-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos generalinis prokuroras: „M.Saakašvilis gavo iš Rusijos pusę milijono dolerių“

Buvęs Gruzijos prezidentas, Ukrainos opozicinės partijos „Naujųjų jėgų judėjimas“ lyderis ir buvęs Odesos srities administracijos vadovas Michailas Saakašvilis iš Rusijoje besislapstančio verslininko Serhijaus Kurčenkos už savo veiklą Ukrainoje gavo 0,5 mln. dolerių (450 tūkst. eurų), pareiškė Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka.
Sulaikytą Michailą Saakašvilį išlaisvino protestuotojai
Sulaikytą Michailą Saakašvilį išlaisvino protestuotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukrainos pilietis Severionas Dengadzė, suderinęs savo veiksmus su Saakašviliu, per patikėtinį kreipėsi į besislapstantį Serhijų Kurčenką stabilaus Saakašvilio veiklos finansavimo klausimu mainais į organizuotos nusikalstamos grupuotės narių interesus. Užfiksavome, kad iš Rusijos Saakašvilis gavo maždaug 0,5 mln. dolerių“, – antradienį per trumpą spaudos konferenciją Kijeve sakė J.Lucenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serhijus Kurčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serhijus Kurčenka

Pasak jo, „buvo įvykdyta specialioji operacija, per kurią buvo nustatyta, kad virtinė politikų, visų pirma Michailas Saakašvilis, bendradarbiavo su (buvusio Ukrainos prezidento Viktoro) Janukovyčiaus organizuotos nusikalstamos grupuotės nariais, pirmiausia – su Serhijumi Kurčenka.

Už jų pinigus Saakašvilis ir jo aplinkos žmonės finansavo jų inicijuotas protesto akcijas“.

Pasak generalinio prokuroro, šių akcijų tikslas yra užgrobti valdžią Ukrainoje ir padėti „Janukovyčiaus ir Kurčenkos organizuotos nusikalstamos grupuotės“ nariams nutraukti jų baudžiamąjį persekiojimą, taip pat susigrąžinti turtą, kurį jie anksčiau buvo nusikalstamai įgiję Ukrainoje.

J.Lucenka taip pat tvirtina, kad visi šie veiksmai buvo vykdomi stebint Ukrainos specialiosioms tarnyboms.

„Pusė tos sumos kontroliuojant Ukrainos specialiosioms tarnyboms buvo įteikta Severionui Dengadzei, nurašius kupiūrų numerius ir fiksuojant pačią perdavimo operaciją“, – sakė generalinis prokuroras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka

Pasak jo, su Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir Generaline prokuratūra bendradarbiavo keli ukrainiečiai, buvę Maskvoje. Ukrainos teisėsaugininkai gavo garso ir vaizdo medžiagos su įrodymais, kad „koordinuojant veiksmus su Rusijos federaline saugumo tarnyba Kurčenka finansavo Saakašvilį“.

„Tai sudarė sąlygas mums šiandien paskelbti garso ir vaizdo įrodymus, kad Saakašvilio veiklą finansavo Serhijus Kurčenka ir kiti nusikalstamos organizacijos, tiesiogiai susijusios su Rusijos Federacijos Federaline saugumo tarnyba, nariai“, – sakė J.Lucenka.

Spaudos konferencijoje buvo paskelbtas S.Dengadzės ir S.Kurčenkos patikėtinio pokalbio apie planuojamas politines akcijas dalyvaujant M.Saakašviliui ir galimą jų finansavimą garso įrašas.

Pats M.Saakašvilis žurnalistams trumpai pareiškė, kad jam pateikti kaltinimai yra nesąmonė: „Iš kur aš galiu pažinoti tuos žmones? Kas jie tokie? Tai melas, visa tai melas.“

Anksčiau Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius, susidomėjęs ir nustebęs, stebi įvykius, susijusius su M.Saakašvilio sulaikymu Kijeve, bet nemano, kad būtina reaguoti į jo pareiškimus „nuo stogo“.

„Taip, mes susidomėję stebime, kas vyksta Ukrainoje. Dar kartą Kijevas stebina. Dar kartą stebina Saakašvilis.

Tuo pačiu metu jis nuo kaklaraiščio valgymo iki užlipimo ant stogo nuėjo tam tikrą kelią politikoje. Tas kelias buvo sunkus. Jo situacija sudėtinga. Štai ką mes galime pasakyti“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

Kai buvo paprašytas pakomentuoti per sulaikymo operaciją M.Saakašvilio išsakytus pareiškimus, kad Kremlius remia dabartinį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir jo vyriausybę, D.Peskovas pridūrė: „Mes nepratę reaguoti į žmonių, sėdinčių ant stogo, pareiškimus.“

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

Į klausimą, ką Kremlius mano apie Kijevo priešpriešą su M.Saakašviliu ir kieno pusėje būtų, D.Peskovas atsakė: „Ne. Mes susidomėję stebime šių įvykių bendrą paveikslą.

Žinoma, tai Ukrainos galvos skausmas. Tokio dalyko ir priešui nelinkėtum, nors, žinoma, nelaikome ukrainiečių liaudies priešu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius