Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prokurorai siekia užčiaupti pareigūnus, bandančius pažaboti korupciją

Tarp pastarosiomis dienomis paūmėjusių kalbų apie galimą naują Rusijos invaziją į Ukrainą paskendo nerimą keliantis pranešimas apie valdžios Kijeve veiksmus. Su prezidentu Petro Porošenka siejami prokurorai nusitaikė į nešvarius politikus ir verslininkus gaudantį Nacionalinį antikorupcijos biurą (NAB), rašo „Kyiv Post“.
Ihoris Kononenka ir Jurijus Lucenka
Ihoris Kononenka ir Jurijus Lucenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

NAB buvo įsteigtas jau po Maidano revoliucijos – 2014 metų pabaigoje. O biuras, regis, dirba išties gana sėkmingai – taip, kad Kijeve jau pilna nepatenkintų NAB veikla.

Tokio bruzdesio įrodymu tapo žinia, kad Ukrainos generalinės prokuratūros pareigūnai praėjusio penktadienio vakarą surengė reidą NAB patalpose ir biurą apkaltino neteisėtai klausantis telefoninių pokalbių.

Kijeve iškart kilo skandalas. Bet vietos politikos ekspertai nesistebi: mat NAB buvo užkabinęs vieną parlamentinio P.Porošenkos bloko vadovų, ilgametį prezidento verslo partnerį Ihorį Kononenką.

Prokuratūros kaltinimai

Penktadienio įvykiai – naujausias posūkis konflikte tarp Generalinės prokuratūros, kuri labai priklausoma nuo P.Porošenkos, ir labiau nepriklausomo NAB.

Nors Generalinė prokuratūra ir anksčiau buvo atsisakiusi perduoti kelias didelio atgarsio sulaukusias bylas NAB, dabar, regis, P.Porošenkos sąjungininkai teisėsaugoje nutarė apskritai suplėšyti biuro nepriklausomybę.

Generalinė prokuratūra ir anksčiau buvo atsisakiusi perduoti kelias didelio atgarsio sulaukusias bylas NAB.

Generalinio prokuroro Jurijaus Lucenkos atstovės Larysos Sargan teigimu, NAB darbuotojai nelegaliai pokalbių klausėsi tirdami bylą prieš Kijevo srities prokuroro pavaduotoją Oleksandą Kolesnykas, kuris, kaip įtariama, pavogė cukraus už 300 mln. grivinų (10,8 mln. eurų).

Pats J.Lucenka tvirtina, kad NAB klausėsi pokalbių žmogaus, kuris neturi nieko bendro su byla.

Tačiau biuro atstovė Darija Manžura „Kyiv Post“ teigė, kad telefoninių pokalbių pasiklausymas buvo vykdomas teisėtai. Be to, NAB skelbia, kad į biuro patalpas buvo įsiveržta nelegaliai, mat orderyje nebuvo nurodytos nei tyrėjų, nei esą sekamų asmenų pavardės. Kitaip tariant, orderis suteikė prokurorams teisę kone daryti, ką nori.

Kurpia politines bylas?

Siūlo galai jau pradėjo lįsti į paviršių. Surengti kratą NAB patalpose nurodė prieštaringai vertinamas prokuroras Dmytro Susas, kuris siejamas su I.Kononenka ir Oleksandru Hranovskiu.

Šie P.Porošenkos pilkieji kardinolai kaltinami didžiulio masto korupciniais sandoriais, o strana.ua kaip tik paskelbė, kad NAB klausėsi būtent O.Hranovskio pokalbio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Lucenka

Generalinė prokuratūra tokį pranešimą paneigė, tačiau pilietinės visuomenės aktyvistai jau seniai ragina J.Lucenką panaikinti D.Suso vadovaujamą prokuratūros skyrių, kuriame esą P.Porošenkos sąjungininkų užsakymu kurpiamos politinės bylos.

J.Lucenka to daryti, regis, nė nesirengia. Negana to, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovo pirmuoju pavaduotoju liepą buvo paskirtas dar vienas I.Kononenkos ir O.Hranovskio sąjungininkas Pavlo Demčyna.

Nenori nepriklausomos tarnybos

Tuo metu nepriklausomas parlamentaras Viktoras Čumakas, buvęs Aukščiausiosios Rados antikorupcijos komiteto pirmininkas, mano, kad prokurorai siekia sutrukdyti priimti įstatymą, kuris suteiktų NAB teisę klausytis pokalbių be SBU žinios.

Šiuo metu biuro agentai turi naudoti SBU pokalbių klausymosi įrangą, o tai neleidžia biurui visiškai nepriklausomam. Kad NAB būtų suteiktos naujos galios, prieštarauja ir P.Porošenka.

Viktoras Trepakas: korumpuoti valdininkai puikiai supranta, kokia grėsmė jiems iškiltų, jei NAB būtų suteikta teisė nepriklausomai klausytis įtariamųjų pokalbių.

„SBU turi pokalbių klausymosi monopolį, o tai saugumiečiams leidžia ne tik sekti įtariamuosius, bet ir stebėti, ką seka kitos tarnybos, tarp jų – NAB“, – „Facebook“ rašė vienas buvusių SBU vadovų Viktoras Trepakas.

„Šis monopolis leidžia pareigūnams apsaugoti savo brangius draugus nuo bet kokių netikėtumų. Korumpuoti valdininkai puikiai supranta, kokia grėsmė jiems iškiltų, jei NAB būtų suteikta teisė nepriklausomai klausytis įtariamųjų pokalbių“, – pridūrė V.Trepakas.

Serhijus Leščenka iš P.Porošenkos bloko irgi pasvarstė, kad reidą galima laikyti korumpuotų valdininkų kerštu NAB už principingus tyrimus. Biuro taikiniais yra tapę I.Kononenka, O.Hranovskis, buvęs deputatas Mykola Martynenka, parlamentaras Serhijus Pašynskis.

Pabūgo dėl savo kailio

Kratos NAB patalpose yra politinės spaudimas, sako įstatymų leidėjas iš partijos „Savipagalba“ S.Semenčenka: „Tokios nepriklausomos teisėsaugos tarnybos, kurios neįmanoma kontroliuoti, egzistavimas kelia mirtiną grėsmę visai korumpuotai P.Porošenkos sistemai.“

„Juk niekam nepatinka, kai jų draugai – prokurorai, valstybinių kompanijų vadovai – yra suimami ir demaskuojami su nedeklaruotais automobiliais, butais ir deimantų pilnomis kišenėmis. O kas, jei rytoj įklius ir pats P.Porošenka?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

Akivaizdu, kad dabar iš visų jėgų stengiamasi užspausti NAB, jį diskredituoti ir net fiziškai sunaikinti“, – teigė S.Semenčenka.

Į NAB pusę, tiesa, stojo pagrindinis šalies kovotojas su korupcija – prokuroras Nazaras Cholodnytskis. Jis pareiškė, kad J.Lucenka bando sužlugdyti bylą prieš teisėją, kaltinamą paėmus kyšį Charkove.

„Tas teisėjas – Charkovo mero Henadijaus Kerneso patikėtinis. Netikėjau, kad mums į nugarą smogs generalinis prokuroras – juk jis turėtų vadovauti kovai prie korupcijos hidrą“, – piktinosi N.Cholodnytskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius