-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos protestuotojams įsigaliojo amnestija

Protestuotojams, kurie buvo areštuoti per kelis antivyriausybinių protestų mėnesius Ukrainoje, pirmadienį įsigaliojo amnestija – opozicijai sutikus atlaisvinti Kijevo meriją ir kitus visuomeninius pastatus.
Mitingas Kijeve
Mitingas Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymas, kuriuo panaikinami kaltinimai protestuotojams, įsigaliojo kitą dieną po to, kai aktyvistai atlaisvino pastatus, kuriuos buvo užėmę kilus pasipiktinimui prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimu atmesti prekybos sutarti su Europos Sąjunga (ES) ir pasirinkti glaudesnius ryšius su Rusija.

Tačiau po beveik trijų mėnesių protestų opozicija vis dar yra įsitvirtinusi palapinių miestelyje Kijevo Nepriklausomybės aikštėje ir žada toliau spausti valdžią.

Opozicijos nuolaida išprovokavo griežtą kritiką masiniame šio sekmadienio mitinge Nepriklausomybės aikštėje

V.Janukovyčius minimam įstatymui su išlygomis pritarė šio mėnesio pradžioje, siekdamas nuraminti protestuotojus po šalį sukrėtusių kruvinų neramumų Kijeve.

Pranešimas apie amnestijos suteikimą pasirodė vėlai sekmadienį, opozicijai sutikus su sąlyga atlaisvinti visuomeninius pastatus.

„(Amnestijos) įstatymas įsigalioja nuo 2014 metų vasario 17 dienos ir numato atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės asmenims, kurie nuo 2013 metų gruodžio 27 dienos iki 2014 metų vasario 2 dienos įvykdė nusikaltimus, numatytus šio įstatymo 1-ajame straipsnyje,... taip pat atleidimą nuo administracinės atsakomybės asmenims, kuriems buvo skirtas administracinis sulaikymas“, – sakoma pareiškime, kurį išplatino Generalinė prokuratūra.

Opozicijos nuolaida išprovokavo griežtą kritiką masiniame šio sekmadienio mitinge Nepriklausomybės aikštėje.

„Tai blogas sprendimas ... Negalime pasitikėti valdžia, jie yra sukčiai. Opozicija daro didelę klaidą“, – sakė 56 metų protestuotojas Volodymyras Penkivskis, atvykęs iš Šiaurės Ukrainos.

Sergejaus Staponkaus nuotr./Maidano aikštė
Sergejaus Staponkaus nuotr./Maidano aikštė

„Janukovyčius paims kitus (protestuotojus) įkaitais. Negalime duoti signalo trauktis. Kitaip visi eisime į kalėjimą“, – sakė jis.

Buvęs boksininkas Vitalijus Klyčko, vienas opozicijos lyderių, pripažino, kad sprendimas pasitraukti iš merijos, nors ir sunkus, yra teisingas.

Kai kuriems areštuotiems protestuotojams buvo pareikšti kaltinimai, už kuriuos galima skirti kalėjimo iki 15 metų bausmes

„Kai esi už grotų, į viską žvelgi kitaip“, – sakė jis.

Kai kuriems areštuotiems protestuotojams buvo pareikšti kaltinimai, už kuriuos galima skirti kalėjimo iki 15 metų bausmes.

„Esu patenkintas“, – sakė Ruslanas Andrijka, protestuotojas, kaip protestuotojų komendantas vadovavęs kasdieniams darbams užimtoje merijoje, kuri buvo tapusi „revoliucijos būstine“.

„Nepaisant sunkaus sprendimo, mums pavyko įveikti emocijas ir užtikrinti, kad įstatymas įsigaliotų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius