Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos diplomatijos vadovas apie išpuolį prieš Lietuvos ambasadą: „Tai galėjo būti Rusijos provokacija“

Lietuvoje besilankantis Ukrainos diplomatijos vadovas Pavlo Klimkinas pabrėžė, kad ukrainiečiai šiuo metu labiausiai rūpinasi dėl bevizio režimo su Europos Sąjunga patvirtinimo. Jo teigimu, tai ne tik techninis, bet ir emociškai svarbus klausimas, parodysiantis abiejų pusių ryžtą bendradarbiauti.
Pavlo Klimkinas
Pavlo Klimkinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ukrainos užsienio reikalų ministras aptarė ir naktį prie Lietuvos ambasados Kijeve įvykusį incidentą, kai buvo susprogdintas dūminis užtaisas.

Incidentas įvyko po vidurnakčio, per jį ambasados pastatas nenukentėjo.

„0 val. 45 min. policijos Pečeros valdybos budintis skyrius gavo pranešimą, kad Buslivskos gatvėje nežinomi asmenys prie Lietuvos Respublikos ambasados metė dūminį užtaisą. Į įvykio vietą tuojau pat išvyko sprogmenų specialistai ir tyrėjų operatyvininkų grupė. Prie tvoros už 20 metrų nuo įėjimo į diplomatinę atstovybę teisėsaugininkai rado panaudotos dūminės granatos RGD-2č liekanas. Apžiūrėjus aplinkinę teritoriją dykynėje aptiktas tuščias granatos F-1 korpusas“, – sakoma Kijevo policijos pranešime.

„Neatmetame galimybės, kad tai galėjo būti provokacija, už kurios stovėjo Rusija. Visos atsakingos tarnybos aiškinasi šį incidentą“, – sakė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad saugumo padėtis Rytų Ukrainoje tikrai negerėja, tačiau ukrainiečiai gali tikėtis lietuvių pagalbos.

„Tai liudija tragiškas įvykis su stebėtojų misijos atstovais. Vieno iš jų žūtis. Tai rodo, kad į saugumo situaciją turime labai rimtai žiūrėti“, – sakė L.Linkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministras priminė, kad Ukrainoje dirba apie dešimt Lietuvos ekspertų, nusiųsta apie 200 karo instruktorių. Lietuva siekia prisidėti ir prie to, kad bevizis Ukrainos-ES režimas būtų išspręstas jau birželio mėnesį.

L.Linkevičius pabrėžė, kad vyriausybė ėmėsi liberalizuoti darbo rinkos reikalavimus, kurie palengvintų ukrainiečiams galimybę dirbti Lietuvoje. Jis pabrėžė, kad praėjusiais metais darbo leidimų buvo išduota apie tūkstantį, o šiemet jau daugiau.

Rinkimai Prancūzijoje nustebino prognozuotumu

„Rinkimai Prancūzijoje patvirtino prognozes. Tai gana neįprasta pastaruoju metu“, – sakė L.Linkevičius, paklaustas apie Prancūzijos prezidento rinkimus.

P.Klimkinas teigė, kad Kijevui šie rinkimai išties svarbus klausimas.

„Mums rūpi, kas taps Prancūzijos lyderiu, nes kaip žinote, derybos dėl Rytų Ukrainos vyksta Normandijos formatu. Rusija, kaip žinote, bando vykdyti šliaužiančią okupaciją ir derybos sunkios“, – sakė ministras.

„Pasitikiu Prancūzijos demokratine tradicija“, – pabrėžė ministras, nenorėdamas išskirti, kuris kandidatas būtų palankesnis Kijevui.

Tikisi JAV politikos tęstinumo

Ukrainos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad Kijevas ir Vašingtonas jau susisiekė dėl Rytų Ukrainoje žuvusio amerikiečių paramediko.

„Svarbu, kad pagalbą teikiantys asmenys būtų apsaugoti. Svarbu sužinoti, kas buvo už šio nužudymo“, – teigė P.Klimkinas.

„Kalbėjome su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu ir aptarėme situaciją“, – pabrėžė jis.

Paklaustas apie naująją Baltųjų rūmų administraciją Ukrainos diplomatijos vadovas teigė, kad tiki užsienio politikos tęstinumu.

„Dėl administracijos jau girdėjome daug pareiškimų, jie gana aiškūs. Esu įsitikinęs, kad JAV užsienio politika yra ir bus pagrįsta vertybėmis. Šiuo požiūriu, neturiu jokių abejonių dėl amerikiečių pasiryžimo“, – sakė P.Klimkinas.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad savaitgalį nuskambėjęs Baltarusijos pareiškimas dėl oro erdvės pažeidimo tikriausiai nėra be pagrindo, toks pažeidimas tikrai galėjo įvykti.

„Esu įsitikinęs, kad šis atvejis bus ištirtas ir mes atsakysime į notą“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad oro erdvę pažeidė ne karinis, o civilinis lėktuvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius