Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riaušininkų ir teroristų valdomas Slovjanskas: penkis kartus išaugusios maisto kainos ir gyventojų abejingumas

Ukrainos kariuomenė zonduoja riaušininkų ir teroristų gynybą aplink apsiaustą rytinį Slovjansko miestą, kuris tapo sunkiu išbandymu gilėjant krizei šalyje.
Ginkluotas prorusiškas separatistas Slovjanske
Ginkluotas prorusiškas separatistas Slovjanske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per naktį buvo likviduoti trys kontrolės postai, kuriuos sukilėliai buvo įrengę 160 tūkst. gyventojų turinčiame mieste; žmonės per operaciją nenukentėjo, sakoma Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Kariuomenės šarvuočiai privažiuoja prie pat Slovjansko ir apsisuka, matyt, žvalgydami padėtį.

Per kelias pastarąsias dienas riaušininkai pranešė apie kilusius pavienius ginkluotus susirėmimus ir jų sučiuptus „šnipus“, tačiau tokie pranešimai pasirodė esą arba perdėti, arba nepatikrinami

Per kelias pastarąsias dienas riaušininkai pranešė apie kilusius pavienius ginkluotus susirėmimus ir jų sučiuptus „šnipus“, tačiau tokie pranešimai pasirodė esą arba perdėti, arba nepatikrinami.

Tačiau už kelių kilometrų nuo Slovjansko kariuomenės įrengti ir jį visu perimetru juosiantys kontrolės postai rodo, kad miestas yra apsuptas.

Neslūgstant įtampai ir abiems šalims kruopščiai tikrinant transporto priemones, susidaro įspūdis, kad miestas atsidūrė aklavietėje.

„Ar turite šautuvų? Narkotikų? Gal meksikiečių migrantų“, – juokavo vienas ukrainiečių desantininkas, kreipdamasis į automobilio keleivius prie vieno iš kontrolės postų šalia Malinivkos gyvenvietės, taip norėdamas paįvairinti rutina tapusią įprastą patikrinimo procedūrą.

Kelio kontrolės poste stovi keturi vienas šalia kito pastatyti šarvuoti transporteriai, dėl kurių pravažiuojantys automobiliai yra priversti sumažinti greitį. Ant šarvuočių plevėsuoja Ukrainos vėliavos – nacionalinės vyriausybės valdžios šioje prorusiškų separatistų bastionais nusagstytoje teritorijoje priminimas.

„Aš čia jau savaitę. Labai ramu, nes jie bijo prisiartinti“, – sakė vienas jaunas akivaizdžiai monotonijos išvargintas karys, kuris pasirodžius aukštesniam pareigūnui iš karto liovėsi kalbėjęs.

„Aš čia jau savaitę. Labai ramu, nes jie bijo prisiartinti“, – sakė vienas jaunas akivaizdžiai monotonijos išvargintas karys

Netoli separatistai įsirengė savo palapinių miestelį prie Paraskovyvkos gyvenvietės, kurioje, kaip jie sako, yra aptverta Ukrainos ginklų saugykla.

Kamufliažine uniforma vilkinti Nastia sakė, kad daugiau nei prieš mėnesį čia atvyko slaugyti savo draugų prorusiškų riaušininkų.

Tačiau kol kas ji tapo tik vieno įvykio liudininke: prieš kelias dienas nusileidęs Ukrainos specialiųjų pajėgų sraigtasparnis suėmė vieną iš riaušininkų. Kodėl, moteris sako nežinanti iki šiol.

Pačiame Slovjanske prie milicijos nuovados ir saugumo tarnybų pastato riaušininkai pastatė didžiules barikadas iš smėlio maišų. Barikadose palikti plyšiai, pro kuriuos galima šaudyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginkluotas prorusiškas separatistas Slovjanske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginkluotas prorusiškas separatistas Slovjanske

Daugeliui Slovjansko gyventojų tai atrodo kaip paprastas jėgos demonstravimas, kuriam jie lieka beveik abejingi.

Riaušininkų raginimai burtis į mitingus ir parodyti „budeliams nacionalistams“ Kijeve, kad jie niekada neperims šio miesto kontrolės, lieka neišgirsti.

Vietos gyventojai yra labiau sunerimę dėl kasdienių nepatogumų, kylančių dėl tokios padėties.

Vietos gyventojai yra labiau sunerimę dėl kasdienių nepatogumų, kylančių dėl tokios padėties

„Pagrindiniai maisto produktai, pavyzdžiui, svogūnai, kurie kainavo po 20 centų už kilogramą prieš penkis mėnesius, kai prasidėjo neramumai, dabar kainuoja 1,40 JAV dolerio“, – skundėsi daržoves ir vaisius pardavinėjanti Svetlana.

„Jau nekalbėsiu apie ananasus arba bananus, kurių kaina pakilo nuo 1 dolerio iki 5,50 dolerio už kilogramą, ko anksčiau niekad nebūdavo“, – pridūrė ji.

Ukrainos gynybos ministerija paneigė pranešimą apie pratybas Kijevo centre

Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad neplanuoja rengti karinių pratybų šalies sostinėje Kijeve trečiadienį vakare ir naktį, paneigdama ankstesnį vyriausybės ir miesto administracijos svetainėje pasirodžiusį pranešimą.

„Visi kariai ir ginkluotė yra nuolatinėse pozicijose ir nedalyvaus pratybose Kijevo centre“, – sakoma ministerijos pranešime.

Paklausti apie prieštaringus pranešimus du šaltiniai saugumo pajėgose naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad sostinėje pratybas rengs valstybės apsaugos pareigūnai, kurie rūpinasi šalies prezidento ir aukščiausių valstybės pareigūnų apsauga.

Anksčiau Vyriausybės tinklalapyje gyventojai buvo perspėti, kad „per miestą judės karinės technikos kolonos“ ir vyks pratybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius