Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius supliekė kalinamą politinę priešininkę Juliją Tymošenko

Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius trečiadienį paniekinamai atsiliepė apie už grotų laikomą savo politinę priešininkę, ekspremjerę Juliją Tymošenko, pareiškęs, kad jos kalinimo klausimas neturėtų trukdyti šalies integracijai į Europos Sąjungą (ES).
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentas tai pareiškė likus dienai iki ES viršūnių susitikimo Vilniuje, kuriame planuota pasirašyti svarbų Kijevo ir ES laisvosios prekybos susitarimą, tačiau jam raudoną šviesą praėjusią savaitę uždegė Ukrainos vyriausybė.

Kalbėdamas trečiadienį V.Janukovyčius išreiškė nepritarimą Briuselio pozicijai, kad J.Tymošenko kalinimas yra politiškai motyvuotas.

„Julijos Tymošenko klausimas neturėtų būti kliuvinys Ukrainos eurointegracijai“, – rašoma V.Janukovyčiaus pareiškime, kuris paskelbtas prezidento administracijos tinklalapyje.

„Kuo čia dėta ES (Europos Sąjunga)? ES kas – teismas? – rašoma pareiškime.

V.Janukovyčius, kuris savo pareiškimuose dažnai priešpriešina Rusiją ir ES, nepamiršdamas vidaus auditorijos, sako dalyvausiantis Vilniuje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime, kuriame jo laukia įtempta akistata su ES lyderiais.

Trečiadienį 53 gimtadienį mininti J.Tymošenko, paskelbusi bado streiką dėl Kijevo sprendimo plėsti ekonominius ryšius su Rusija, buvo viena iš 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos, sužlugdžiusios pirmąjį V.Janukovyčiaus mėginimą užimti prezidento postą, architektų.

Teismo jai skirta septynerių metų kalėjimo bausmė už piktnaudžiavimą valdžia sulaukė griežtos kritikos Ukrainoje ir už šalies ribų. Briuselis J.Tymošenko paleidimą buvo įvardijęs kaip vieną iš svarbiausių sąlygų, kad būtų pasirašytas planuotas Asociacijos susitarimas.

Ekspremjerės dukra Jevgenija Tymošenko pranešė, kad bado streiką paskelbusi jos motina antrą dieną geria tik vandenį.

„Ji tęsia bado streiką ir jau antrą dieną geria vandenį... Ji mano, kad viskas, kas vyksta Nepriklausomybės aikštėje, yra svarbiausia. Ir vienintelis dalykas, ką ji gali padaryti solidarizuodamasi (su žmonėmis) Nepriklausomybės aikštėje, yra badavimas“, – sakė Jevgenija antradienį po susitikimo su motina, kuri šiuo metu gydoma ligoninėje prie kalėjimo rytiniame Charkovo mieste.

Jevgenija pridūrė, kad motina nepraranda ūpo. „Morališkai ji labai stipri, kaip visuomet“, – sakė ji.

V.Janukovyčius trečiadienį pabrėžė, kad buvusios premjerės klausimą turi spręsti tik teismas ir kad valstybės vadovo įgaliojimų šiuo atveju nepakanka.

„Mano įgaliojimų čia nepakanka, (kaip) ir mano nuomonės. Čia atsakymą turi duoti teismas“, – sakė jis interviu Ukrainos televizijoms. Jis pabrėžė, kad ir J.Tymošenko turi būti tuo suinteresuota.

Pasak V.Janukovyčiaus, šiandien Ukraina, mokesčių mokėtojai moka „Tymošenko dujų skolas“.

„Reikia, kad į šiuos klausimus atsakytų teismas, kurio ji vengia, blokuodama teisingumą“, – pabrėžė prezidentas.

Jis pridūrė, jog girdi įvairias Ukrainos piliečių nuomones dėl J.Tymošenko, bet visi jie sutaria, kad ekspremjerės klausimui būtinas teismo sprendimas.

„Kad ir koks būtų teismo atsakymas, Ukraina šiandien moka 405 milijonus dolerių“, – sakė jis, turėdamas galvoje sumą, dėl kurios pasisavinimo buvo nuteista ekspremjerė.

Prezidentas pridūrė, kad valdžia nuolat ieško išeities iš šios situacijos.

J.Tymošenko du kartus stovėjo prie vyriausybės vairo, kai šaliai vadovavo jos buvęs Oranžinės revoliucijos laikų sąjungininkas Viktoras Juščenka. 2010 metų pradžioje kovoje dėl prezidento posto ji nedidele balsų persvara pralaimėjo į politikos viršūnę sugrįžusiam V.Janukovyčiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius