-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos konsului Sankt Peterburge nurodyta išvykti iš Rusijos Federacijos

Ukrainos laikinasis reikalų patikėtinis Rusijos Federacijoje Vasylis Pokotyla šeštadienį buvo iškviestas į Rusijos užsienio reikalų ministeriją dėl Ukrainos generalinio konsulato konsulo Sankt Peterburge, apkaltinto neteisėta veikla.
Rusijos užsienio reikalų ministerija
Rusijos užsienio reikalų ministerija / „Sputnik“ nuotr.

„Rusijos pusė atkreipė dėmesį į tokio pobūdžio veiklos nepriimtinumą, nesuderinamą su konsulinio pareigūno statusu ir kenkiančia Rusijos Federacijos saugumo interesams. Paskelbta, kad [konsulo] buvimas Rusijoje yra nepageidaujamas ir jam rekomenduota išvykti per 72 valandas, skaičiuojant nuo šių metų balandžio 19 dienos“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos šeštadienį išplatintame pranešime.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) anksčiau šeštadienį pranešė sulaikiusi ukrainiečių diplomatą Oleksandrą Sosoniuką, apkaltinusi jį gavus neskelbtinos informacijos, „saugomos teisėsaugos organų ir Rusijos FSB duomenų bazėse“, gavimu iš vieno Rusijos piliečio.

„Ši veikla nesuderinama su diplomatinio darbuotojo statusu ir yra aiškiai priešiško Rusijos Federacijai pobūdžio. Bus imamasi priemonių prieš užsienio diplomatą pagal tarptautinės teisės normas“, – pareiškė FSB.

Kijevas tvirtina, kad diplomatas nesusijęs su slaptos informacijos gavimu, tačiau teigė, kad artimiausiu metu Ukrainos užsienio reikalų ministerija spręs dėl jo grįžimo į Ukrainą.

Netrukus Kijevas apsispręs dėl atsakomųjų priemonių, Rusijai sulaikius Ukrainos konsulą, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Rusijos teisėsaugos pareigūnai kelioms valandoms buvo sulaikę Ukrainos generalinio konsulato Sankt Peterburge darbuotoją. Dabar jis yra Ukrainos diplomatinėje įstaigoje. Aiškinamės sulaikymo aplinkybes“, – naujienų agentūrai „Interfax“ šeštadienį sakė jis.

Pastaraisiais metais Rusija sulaikė nemažai Ukrainos piliečių, įtariamų šnipinėjimu, tačiau diplomato sulaikymas yra retas dalykas.

Tarp Maskvos ir Kijevo bei jo sąjungininkų Vakaruose pastarosiomis savaitėmis dar labiau išaugo įtampa, atsinaujinus kautynėms tarp ukrainiečių kariuomenės ir prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje ir Rusijai ėmus telkti karius Ukrainos pasienyje ir okupuotame Kryme.

Vakarų šalims reiškiant susirūpinimą dėl separatistinio konflikto eskalavimo, ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, jog Rusijos ekspertai ir pareigūnai „atvirai grasina Ukrainai karu ir Ukrainos valstybingumo sunaikinimu“.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ilgai rusenantis konfliktas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Pastaruoju metu atsinaujinę reguliariai vykstantys susirėmimai kelia grėsmę pernai sudarytam paliaubų susitarimui, o Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis paprašė Vakarų pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius