Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos pilotė Nadija Savčenko teisme pareiškė, kad buvo jėga pervežta į Rusiją

Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotė Nadija Savčenko, kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų nužudymo, antradienį teisme sakė, kad ją pagrobė prorusiški separatistai, o po to ginkluoti kaukėti vyrai pervežė į Rusiją.
Nadija Savčenko
Nadija Savčenko / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

„Aš esu karo belaisvė ir įkaitė, kuri buvo pagrobta“, – N.Savčenko sakė savo dramatiškoje kalboje teisme, papasakodama, kad rytinėje Ukrainoje ją pagrobę separatistų sukilėliai jai sakė, jog perduos ją Rusijai.

34 metų karinio sraigtasparnio pilotė pirmą kartą davė parodymus didelio dėmesio susilaukusiame teisme, kuris vyksta nedideliame Donecko mieste, Rusijos pietuose Rostovo prie Dono srityje prie sienos su Ukraina.

Rusija kaltina N.Savčenko prisidėjus prie Rusijos visuomeninio transliuotojo VGTRK žurnalistų Igorio Korneliuko ir Antono Vološino žūties per apšaudymą 2014 metų birželio 17 dieną Ukrainos Luhansko srityje.

Daugiau kaip metus N.Savčenko išbuvo areštinėje Rusijoje, protestuodama prieš areštą bado streiku ilgiau kaip 80 dienų.

Ukrainietė, būdama vieno Ukrainos bataliono savanore, kaltinama tą dieną stebėjusi šiuos du žurnalistus ir koregavusi artilerijos ugnį, perduodama batalionui 9 civilių buvimo vietą. Tarp jų buvo ir trys žurnalistai, kurie filmavo kontrolės postą. Prokurorai taip pat ją kaltina nelegaliu Rusijos sienos kirtimu.

Stovėdama už stiklinės užtvaros teismo salėje ukrainietiškais raštais siuvinėtą palaidinę dėvinti kaltinamoji paneigė jai pareikštus kaltinimus.

Ji sakė, kad būdama sraigtasparnio pilotė ji „nežino kaip“ koreguoti artilerijos ugnį, nes tam reikia sudėtingų matematinių paskaičiavimų.

„Žinau kaip koreguoti aviacijos ugnį, bet kaip koreguoti artilerijos ugnį nežinau“, – sakė ji.

N.Savčenko sakė, kad separatistų kovotojai, surengę pasalą, paėmė ją į nelaisvę anksčiau negu žuvo minėti rusų žurnalistai. Anot jos, vienas kovotojų sakęs, kad „nepraeis nė savaitė, kai ji bus perduota Rusijai“.

Kiek vėliau ją sučiupusieji perdavė ją vyrams kalbantiems su rusišku akcentu.

Nors Kijevas ir neigia, kad svarstoma mainų galimybė, apsikeitimais garsiais kaliniais laikomas galimu variantu po tokių teismo procesų.

„2014 metų birželio 23-iosios rytą iš Luhansko,kur buvau nelaisvėje, mane išvežė žiguliais du žmonės, (kalbėję) aiškiai su rusišku akcentu“, – sakė N.Savčenko teisme, atsakydama į advokatų klausimus.

„Esu įsitikinusi, kad tie kaukėti žmonės, lydėję mane – Rusijos specialiųjų tarnybų atstovai“, – sakė teisiamoji.

Šie vyrai įgrūdo ją į furgoną ir vežė ją su užrištomis akimis tris su puse valandos, kol ji suprato esanti Rusijoje.

„Kai mane perdavė Rusijai, kažkuris iš mane lydėjusių (separatistų) pasakė, kad (mane kaip) dovaną atamanui veža“, – sakė N.Savčenko, patikslinusi, kad buvo atvežta į Voronežą.

Daugiau kaip metus N.Savčenko išbuvo areštinėje Rusijoje, protestuodama prieš areštą bado streiku ilgiau kaip 80 dienų.

Kijevas antradienį, savo ruožtu, pradėjo dviejų rusų karių teismą. Sučiupti Ukrainos rytuose gegužę, jie sakė esą Rusijos karinės žvalgybos kariai. Jiems gresia kaltinimai terorizmu.

Nors Kijevas ir neigia, kad svarstoma mainų galimybė, apsikeitimais garsiais kaliniais laikomas galimu variantu po tokių teismo procesų.

Jungtinės Valstijos N.Savčenko laiko Rusijos konflikto su Ukraina „įkaite“ ir reikalauja, kad ji būtų paleista kartu su kitais Rusijoje laikomais suimtais ukrainiečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius