Ukrainos parlamentas nesugebėjo atstatydinti premjero Arsenijaus Jaceniuko vyriausybės

Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį balsuodama nesugebėjo priimti rezoliucijos, kuria reiškiamas nepasitikėjimo premjeru Arsenijumi Jaceniuku ir jo ministrų kabinetu po to, kai vyriausybės vadovas pristatė parlamentui savo metinę ataskaitą.
Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad antradienio vakarą už nutarimą pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe balsavo 194 deputatai, o kad rezoliucija būtų priimta, ją turėjo palaikyti bent 226 įstatymų leidėjai.

Pagal Ukrainos įstatymus, parlamentas nebegalės kelti šio klausimo iki dabartinės Aukščiausiosios Rados sesijos pabaigos.

Anksčiau antradienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasiūlė atsistatydinti premjerui A.Jaceniukui ir generaliniam prokurorui Viktorui Šokinui.

V.Šokinas antradienį pateikė prašymą atleisti jį iš pareigų. „Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas pateikė prašymą atsistatydinti“, – P.Porošenkos bloko deputatas Mustafa Najemas parašė savo „Twitter“ žinutėje.

Pagal Ukrainos įstatymus, parlamentas nebegalės kelti nepasitikėjimo premjeru klausimo iki dabartinės Aukščiausiosios Rados sesijos pabaigos.

V.Šokinas buvo laikomas artimu P.Porošenkos sąjungininku, bet tapo nepasitenkinimo taikiniu dėl numanomo atsisakymo tirti korupcijos bylas, esą įtraukusias aukšto rango pareigūnus, kuriems buvo pavesta kovoti su korupcija.

Generaliniam prokurorui buvo suduotas ypač skaudus smūgis, kai per kratą dviejų aukšto rango prokurorų namuose liepos mėnesį buvo rasta daug deimantų ir grynųjų.

„Viktoras Šokinas įgyvendino reformas, kurioms Ukrainos generalinėje prokuratūroje buvo dešimtmečius priešinamasi: bendros prokuratūros priežiūros panaikinimą, Nacionalinio antikorupcinio biuro ir Valstybinio tyrimų biuro įkūrimą. Kita vertus, Generalinė prokuratūra, deja, nesugebėjo įgyti visuomenės pasitikėjimo. Ir būtent todėl į darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl generalinio prokuroro atsistatydinimas“, – pabrėžė P.Porošenka.

V.Šokinas buvo paskirtas generaliniu prokuroru 2015 metų vasarį po proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Pagal Ukrainos konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas, pritarus parlamentui. Be to, parlamentas turi teisę pareikšti nepasitikėjimą generaliniu prokuroru, o tokiu atveju jis privalėtų pasitraukti iš posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius