-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos saugumas: nuo 2017 metų šalyje kali MH17 numušusią raketą gabenusio sunkvežimio vairuotojas

Minint penktąsias tragedijos, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro linijų „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, metines Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) paskelbė, kad jau nuo 2017 metų šalyje kalėjimo bausmę atlieka vyras, Donecko regione 2014-ųjų liepą gabenęs „Buk“ raketų kompleksą, skelbia „Unian“.
Anoniminė „Buk“ komplekso nuotrauka, padaryta 2014 metų liepą Rytų Ukrainoje
Anoniminė „Buk“ komplekso nuotrauka, padaryta 2014 metų liepą Rytų Ukrainoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokią informaciją trečiadienį pateikė vienas SBU tyrimų departamento vadovų Vitalijus Majakovas, priklausantis Jungtinei tyrėjų grupei (JIT), kuri analizuoja lėktuvo numušimo aplinkybes.

„Vaizdo medžiagos ir nuotraukų dėka nustatėme asmenį, kuriam priklauso kompleksą gabenęs sunkvežimis. Tas žmogus mums nurodė kovotoją, kuris paėmė transporto priemonę Donecke.

Jis po trejų metų (2017-aisiais, – red.) buvo sulaikytas, kai iš Rusijos bandė atvykti į Ukrainą ir dabar atlieka bausmę čia, Ukrainoje. Jis neįtarė, kad apie jį žinome“, – per susitikimą su žurnalistais sakė V.Majakovas, neatskleidęs sulaikytojo tapatybės.

Tyrėjo teigimu, ekspertai sugebėjo nustatyti, kada ir kur tiksliai iš Rusijos teritorijos į Ukrainą buvo pervežtas zenitinis raketų kompleksas „Buk“, kuris buvo panaudotas numušant MH17 reiso lėktuvą. Nustatyta esą ir tai, kaip šis kompleksas buvo nuvežtas atgal į Rusiją.

„Didžiąją dalį duomenų nustatėme 2016 metų rugsėjį, bet prireikė dar trejų metų, kad tiksliai nustatytume susijusius asmenis ir jų vaidmenis“, – kalbėjo V.Majakovas.

Anot SBU atstovų, JIT jau nustatė daugiau nei 150 asmenų, susijusių su „Buk“ komplekso nugabenimu į okupuotas Luhansko ir Donecko regionų dalis bei jo sugrąžinimu į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius