Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos Radikaliosios partijos deputatai surengė piketą prie Varšuvos Seimo

Ukrainos deputatai iš Radikaliosios partijos frakcijos penktadienį surengė piketą prie Lenkijos Seimo Varšuvoje, protestuodami prieš naują įstatymą dėl Tautos atminties instituto, numatantį baudžiamąją atsakomybę už „ukrainiečių nacionalistų nusikaltimų“ neigimą.
Lenkijos Seimas
Lenkijos Seimas/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tiesiog dabar mūsų frakcija piketuoja prie Lenkijos Respublikos Seimo Varšuvoje, reikalaudama panaikinti antiukrainietišką įstatymą ir baigti neapykantos ukrainiečiams ir mūsų tautų supriešinimo politiką, kuri yra naudinga Maskvai“, – parašė frakcijos lyderis Olehas Liaško socialiniame tinkle „Facebook“.

Per šį tinklą taip pat transliuota tiesioginė protesto akcija. Ant šaligatvio prie parlamento stovėjo daugiau nei dešimt žmonių su Ukrainos vėliavomis rankose. Protestuotojai taip pat laikė plakatus su užrašais „Be nepriklausomos Ukrainos nebus nepriklausomos Lenkijos“ ir „Lenkijos įstatymai = rusiški tankai“.

Ukrainiečių protestuotojų akciją stebėjo šalia stovėjęs policijos automobilis.

Tuo tarpu penktadienį Ukrainos Aukščiausioje Radoje nuo 10 val. iki 14 val. vyko plenarinis posėdis.

Lenkijos Seimas vasario 1 dienos naktį be jokių pataisų priėmė įstatymą dėl Tautos atminties instituto, kurio vienas punktų numato bausmes už „ukrainiečių nacionalistų nusikaltimus“. Už šį įstatymą balsavo 57 Senato nariai – daugiausia iš valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“, prieš – 23 deputatai, dar du susilaikė.

Už įstatymo pažeidimą numatytos baudos arba laisvės atėmimas iki trejų metų už viešą „atsakomybės primetimą lenkų tautai arba valstybei, įskaitant ir už tuos nusikaltimus, kuriuos įvykdė Trečiasis Reichas“. Dokumente nusikaltimu įvardintos „Voluinės žudynės“, už kurių neigimą irgi numatyta bausmė. Taip pat numatoma bausti tuos, kurie vartoja formuluotę „Lenkijos mirties stovyklos“, kai kalbama apie Antrojo pasaulinio karo metais Lenkijoje veikusias nacių koncentracijos stovyklas.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda vasario 6 dieną pasirašė šį prieštaringai vertinamą įstatymą ir taip įsigaliojo anksčiau parlamento patvirtintas įstatymas, tiksliau – jo pataisos.

Tačiau valstybės vadovas pridūrė, kad prašys Konstitucinio Tribunolo įvertinti, ar šis jau galiojantis teisės aktas atitinka konstitucijos nuostatas dėl žodžio laisvės.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad yra sunerimęs dėl tokio Lenkijos Senato sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius