Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos premjeras A.Jaceniukas erzina Kremlių: ukrainiečių kalba Rusijoje turi būti antra valstybinė

Kijevas, reaguodamas į Maskvos reikalavimus rusų kalbą įteisinti antra valstybine Ukrainos kalba, oficialiai pasiūlė, kad ukrainiečių kalba Rusijoje taptų antra valstybine kalba.
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas tai paskelbė trečiadienį per investicinės kompanijos „Dragon Сарitаl“ konferenciją Kijeve. Apie tai pranešė Ukrainos naujienų agentūra Unian.

„Ukraniečių bendruomenė yra didžiausia Rusijos teritorijoje, tad visiškai būtų natūralu, jei ukrainiečių kalba būtų antra valstybinė kalba Rusijoje ar bent jau turėtų specialų statusą“, – pareiškė Ukrainos premjeras.

Anot jo, Kijevas taip pat norėtų, kad Rusijos teritorijoje būtų atidaryta daugiau ukrainietiškų mokyklų. „Taip pat būtina gerbti Rusijoje gyvenančių ukrainiečių religinius įsitikinimus, kad jų tikėjimo laisvė būtų ne tik deklaratyvi, bet ir reali“, – pabrėžė A.Jaceniukas.

Ukraniečių bendruomenė yra didžiausia Rusijos teritorijoje, tad visiškai būtų natūralu, jei ukrainiečių kalba būtų antra valstybinė kalba Rusijos Federacijoje.

A.Jaceniukas nepraleido progos pasišaipyti iš Kremliaus: „Aš matau, kad Rusija labai jaudinasi dėl Ukrainos Konstitucijos ir valstybės organizacijos. Ir mes, žinoma, taip pat jaudinamės dėl mūsų kaimynų rusų. Mes jiems linkime visa ko geriausio, ir kad jų ekonomika neprarastų per ketvirtį 65 mlrd. JAV dolerių, ir kad jų šalyje veiktų kreditinės „Visa“ ir „Master Card“ kortelės.“

Krymą nuo Ukrainos atplėšęs ir aneksavęs Kremlius spaudžia Kijevą priimti Ukrainos konstituciją, kurioje būtų įtvirtinta faktiškai valstybę padalijanti federalizacija, o rusų kalba būtų paskelbta antra valstybine kalba. Ukrainiečiams toks kišimasis į šalies vidaus reikalus yrai nepriimtinas.

Be to, Europos Sąjunga paskelbė, kad Ukraina įvykdė beveik visus įsipareigojimus dėl rusų kalbos, kaip tautinių mažumų kalbos, apsaugos.

Tai pareiškė Europos regioninių kalbų ir tautinių mažumų kalbų chartijos Komiteto ekspertai. Jie nurodė, kad papildomos apsaugos Ukrainoje reikia kaip tik ne rusų, o baltarusių, bulgarų, Krymo totorių, gagaūzų, vokiečių, graikų, vengrų, moldavų, lenkų, rumunų ir slovakų kalboms.

Ekspertų teigimu, vertinant rusų kalbos apsaugą šiek tiek problemų kyla tik dėl jos vartojimo teismuose bei valdžios struktūrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius