-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos opozicija Kijeve pareikalavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimo

Ukrainos opozicija penktadienį vakare per masinę demonstraciją Kijeve pareikalavo, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius atsistatydintų dėl atsisakymo pasirašyti strategiškai svarbią eurointegracijos sutartį su Europos Sąjunga (ES).
Demonstracija Ukrainoje
Demonstracija Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdami maždaug 10 tūkst. šalininkų mitinge opozicijos lyderiai pareiškė, kad V.Janukovyčius iki kovo vidurio žūtbūt privalo pasirašyti politinę ir laisvosios prekybos sutartį su 28 šalių bloku.

„Mes reikalaujame Janukovyčiaus atsistatydinimo“, – perskaitė opozicijos pareiškimą mitinge aktyvistė ir dainininkė Ruslana Lyžičko, kuri 2004 metais laimėjo Eurovizijos konkursą.

„Skelbiame, jog tęsime kovą už europietišką Ukrainą“, – sakė dainininkė opozicijos lyderių Arsenijos Jaceniuko ir Vitalijaus Klyčko akivaizdoje.

Asociacijos sutarties nepasirašymas – tai valstybės išdavystė. Pareiškė V. Klyčko susirinkusiesiems.

„Asociacijos sutarties nepasirašymas – tai valstybės išdavystė“, – savo ruožtu pareiškė V. Klyčko susirinkusiesiems, kurie ėmė skanduoti „gėda“.

„Šiandien jie pavogė mūsų viltį, viltį gyventi modernioje europietiškoje šalyje“, – sakė V.Klyčko, kuris į mitingą atvyko netrukus po to, kai kartu su A.Jaceniuku ir ultranacionalistų lyderių Olehu Tiahnyboku grįžo iš Vilniuje vykusio ES viršūnių susitikimo.

A.Jaceniukas, svarbiausias kalinčios ekspremjerės Julijos Tymošenko sąjungininkas, pažadėjo daryti viską, kad protestų banga neatslūgtų visoje Ukrainoje.

V.Janukovyčius, kuris atsisakė pasirašyti sutartį per viršūnių susitikimą Lietuvos sostinėje, ES lyderiams nurodė, jog artimoje ateityje vis dėlto ketina padėti savo parašą po paktu, bet prieš tai norėtų užsitikrinti ekonominę ir finansinę pagalbą.

Papiktinti tokio šalies vadovo žingsnio tūkstančiai proeuropietiškų aktyvistų penktadienį vakare suplūdo į Kijevo centrinę Nepriklausomybės aikštę. Kai kurie susirinkusieji skandavo „Revoliucija!“ ir mojavo ES, Ukrainos ir Lenkijos vėliavomis.

Ukrainos valdžia dislokavo miesto centre didžiules milicijos ir tvarkos palaikymo pareigūnų pajėgas, paaštrindami ir taip įtemptą atmosferą Kijeve, kuriame masiniai protestai vyksta jau šeštą dieną.

Opozicija anksčiau dieną pranešė, kad sekmadienį proeuropietiški aktyvistai vėl susirinks į masinę demonstraciją, kurios metu tarsis dėl tolesnių veiksmų.

JAV Baltųjų rūmų tinklalapyje surinkta daugiau kaip 85 tūkst. parašų dėl sankcijų V.Janukovyčiui

Tuo metu JAV Baltųjų rūmų tinklalapyje daugiau kaip 85 tūkst. žmonių pasirašė po peticija, kuria JAV administracija raginama skelbti sankcijas Ukrainos prezidentui V.Janukovyčiui ir vyriausybės nariams.

Iki gruodžio 26 dienos reikia surinkti bent 100 tūkst. parašų, kad šią peticiją imtų svarstyti JAV administracija.

Peticijos autoriai tvirtina, kad „Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir jo vyriausybė atmeta Ukrainos piliečių teisę priartėti prie Vakarų civilizacijos“.

„Mes reikalaujame asmeninių sankcijų p. Janukovyčiui ir Ukrainos ministrų kabinetui, jeigu p.Janukovyčius nepasirašys Ukrainos ir ES asociacijos sutarties per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje, Lietuvoje, 2013 metų lapkričio 29 dieną“, – sakoma peticijos tekste.

Peticijos autoriai reikalauja, kad sankcijos apimtų „draudimą atvykti į JAV ir ES p.Janukovyčiui ir Ukrainos vyriausybės narių artimiesiems“, taip pat „įšaldyti su jais susijusių bendrovių įšaldyti bankų sąskaitas“.

Kai tik peticiją pasirašys 100 tūkst. asmenų, ji automatiškai bus išsiųsta svarstyti Baltiesiems rūmams, nors įstatymas neįpareigoja administracijos patenkinti ją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius