-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ministrai žada išrauti kyšininkavimą šalyje

Du įtakingi Ukrainos ministrai antradienį pažadėjo su šaknimis išrauti kyšininkavimą vienoje iš labiausiai korumpuotų Europos šalių, siekdami išpildyti tarptautinių partnerių reikalavimus, kurie buvo iškelti kaip tolesnės pagalbos sąlyga.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Korupcija

Finansų ministrė Natalie Jaresko ir ekonomikos ministro pareigas einantis lietuvis verslininkas Aivaras Abromavičius sakė naujienų agentūrai AFP, kad Kijevas nori aiškaus atotrūkio nuo praeities ir radikalaus valstybės vaidmens sumažinimo.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos pažadėjo skirti Ukrainai didelę finansinę pagalbą šaliai, kuri šiuo metu kovoja su Rusijos palaikomu separatistų sukilimu rytiniame regione, tačiau taip pat reikalauja, kad Kijevas pažabotu daugelį metų šalį kompromitavusią korupciją.

„Ukraina yra labiausiai korumpuota šalis Europoje, o mes turime nuo to išsivaduoti“, – pabrėžė A.Abromavičius, sakydamas, kad jo paties vadovaujama ministerija yra biurokratinis monstras, kurį reikia suskaldyti arba uždaryti.

„Ukraina yra labiausiai korumpuota šalis Europoje, o mes turime nuo to išsivaduoti“, – pabrėžė A.Abromavičius, sakydamas, kad jo paties vadovaujama ministerija yra biurokratinis monstras, kurį reikia suskaldyti arba uždaryti.

„Neturime iš ko rinktis – turime labai greitai tapti patikimais“, – pridūrė N.Jaresko, kuri yra JAV pilietė ir anksčiau yra dirbusi JAV Valstybės departamente.

„Mums reikia tarptautinių partnerių palaikymo“, – pažymėjo ji.

Ukrainą krizė apėmė 2013 metų lapkritį, kai tuometis prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė pasirašyti asociacijos sutartį su ES, spaudžiamas Kremliaus. Vėliau, kai to lyderio režimas buvo nuverstas per liaudies sukilimą, Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o Kijevas dabar kaunasi su prorusiškais teroristais šalies rytuose.

Europos Sąjunga pasiūlė Ukrainai apie 1,6 mlrd. eurų (5,5 mlrd. litų) trumpalaikę pagalbą, taip pat parengė platesnį paketą, kurio vertė – apie 11 mlrd. eurų (38 mlrd. litų).

TVF Kijevui skyrė apie 17 mlrd. JAV dolerių (47,1 mlrd. litų) ir apskaičiavo, kad Ukrainai artimiausiu laiku reikės dar 15 mlrd. dolerių (41,6 mlrd. litų).

Tačiau ministrai atsisakė įvardyti sumą, kuri, jų nuomone, yra reikalinga Ukrainai, taip pat kada tokia pagalba turėtų būti suteikta.

Premjeras Arsenijus Jaceniukas pirmadienį, po Briuselyje įvykusio pirmojo asociacijos su ES tarybos posėdžio, sakė, kad Ukrainai pinigų reikėjo „vakar“.

Plačiai išsikerojęs Ukrainos biurokratinis aparatas sukuria nesuskaičiuojamą daugybę galimybių pareigūnams piktnaudžiauti sistema ir žlugdyti verslo iniciatyvas, sakė A.Abromavičius.

Plačiai išsikerojęs Ukrainos biurokratinis aparatas sukuria nesuskaičiuojamą daugybę galimybių pareigūnams piktnaudžiauti sistema ir žlugdyti verslo iniciatyvas, sakė A.Abromavičius.

„Mes keičiame šią sistemą. Tai reiškia, kad reikės radikalių reformų, siekianti išvesti šalį iš šios sunkios padėties“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, vienas iš pirmųjų žingsnių bus pastangos sutvarkyti vyriausybės viešųjų pirkimų sistemą, pagarsėjusią korupcinėmis landomis, taip pat užtikrinti, kad valstybinės įmonės pradėtų nešti lėšas į valstybės biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius