Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ortodoksų bažnyčia siekia atsiskirti nuo Maskvos

Rusija gali netekti vieno iš svarbiausių poveikio instrumentų Ukrainoje – politinės įtakos milijonams stačiatikių. Ukrainos prezidentas su dviem Konstantinopolio patriarchato atstovais pirmadienį aptarė Ukrainos ortodoksų bažnyčios siekį gauti savivaldą ir nutraukti ryšius su hierarchais Maskvoje.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Konstantinopolio patriarchas laikomas svarbiausiu tarp savavaldžių ortodoksų bažnyčių. Pasipiktinusi jo palankumu Kijevui, Rusijos ortodoksų bažnyčia paskelbė apie santykių nutraukimą.

Konstantinopolio ekumeninio patriarcho Baltramiejaus atstovai atvyko aptarti Ukrainos ortodoksų vienybės ir pasirengė kalbėti ir su Kijevu, ir su Maskva. Bet prezidentas Petro Porošenka susitikimą paskyrė aptarti, kaip Kijevo patriarchatui galutinai užtikrinti nepriklausomybę nuo Maskvos.

„Bažnyčia atskirta nuo valstybės. Ir jau tikrai – nuo užsienio valstybės. Dabar juntama užsienio valstybės daroma įtaka mus tik dar labiau įtikina, kad elgiamės teisingai“, – sako P.Porošenka.

Ukraina didžiuojasi, kad ji – tikrasis ortodoksų lopšys. Rusios krikšto 1030-ųjų metinių minėjimas liepą turėjo priminti, kad tuo metu Maskvos dar apskritai nebuvo. Šventę dar stiprino žinia, kad Konstantinopolio patriarchas, laikomas pirmuoju tarp lygių ortodoksų bažnyčių hierarchų, balandį pradėjo procedūras suteikti Ukrainos ortodoksų bažnyčiai visišką savarankiškumą.

P.Porošenka tada kalbėjo, kad žingsnis įtvirtins Ukrainos nepriklausomybę.

Rusijos ortodoksų bažnyčia perspėjo, kad jei Konstantinopolio patriarchas tęs skaldomąją veiklą, santykius rusai gali nutraukti galutinai, ir tai nebeleistų jam vadintis visų 300 milijonų pasaulio ortodoksų dvasiniu vadovu.

Dairydamiesi į Ukrainą, Baltarusijos hierarchai jau prabilo, kad ir šioje šalyje ortodoksų tikėjimas prasidėjo nuo Kijevo, o ne Maskvos, ir kad savivaldos norą jie pareiškė jau seniai. Tik, kitaip negu Kijeve, jo kol kas nepalaiko politinė vadovybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius