Ukrainos saugumo tarnyba savo darbuotojų gretose sučiupo įtariamą rusų šnipą

Ukrainos saugumo tarnyba antradienį pranešė sulaikiusi savo aukšto rango darbuotoją, įtariamą šnipinėjimu Rusijai ir teroro atakų planavimu.
Valerijaus Šaitanovo sulaikymas
Valerijaus Šaitanovo sulaikymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimo metu surinkta „neginčijamų įrodymų“, įskaitant garso ir vaizdo įrašus, rodančių, kad generolas majoras Valerijus Šaitanovas planavo teroro atakas Ukrainoje ir rinko žvalgybinę informaciją Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB), pranešė Ukrainos saugumo tarnyba (SBU).

„Deja, vyras, kuris turėjo saugoti Ukrainą, iš tikrųjų veikė prieš ją“, – sakė SBU vadovas Ivanas Bakanovas, kurio žodžiai cituojami pareiškime.

V.Šaitanovas buvo sulaikytas po „sudėtingos, ilgalaikės, daugiapakopės specialiosios operacijos“, nurodė I.Bakanovas.

Pareigūnai rengiasi sulaikytajam pateikti kaltinimus valstybės išdavimu ir teroro atakų planavimu, pridūrė SBU.

V.Šaitanovas, kuris generolo majoro laipsnį gavo po kruvino provakarietiško 2014 metų sukilimo, kaip teigiama, perdavė savo prižiūrėtojams Rusijoje informacijos apie slaptas Ukrainos pajėgų, šalies rytuose kovojančių su Kremliaus remiamais separatistais, operacijas.

Jis taip pat planavo teroro atakas Ukrainoje, už kurias jam buvo pažadėta 200 tūkst. dolerių (182,4 tūkst. eurų) ir rusiškas pasas, teigia SBU.

Taip pat įtariama, kad V.Šaitanovas planavo nužudyti čečėną Adamą Osmajevą, kaltinamą sąmokslu nužudyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną 2012 metais.

A.Osmajevas ir jo žmona Amina Okujeva kaip savanoriai drauge su Ukrainos armija kovojo šalies rytuose.

A.Osmajevas išgyveno du bandymus jį nužudyti, bet per antrąjį žuvo jo žmona – poros automobilis buvo suvarpytas kulkomis, kai 2017 metais važiavo per geležinkelio liniją netoli Kijevo.

Ukrainos ir Rusijos ryšiai nutrūko Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainos Krymą. Vėliau Maskva ėmė remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje, kur konfliktas jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius