-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos saugumo perspektyvos: NATO, naujas aljansas ar Izraelio kelias?

Nors karas Ukrainoje dar tęsiasi ir prognozuoti jo pabaigos datą sunku, šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis ir jo patarėjai vis kalba apie tai, kaip ateityje turėtų būti užtikrinamas valstybės saugumas. Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas minėjo galimybę įkurti visiškai naują šalių aljansą, tačiau dabar vėl kalbama apie narystę NATO. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos docentas Giedrius Česnakas 15min teigė, kad Ukrainos gali laukti ir trečias – Izraelio saugumo modelis.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suomijai ir Švedijai oficialiai išreiškus norą įstoti į NATO, Ukraina taip pat pakartojo, kad tokių ambicijų neatsisako.

Tiesa, prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą ir jos pradžioje Kyjivas tikino, kad šiuo metu Aljanse tiesiog nėra laukiamas.

Žlugę Maskvos planai „užimti Kyjivą per tris dienas“, taip pat įstrigęs puolimas Donbase, kaip teigia Ukrainos valdžia, perbraižė situaciją, todėl apie narystės Aljanse perspektyvą prabilta ir vėl.

Tiesa, Ukrainos prezidentas ne kartą teigė, kad galimas ir naujo saugumo aljanso sukūrimas – U24. Jo užduotis būtų ne tik garantuoti valstybei apsaugą užpuolimo atveju, bet ir sureaguoti per 24 valandas.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos docentas Giedrius Česnakas 15min teigė, kad Ukrainos ateities saugumo žemėlapis pirmiausia priklausys nuo to, kaip baigsis karas.

Tačiau jis neatmeta galimybės, kad net ir nebūdama NATO nare, su Vakarų ginklais ir technologijomis Ukraina galėtų atbaidyti Rusiją nuo bet kokių norų ją pulti dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius