Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos generolas: Rusija žino, kad situacija gali atsisukti prieš juos

Vasario mėnesį po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno atleidimo Oleksandro Syrskio vietą kaip naujasis Ukrainos sausumos pajėgų vadas užėmęs generolas leitenantas Oleksandras Pavliukas leidiniui „The Economist“ pareiškė, kad lemiamas karo etapas prasidės per ateinančius du mėnesius.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Jo teigimu, amerikiečių pagalba tik pradeda pasiekti fronto linijas, tuo tarpu Rusijos autoritarinio prezidento Vladimiro Putino generolai meta visą turimą kovinę techniką, kad išbandytų išsekusius ir nepakankamai aprūpintus Ukrainos karius.

„Rusija žino, kad jei per mėnesį ar du gausime pakankamai ginklų, situacija gali atsisukti prieš juos“, – pabrėžė generolas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Pavliukas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Pavliukas

O.Pavliukas atkreipė dėmesį, kad Ukrainai skubiai reikalingos oro gynybos sistemos. Jo teigimu, vasarą numatytas vakarietiškų naikintuvų F-16 pristatymas turėtų suteikti didelį psichologinį ir paskatinti kovotojų karinę dvasią postūmį.

Tačiau vis dar neaišku, ar Ukraina gaus naujesnes F-16 versijas, kurios reikalingos norint mesti iššūkį Rusijos bombonešiams. Šie bombonešiai lieka per atstumą, už Ukrainos priešlėktuvinės gynybos veikimo zonos ribų, o ant fronto pozicijų numeta po 130 sunkiųjų valdomų bombų per dieną.

Sausumos pajėgų vadas įvertino, kad Rusija ir toliau sutelks dėmesį į Luhanską ir Donecką – rytinius rajonus, kuriems teko didžiausias karo smūgis. Tačiau žvalgybos duomenys rodo, kad Rusijos pajėgos netrukus išplės veiksmus ir atakuos šiaurės rytinius Charkivo ir Sumų regionus.

„Rusija tikrina mūsų linijų stabilumą prieš pasirinkdama tinkamiausią kryptį“, – įvardijo generolas.

Ukrainai praradus Očeretynę, Rusija galėjo pralaužti pirmąją gynybos liniją ir kelti grėsmę gyvybiškai svarbiems tiekimo keliams, rašo „The Economist“.

Tačiau O.Pavliukas atsisakė komentuoti pranešimus, kad pozicijų praradimą lėmė nesusikalbėjimas. Situaciją jis aiškino „beprotišku“ spaudimu, „pribloškiančia [Rusijos] oro persvara“ ir artilerijos santykiu, kuris siekė 20:1. Visame fronto ruože rusų patrankos paleidžia septynis kartus daugiau sviedinių nei ukrainiečių.

Ukraina vis dar laiko Časiv Jarą, strateginę aukštumą už penkių kilometrų į vakarus nuo Bachmuto. Nors skelbiama, kad Časiv Jaras yra raktas į už jo esančių miestų ir miestelių grupę, paskutinius Donbaso miestų centrus, kurie tebėra Ukrainos rankose, panašu, kad generolas ruošia viešąją nuomonę tam, kas, kai kurių karybos ekspertų vertinimu, yra neišvengiama.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos apšaudymo padariniai Časiv Jare
„AP“/„Scanpix“/Rusijos apšaudymo padariniai Časiv Jare

Jis teigia, kad Časiv Jaro praradimas neturėtų „lemiamos reikšmės“, nes tai tik „eilinė gyvenvietė“.

Viena iš skubiausių generolo užduočių – surinkti dešimt naujų brigadų, ruošiantis Rusijos puolimui. Nors nuo gruodžio mėn., kai mobilizacija iš esmės sustojo, buvo susirūpinta dėl žmonių, O.Pavliukas tvirtino, kad pagrindinė kliūtis yra įranga, o ne žmonės.

„Dalis šių naujų pajėgų bus dislokuota sostinės apsaugai. Praėjus dvejiems su puse metų po to, kai Rusijos kariuomenė buvo suklupdyta, ji neatsisakė siekio galiausiai užimti miestą“, – atskleidė Sausumos pajėgų vadas.

„Kyjivo gynyba išlieka vienu pagrindinių mūsų rūpesčių, kad ir kaip sunku būtų rytuose. Jis yra Ukrainos širdis, ir mes žinome, koks svarbus vaidmuo ateityje teks sostinės gynybai“, – sakė jis.

Kovo mėn. vokiečių leidinys „Die Welt“ taip pat rašė apie galimą kritinio Rusijos ir Ukrainos karo etapo pradžią. Prognozuota, kad jis gali prasidėti iki rugsėjo mėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius