-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos Rados deputatas Mustafa Nayyemas: „Mano šalyje karas vyksta dviejuose frontuose“

Ukrainos Euromaidano judėjimo aktyvistas, dienraščių „Kommersant“, „Ukrayinska Pravda“ ir televizijos „Hromadske TV“ žurnalistas Mustafa Nayyemas lankėsi Vilniuje. Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute jis skaitė paskaitą „Karas Ukrainoje ir tarptautinė pagalba“.
Mustafa Nayyem
Mustafa Nayyemas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

33 metų M.Nayyemas – aktyvus naujosios, provakarietiškos Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys, vienas labiausiai girdimų Euromaidaino revoliucijos balsų. Vikorui Janukovyčiui Vilniuje atsisakius pasirašyti planuotą Asociacijos susitarimą, M.Nayyemas pirmasis pakvietė ukrainiečius išeiti į Maidaną protestuoti, išplatinęs kvietimą socialiniuose tinkluose.

„Man nėra įprasta kalbėti kaip parlamento nariui, daugiau nei dešimtmetį buvau žurnalistu, – pabrėžė M.Nayyemas. – Tai, kas vyksta dabar Ukrainoje, yra pasekmės, bet ne rezultatai. Mes 23 metus gyvenome korupcijos sąlygomis“.

„Dabartiniai politikai taip pat yra buvusios politinės sistemos dalys, bet mes neturėjome kito pasirinkimo. Galbūt prezidentas Petro Porošenka nėra geriausias pasirinkimas Ukrainai, bet tai geriausias žmogus, kuris gali vadovauti šaliai dabar, karo sąlygomis“, – kalbėjo M.Nayyemas.

Jis pabrėžė, kad revoliucijos rezultatai nėra aiškūs. „Dauguma reikalavimų, kuriuos kėlė visuomenė, dar nėra įgyvendinti ir mes negalime jų skubinti, nes gyvename karo sąlygomis“, – aiškino Rados deputatas.

„Mes turime dvi fronto linijas ir du karus. Vienas – Rytų Ukrainoje su Rusija. Kitas – šalies viduje, kur kaunamasi su korupcija ir buvusios sistemos padariniais. Šiuos karus mes kariaujame abu iš karto“, – aiškino M.Nayyemas.

„Maidanas prasidėjo ne dėl Rusijos, o dėl noro pakeisti tą apgailėtiną padėtį, kurioje buvo šalis. Taip mes atsidūrėme tarp dviejų ugnių. Po Maidano padarėme nemažai klaidų, reikia tai pripažinti. Mes neturėjome daug laiko ir nekreipėme daug dėmesio į šalies rytus. Todėl prasidėjo protestai Donbaso regione“, – pasakojo M.Nayyemas, pabrėždamas, kad be pagalbos iš šalies jie nebūtų sukilę.

„Daugelis žmonių Donbase palaikė Maidaną. Jie nemėgo Viktoro Janukovyčiaus ir ankstesnių lyderių sistemos. Po Maidano staiga pasirodė vadinamieji žalieji žmogeliukai, kurie ėmė ginkluoti žmones ir skatinti juos priešintis nežinia kam“, – kalbėjo M.Nayyemas.

Daugelis žmonių Donbase palaikė Maidaną. Jie nemėgo Viktoro Janukovyčiaus ir ankstesnių lyderių sistemos. Po Maidano staiga pasirodė vadinamieji žalieji žmogeliukai, kurie ėmė ginkluoti žmones ir skatinti juos priešintis nežinia kam, – kalbėjo M.Nayyemas.

Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas pasakojo, kad staiga Rytų Ukrainoje pradėjo rastis ginklai, buvo keliama įtampa. „Staiga ten pradėjo rastis tankai, šarvuočiai. Iš kur tai pas civilius gyventojus? Akivaizdu, kad Rusija ėmė tiekti ginklus tiems, kurie norėjo sukilti, kelti chaosą“, – aiškino jis.

„Su Donbaso žmonėmis mes galime kalbėtis. Charkove, Chersone, Mariupoly mes galime sutarti su žmonėms, ten yra legali valdžia, vyksta dialogas. Mūsų priešas – Rusija, kuri nori daryti įtaką mūsų valstybei. Vieni sako, kad mes problemas turime spręsti politiškai, kiti – kad turime kariauti. Manau, kad abi pusės neteisios“, – darė išvadą M.Nayyemas.

„Putinas nenustos kariauti, jei mes paprašysime. Minske jis atstovavo kam? Ten nebuvo Donbaso atstovų, Rusijos prezidentas atstovavo tiems, kurie kelia neramumus Ukrainoje“, – pabrėžė svečias iš Ukrainos.

„Visos Vakarų šalys galiausiai daro išvadą, kad Rusija yra branduolinė valstybė, o mes – ne. Tad Rusija galiausiai laimės karą. Tad mes turime kautis ir politine, ir tikrąja prasme. Derybų metu mūsų karinės pergalės yra argumentas, kalbantis su Putinu. Jei nekariausime, apie ką kalbėsime? Jie eis iki pat Kijevo be jokių derybų“, – sakė jis.

„Vakarai mums jau patarė susilaikyti nuo veiksmų Kryme ir kuo tai baigėsi? Mes nebeturime Krymo pusiasalio. Dabar tos pačios klaidos nebegalime daryti. Mes turime Minsko susitarimą. Jei mums bus leidžiama pagaliau kontroliuoti šalies sienas, šis konfliktas baigsis per vienus metus. Aš jums pažadu“, – tikino M.Nayyemas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mustafa Nayyem
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mustafa Nayyemas

„Jei Donbase nebus surengti demokratiški rinkimai, mes neturėsime kitos išeities, kaip tik eiti ir kautis už šias teritorijas. Niekas netikėjo, kad kažkada Šaltojo karo išskirtos abi Vokietijos susivienys, bet Sovietų Sąjunga nusilpo ir siena sugriuvo. Mums reikia dirbti, kad Vladimiras Putinas būtų toks silpnas, kad turėtų pasiduoti“, – pastebėjo buvęs žurnalistas.

„Už ką mes dabar kaunamės Kijeve? Reformos Lenkijoje ar Lietuvoje parodė, kad tam reikia stiprios politinės valios, bet mes jos neturime. Mes kaunamės kare ir neturime asmenybių, kurios turėtų tiek ryžto. Mes turime sukurti šią politinę valią – tai turi būti daroma per pilietinę visuomenę, jaunų ekspertų įtraukimą“, – sakė jis.

„Problema, kad mes neturime rimtos opozicijos. Ji sukompromituota dalyvavimo buvusio V.Janukovyčiaus režimo veikloje. Tėra tik paprasti piliečiai, jų kuriama visuomenė, kuri verčia daryti pasikeitimus, reikalauja, išties oponuoja. Jie reikalauja, kad negrįžtume į korupcijos ir oligarchų valdžios sąlygas“, – pasakojo M.Nayyemas.

„Vakarai mums padeda finansiškai, jie padeda atlikti struktūrines pertvarkas, remia mūsų siekį. Kaip greitai keisis Ukraina? Bijau, kad žmonės neturi laiko laukti, jie praranda kantrybę. Reikia padėkoti, kad Putinas konsolidavo mūsų visuomenę, tad ji nekels naujų revoliucijų“, – ironizavo deputatas.

Kaip greitai keisis Ukraina? Bijau, kad žmonės neturi laiko laukti, jie praranda kantrybę.

„Būsimi savivaldos rinkimai turėtų parodyti, kad Ukrainoje pasirodė nauja politikų karta ir ji pradės Trečiąjį Maidaną, kuris jau nebus gatvės revoliucija, tai bus biurokratinės sistemos revoliucija“, – optimistiškai paskaitą užbaigė M.Nayyemas.

Pasak svečio iš Ukrainos, būtina kalbėti apie abiejų konfliktuojančių šalių argumentus, bet Ukrainoje tai daryti neįtikėtinai sunku. „Jei pateiki komentarus iš vienos pusės, labai sunku kalbėtis su kita puse. Nežinia, su kuo kalbėtis. Su Putinu? Su Zacharčenka? Kas atstovauja tai kitai pusei?“, – retoriškai klausė buvęs žurnalistas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mustafa Nayyem
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Mustafa Nayyem

„Kai tavo šalyje karo metu žudomi žmonės, tu negali išlikti objektyvus. Aš pripažįstu, jog pateikiau savo valstybės pusę. Labai svarbu pateikti būtent paprastų žmonių poziciją, o ne politines kalbas. Ar turime kalbėtis su Vladimiru Putinu? Kaip žurnalistas – aš privalėčiau, bet kaip pilietis – niekada. Tai kiekvieno žurnalisto konfliktas savyje“, – aiškino jis.

„Žurnalistai Ukrainoje vis dar nemėgsta valdžios, Jie mėgsta žmones, karius, visus, kurie aukoja savo interesus šaliai, bet į politikus jie žvelgia įtariai. Tai pagrindinis skirtumas nuo Rusijos žurnalistų, kurie elgiasi taip, lyg kiekvieną akimirką gintų savo šalies valdžią. Jie nekalba apie karą, jie pasakoja apie savo valdžios sprendimus. Tai skirtumas nuo Ukrainos žurnalistų“, – pabrėžė M.Nayyemas.

„Tai iššūkis ne tik Ukrainai, bet ir, ypač, Vakarams. Visi demokratijos įrankiai yra panaudojami prieš demokratiją. Krymo referendumas buvo panaudotas tam, kad būtų užgrobta teritorija. Tas pats procesas vyksta su žiniasklaidos laisve. „Russia Today“ – visiškai nemokamai transliuojama visiems. Kodėl kiti moka, o jie veikia visiškai laisvai ir nemokamai?“, – sakė jis.

Tai iššūkis ne tik Ukrainai, bet ir, ypač, Vakarams. Visi demokratijos įrankiai yra panaudojami prieš demokratiją.

„Patys „Russia Today“ veikėjai nelaiko savęs žurnalistais, jie laiko save valdžios dalimi. Jų užduotis – padėti valdžiai. O ką daro valdžia? Rusija okupuoja ne tik Ukrainą, bet ir Europą. „Russia Today“ veikia puikiausiai ir JAV. Įsivaizduokite, kad jūs turite Rusijos tanką JAV. Informacine prasme tai yra tas pats“, – dėstė M.Nayyemas.

„Jie neatspindi tikrovės, jie ją tiesiog kuria“, – aiškino jis, pridurdamas, kad būtent todėl Ukraina, kaip ir Lietuva prieš kelias dienas, uždraudė tokios propagandos transliacijas. „Mes turime teisę nutraukti tokios žiniasklaidos funkcionavimą, nes jie mus vadina fašistais, jie meluoja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius