos parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Unian“, už šį sprendimą balsavo 278 deputatai iš 296 užsiregistravusių. Nutarimas įsigalioja nuo jo priėmimo akimirkos.

Remiantis nauju nutarimu, Aukščiausioji Rada nutaria nutraukti Krymo parlamento galias anksčiau laiko. Laikinai Ukrainos parlamento pirmininko pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pavedė aprašymų komitetui sudaryti sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų į Krymo Aukščiausiąją Radą projektą.

Krymo parlamento sprendimas dėl vadinamojo Krymo autonominės respublikos Ukrainoje referendumo rengimo – nekonstitucinis

Primename, kad Ukrainos Konstitucinis Teismas nekonstituciniu pripažino Krymo autonominės respublikos Aukščiausiosios Rados kovo 6-osios sprendimą „Dėl Krymo referendumo rengimo“. Tokios išvados Konstitucinis Teismas priėjo, išnagrinėjęs laikinai Ukrainos prezidento ir Aukščiausiosios Rados pirmininko pareigas einančio Oleksandro Turčynovo bei parlamento žmogaus teisių įgaliotinės Valerijos Lutkovskos konstitucinius teikimus.

Krymo siekis prisijungti prie Rusijos atskleidžia tarptautinės teisės koliziją

Vakarų šalys laiko neteisėtais bet kokius veiksmus, kuriais Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį siekiama prijungti prie Rusijos, taip pat ir referendumą, organizuojamą šiame regione, dabar faktiškai kontroliuojamame Maskvos pajėgų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel potencialų Krymo prijungimą prie Rusijos įvardijo kaip „aneksiją“.

Tačiau Maskva tikina, kad tarptautiniai įstatymai nėra pažeidžiami, o prezidentas Vladimiras Putinas neigė, kad Rusijos pajėgos vykdo intervenciją Kryme.

Ar Krymo prisijungimas prie Rusijos pažeistų tarptautinę teisę? Ekspertai sako, kad aiškaus atsakymo nėra.

„Tai neišspręsta problema tarptautinėje teisėje, nes susikerta du principai: teisės į apsisprendimą ir valstybės teisės į teritorinį vientisumą, – sakė Austrijoje veikiančio Linco universiteto Tarptautinės teisės katedros direktorius Sigmaras Stadlmeieris. – Būtent tokia problema kilo Kosove.“

Prorusiškas Krymo parlamentas rėmėsi prieštaringai vertinamu Kosovo precedentu, kai paskelbė šio autonominio Ukrainos regiono nepriklausomybę kovo 11 dieną.

Parlamentas nurodė, kad Krymo nepriklausomybės deklaracija „grindžiama Jungtinių Tautų (JT) chartija ir kitais tarptautiniais instrumentais, susijusiais su tautų teise į apsisprendimą.“

Krymo įstatymų leidėjai taip pat rėmėsi Tarptautinio Teisingumo Teismo Hagoje išvada, jog Kosovo 2008 metais vienašališkai paskelbta nepriklausomybė nuo Serbijos nepažeidė tarptautinės teisės.

Tačiau Kosovo nepriklausomybės deklaracija rodo, kad ji apibūdina „ypatingą atvejį“, kuris „nėra precedentas jokiai kitai situacijai“, taip pat draudžiantis naujai valstybei prisijungti prie kokios nors kitos šalies.

Kosovo deklaracijoje sakoma, kad nepriklausomybė buvo paskelbta po „daugelio metų smurto“ prieš vietos albanus. Tuo padėtis Kosove skiriasi nuo padėties krizės apimtame Kryme, kur nebuvo jokių išpuolių prieš gyventojų daugumą sudarančius rusakalbius.

Ar Ukrainos teritorinį vientisumą saugo Budapešto memorandumas?

1994 metais Rusija, JAV ir Didžioji Britanija pasirašė Budapešto memorandumą, užtikrinantį „Ukrainos nepriklausomybę, suverenumą ir esamas sienas“ – mainais į Kijevo sutikimą pašalinti iš savo teritorijos visu Sovietų Sąjungos laikų branduolinius ginklus.

Šis memorandumas turėtų užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą išorinės agresijos atveju, sakė Maskvoje įsikūrusio Patrice'o Lumumbos tautų draugystės universiteto Tarptautinės teisės fakulteto vadovas Aslanas Abašidzė.

„Tačiau kalbant apie tautų apsisprendimą, tenka grįžti prie Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius