Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos Nepriklausomybės diena: po Rusijos agresijos laisvę švenčia net tie, kurie ilgėjosi sovietmečio

Rugpjūčio 24 dieną Ukraina švenčia savo Nepriklausomybės dieną. Kijeve vyksta karinis paradas, o paprasti ukrainiečiai išeina į gatves, apsirengę tautiniais rūbais, leidžia laiką su šeimomis ir artimais žmonėmis. Ši šventė dar labiau aktualizavosi po Rusijos agresijos, Krymo aneksijos ir įsiplieskusio bei įšaldyto karo Ukrainos rytuose.
Ukrainos Nepriklausomybės dienos šventimas
Ukrainos Nepriklausomybės dienos šventimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kol Ukraina buvo Sovietų Sąjungos dalis ukrainiečių diaspora Vakaruose savo valstybingumo diena laikė sausio 22-ąją. Būtent 1918 metų sausio 22 dieną buvo paskelbta apie Ukrainos Liaudies respublikos įkūrimą.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Ukrainos Aukščiausioji Rada 1991-ųjų rugpjūčio 24 d. patvirtino šalies nepriklausomybės deklaraciją, kuri po savaitės buvo patvirtinta referendume.

Kanadoje esant gausi ukrainiečių bendruomenė kurį laiką manė, kad būtent referendumo diena turėtų būti patvirtinta nacionaline švente, tačiau Ukrainos valdžia pasirinko Rados sprendimo dieną.

Tiesa, iki Rusijos pradėto karo Ukrainoje daugelis ukrainiečių gana abejingai žvelgė į šios datos minėjimą.

2013 metų apklausos duomenimis, tik 61 proc. ukrainiečių manė, kad Ukrainos Nepriklausomybės diena yra šventė. 30,4 proc. džiaugėsi, kad tai išeiginė, tačiau dienos niekaip neminėjo, o 6,1 proc. netgi norėjo, kad ši diena būtų darbo diena ir nebūtų niekaip išskirtinai minima.

Krymo aneksija ir prasidėjęs karas šią situaciją pakeitė. Šalies nepriklausomybės diena įgijo naują reikšmę.

Kariniam paradui pritaria ne visi

Kijeve gyvenančios ukrainietės Natašos Pirogovos teigimu, dabar Nepriklausomybės dienos šventė suvienija netgi tuos, kurie prieš kurį laiką su nostalgija žvelgė į sovietinius laikus ir netgi pakeiksnodavo laisvę. Daugiausiai abejonių sulaukia karinio parado Kijevo centre svarba.

Karinis paradas vertinamas prieštaringai. Dalis žmonių sako, kad kariai turėtų būtų rytuose, fronte, kur jie išties reikalingi, o ne žygiuoti paraduose, – pasakojo ukrainietė.

„Karinis paradas vertinamas prieštaringai. Dalis žmonių sako, kad kariai turėtų būtų rytuose, fronte, kur jie išties reikalingi, o ne žygiuoti paraduose“, – pasakojo ukrainietė.

„Demonstruodami ginkluotę ir rengdami tokius paradus, mes patys elgiamės kaip Rusija“, – prieštaraujančiųjų logiką aiškino ji.

Jos teigimu, labiausiai karinio parado svarbą palaiko Ukrainos karinių pajėgų atstovai, kurie tiki, kad toks paradas sustiprina visuomenės dvasią ir primena jiems apie šalies pasirengimą gintis.

Sovietinės nostalgijos lieka vis mažiau

Didesnė dalis ukrainiečių Nepriklausomybės dieną praleidžia civilių šventėse, į kurias eina pasipuošę vyšyvanka (tradiciniais ukrainiečių rūbais). Pastaruosius kelis metus šventės vyksta beveik visuose miestuose, aikštėse rengiami koncertai, į kuriuos renkasi jaunesni ukrainiečiai.

Šeimos ar vyresni žmonės linkę Ukrainos Nepriklausomybės dieną, kuri kartu yra ir nedarbo diena, švęsti ir leisti namuose. Dalis žmonių išvyksta, aplanko savo giminaičius.

Progresyviojo roko grupėje „Krobak“ būgnais grojanti Nataša pripažįsta, kad karas Nepriklausomybės dieną labai aktualizavo. Jei anksčiau būdavo nemažai abejingų ir skeptiškų žmonių, tai dabar tai tapo tikra vienijančia švente.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepriklausomybės dienos minėjimas Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Nepriklausomybės dienos minėjimas Ukrainoje

„Net ir senoliai, kurie anksčiau garsiai reikšdavo nostalgiją Sovietų Sąjungai, pasakodavo, kad pasiilgo tų laikų, dabar pradėjo švęsti rugpjūčio 24-ąją“, – teigė ukrainietė.

Net ir senoliai, kurie anksčiau garsiai reikšdavo nostalgiją Sovietų Sąjungai, pasakodavo, kad pasiilgo tų laikų, dabar pradėjo švęsti lapkričio 24-ąją, – teigė ukrainietė.

„Mano mama, kuri gimusi Rusijoje ir su kitais kalba rusiškai, pradėjo eiti į vyšyvankos renginius“, – pasakojo mergina. „Anksčiau nebūčiau galėjusi pagalvoti, kad ji taps Ukrainos patriote“, – pridūrė ji.

Suprato nepriklausomybės vertę

2014 metų vasario ir kovo mėnesiais Kremliaus įvykdyta Krymo okupacija, o vėliau Donecko ir Luhansko srityse pradėti kariniai veiksmai pakeitė daugelio Ukrainos gyventojų požiūrį ne tik į Rusiją, bet ir į savo valstybę.

Kai žmonės pradėjo kovoti už laisvę, praliejome dėl jos kraują, tai šventė ir jos svarba įgavo visai kitokią reikšmę, – sakė ukrainietė.

Karas Ukrainoje vis dar vyksta, o Rusijos invazijos pasekmes šalis jaus ilgai. Net ir žmonės Kijeve ar kituose didžiuosiuose miestuose nėra tikri, kad šiuo metu įšaldyti kariniai veiksmai vėl neįsiliepsnos visa jėga Kremliui nusprendus susigrąžinti savo sovietinę įtaką.

„Žmonės pradėjo Nepriklausomybės dieną laikyti švente, nes suprato, kad ji nėra garantuota. Kad galime tapti liudininkais dienos, kai tos nepriklausomybės ir nebeliks.

Kai žmonės pradėjo kovoti už laisvę, praliejome dėl jos kraują, tai šventė ir jos svarba įgavo visai kitokią reikšmę“ , – sakė ukrainietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius