-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos parlamentaras: „Mūsų šalis – korumpuota korporacija“

Ukrainoje korupcija klesti ir Aukščiausioje Radoje, ir prezidentūroje. Petro Porošenka piktnaudžiauja valdžia, spaudžia laisvą žiniasklaidą ir kiša pagalius reformoms. Tokią nuomonę išsakė šalies parlamentaras, tiriamąja žurnalistika anksčiau užsiėmęs Serhijus Leščenka.
Serhijus Leščenka
Serhijus Leščenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis Vokietijos dienraštyje „Die Zeit“ priminė, kad Ukraina per pastaruosius trejus metus matė visko.

Matė prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą, Krymo aneksiją ir Rytų Ukrainos okupaciją, dešimties tūkstančių ukrainiečių žūtį.

Būtent korupcija buvo taip susilpninusi Ukrainos kariuomenę, kad Donbasas tapo lengvu grobiu Rusijai. Būtent korupcija nusviedė griviną nuo skardžio ir atėmė iš milijonų žmonių bent sąlyginę socialinę gerovę.

„Dramatiški įvykiai mūsų šalyje, rytiniame Europos pakraštyje, privertė mus kasdien kautis už sąžiningą politiką Ukrainoje“, – rašo S.Leščenka, kuris, beje, mano, kad korupcijos problema toliau nesprendžiama.

Didelis verslininkų klubas

Į Aukščiausiąją Radą S.Leščenka buvo išrinktas prieš pustrečių metų, o prieš tai 14 metų užsiėmė tiriamąja žurnalistika. Jis buvo vienas iš portalo „Ukrainska pravda“ redaktorių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serhijus Leščenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serhijus Leščenka

„Apie politiką rašiau iš šalies ir buvau pasiruošęs susidurti su nesmagia realybe. Bet mane tiesiog pribloškė toks cinizmas, su kokiu susidūriau“, – dabar teigia parlamentaras.

S.Leščenka: „Investavus kelis milijonus dolerių į nešvarią rinkimų kampaniją, po kelių kadencijų tampama multimilijonieriumi, turinčiu privatų lėktuvą ir jachtą.“

S.Leščenka Ukrainos Aukščiausiąją Radą vadina „didžiausiu verslininkų klubu Europoje“. Nusipirk narystę ir, nors kartais reiks paspausti mygtuką balsuojant, nuo visuomenės bus paslėptas tavo turtėjimas, perskirstant valstybės lėšas.

„Tai ukrainietiška startuolio versija, – „Die Zeit“ aiškina ukrainietis. – Investavus kelis milijonus dolerių į nešvarią rinkimų kampaniją, po kelių kadencijų tampama multimilijonieriumi, turinčiu privatų lėktuvą ir jachtą.“

Jo teigimu, taip nutiko su vienu politiku Vitalijumi Chomutyniku, buvusios Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos nariu, kuris Radoje susikrovė didžiulius turtus ir dabar yra įtariamas korupcija.

„Twitter“ nuotr./Vitalijus Chomutynikas
„Twitter“ nuotr./Vitalijus Chomutynikas

„Nereikia būti verslo pionieriumi, inovatoriumi – tereikia sutikti administruoti Ukrainos valstybės biudžetą. Ryškiausios Silicio slėnio žvaigždės gali tik pasvajoti apie tokį uždarbį“, – pastebi S.Leščenka.

Kleptokratai priešinasi

Į parlamentą išrinktas žurnalistas teigia, kad korupcija Aukščiausiojoje Radoje tvyro ore, o prie tokio kvapo jis negali priprasti jau dvejus su puse metų.

„Kartais girdžiu, kaip deputatai tariasi dėl „reikalų“ posėdžių salėje. Nors konstitucija tai draudžia, Radoje normalu derinti politiką su verslu“, – rašo S.Leščenka.

Žurnalistas teigia, kad korupcija Aukščiausiojoje Radoje tvyro ore, o prie tokio kvapo jis negali priprasti jau dvejus su puse metų.

Esą tai akivaizdžiausia vykstant deryboms dėl biudžeto, kurios užsitęsia iki 5 val. ryto – kad savo tikslų pasiektų visi politiniai įtakos centrai. O vyriausybė sugeba pritraukti net opozicijos balsų – opozicijos, kurią S.Leščenka vadina apsimestine.

„Viena tokia partija, kuriai vadovauja aršus populistas Olehas Liaško, už biudžetą balsuoja itin klusniai, o mainais vieno jos nario kompanija gauna 20 mln. eurų ugniagesių mašinų gamybai“, – tvirtina parlamentaras.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Olehas Liaško
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Olehas Liaško

Jis teigia pernai džiaugęsis, kai Rada priėmė revoliuciniu vadintą įstatymą dėl partijų finansavimo. Teisės aktas buvo patvirtintas pagal principą, kad valstybės lėšos turėtų būti skiriamos partijoms, kurių finansai skaidrūs.

„Bet jau tada mačiau, kaip priešinasi kleptokratai. Naudodamiesi savo įtaka, jie prastūmė pataisas, ir dabar net skaidrumo reikalavimų nesilaikančios parlamentinės partijos gauna pinigų iš biudžeto“, – rašo S.Leščenka.

„Rados naujokai ieško būdų, kaip išgyventi korumpuotų plėšrūnų apsuptyje. O pagrindinė problema – tai, kad prezidentas Petro Porošenka pasirinko senąją gvardiją, kuri sabotuoja reformas. Jis sieks perrinkimo 2019 metais, todėl nenori inicijuoti nepopuliarių permainų“, – priduria parlamentaras.

Kontroliuoja svarbias institucijas

S.Leščenka tikina, kad tokius veiksmus, kokių dabar esą imasi P.Porošenka, jau yra matęs dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, kai prezidentas buvo Leonidas Kučma. Esą dabartinis prezidentas irgi yra pavertęs policiją bei teismus savo įrankiais, tildo kritiką televizijoje ir šmeižia oponentus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Esą būtent P.Porošenka kontroliuoja Ukrainos saugumo tarnybą (SBU), kuri nuo karo Donbase pradžios vis labiau smaginasi. Agentai stebi pilietinius aktyvistus, nepriklausomus žurnalistus, opozicijos politikus, aktyviai sprendžia verslo konfliktus.

Generalinė prokuratūra – irgi P.Porošenkos rankose. Jai jau metus vadovauja Jurijus Lucenka, senas prezidento sąjungininkas.

„Jaunoji karta išsiaiškino, kad SBU užsiima nelegalia veikla, ir nepriklausomas Nacionalinis antikorupcijos biuras (NABU) jau pradėjo tirti vieno tarnybos vadovų Pavlo Demčynos veiksmus“, – sako S.Leščenka.

Generalinė prokuratūra – irgi P.Porošenkos rankose. Jai jau metus vadovauja Jurijus Lucenka, senas prezidento sąjungininkas.

„Prokuratūra iki šiol šališka ir nereformuota, o kai kurie žemesnio rango tyrėjai apeina generalinį prokurorą ir bendrauja su prezidento draugais. Per trejus metus ten pasitraukė jau trys generaliniai prokurorai“, – primena S.Leščenka.

Prezidentas greičiausiai netrukus kontroliuos ir naują Valstybinį tyrimų biurą, o P.Porošenkos administracija turi didelę įtaką dar dviejose naujose institucijose – Nacionalinėje korupcijos prevencijos agentūroje (NABU) ir Antikorupcinėje prokuratūroje.

P.Porošenka turi pasirinkti

Pasak S.Leščenkos, vienintelis NABU yra tikrai nepriklausomas. Šis biuras kovo pradžioje sukėlė politinę sensaciją, kai buvo suimtas Valstybinės fiskalinės tarnybos vadovas Romanas Nasirovas – artimas P.Porošenkos sąjungininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas teisme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Nasirovas teisme

O prezidentas, žinantis, kad antikorupcinis tyrimas netrukus prives prie jo komandos narių, dabar esą pradėjo užkulisinius mūšius, kurių tikslas – diskredituoti NABU.

P.Porošenka, kontroliuojantis ir saugumo tarnybas, ir žiniasklaidą, turi pranašumą prieš oponentus.

„Pastarąjį mėnesį Radoje praleidome stabdydami prezidento administracijos pastangas paskirti šališką NABU auditorių, kuris būtų pasirūpinęs biuro vadovo nušalinimu. Mums pasisekė užkirsti tam kelią – padėjo ryžtingi jauni politikai, aktyvistai ir Vakarų diplomatai“, – teigia S.Leščenka.

Jis pastebi, kad P.Porošenka aplink save subūręs ir žiniasklaidą. Esą prezidentas per oligarchus užsitikrino televizijų ištikimybę – mainais tokie turtuoliai kaip Rinatas Achmetovas gali žertis pasakiškus pelnus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas

„Vis dėlto visiška cenzūra Ukrainoje jau neįmanoma, nes didelė visuomenės dalis naudoja socialinius tinklus ir žiūri internetinę televiziją“, – pastebi parlamentaras.

P.Porošenka, kontroliuojantis ir saugumo tarnybas, ir žiniasklaidą, turi pranašumą prieš oponentus. Jis gali rengti aktyvistų ir žurnalistų diskreditavimo kampanijas. S.Leščenkos teigimu, Ukrainos prezidentas į pagalbą pasitelkęs net trolius – tokius kaip Rusijoje, kurie „kepa“ melagingas naujienas.

„Porošenka dabar turi pasirinkti: ar vadovauti kovai su korupcija ir įeiti į istoriją, ar tęsti rusiško stiliaus raganų medžioklę“, – įspėja S.Leščenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius