Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 18 /19:41

Ukrainos saugumo tarnyba skelbia nustačiusi, kas ir kaip numušė Malaizijos lainerį

Ukrainos saugumo pareigūnai skelbia nustatę, kas ir kaip galėjo numušti virš Ukrainos teritorijos „Malaysia Airlines“ lainerį, kuriuo skridę 298 žmonės žuvo. Pareigūnai teigia surinkę įrodymų, kad zenitinė raketinė sistema „Buk“, iš kurios paleistos raketos pataikė į lainerį, drauge su įgula buvo atvežta iš Rusijos, o po lemtingo paleidimo naktį iš ketvirtadienio į penktadienį buvo skubiai išgabenta atgal į Rusiją, praneša naujienų agentūra „Unian“. Ukrainos pareigūnai skelbia penktadienį sučiupę du Rusijos piliečius, kurie tikriausiai paleido raketą iš sistemos „Buk”.
Teroristai gabena zenitinę raketinę sistemą „Buk“
Teroristai gabena zenitinę raketinę sistemą „Buk“ / Kadras iš Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos paskelbto vaizdo įrašo

Papildyta 19.33 Rusija buvo uždariusi oro kelią, kuriuo skrido Malaizijos lėktuvas

Likus kelioms valandos iki Malaizijos lėktuvo numušimo Rusija savo teritorijoje uždarė keturis oro koridorius, kurie buvo šalia sienos su Ukraina.

Apie tai praneša TSN.ua, remdamasi „The New York Times“. Tarp šių uždarytų koridorių buvo ir Malaizijos lėktuvo maršruto tęsinys.

„Lėktuvas skrido maršrutu, kurį komercinės aviakompanijos naudoja kiekvieną dieną. Likus kelioms valandos iki katastrofos Rusija uždarė keturis oro kelius netoli sienos su Ukraina, tarp jų ir tą, kuris buvo Malaizijos lėktuvo maršruto tęsinys“, – rašo leidinys.

Papildyta 19.19 B.Obama: raketa paleista iš separatistų rajono

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį savo pareiškime apie padėtį Ukrainoje iš Baltųjų rūmų nurodė, kad Malaizijos lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš separatistų kontroliuojamo rajono Ukrainos rytuose, praneša BNS.

B.Obama teigė, kad „teroristai nebūtų galėję numušti ne tik keleivinio lėktuvo, bet ir Ukrainos karinių lėktuvų, jei nebūtų gavę ginkluotės iš Rusijos“.

Jis pažymėjo, kad separatistai nuolat iš Rusijos gaudavo paramą, taip pat ir sunkiosios ginkluotės bei priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų.

B.Obama patvirtino, kad tarp žuvusių Malaizijos lėktuve yra ir vienas amerikietis.

„Jų žūtis yra šiurkštus neapsakomo masto pažeidimas“, – pasakė jis apie žuvusius 298 žmones, reikalaudamas tarptautinio tyrimo.

B.Obama teigė, kad „teroristai nebūtų galėję numušti ne tik keleivinio lėktuvo, bet ir Ukrainos karinių lėktuvų, jei nebūtų gavę ginkluotės iš Rusijos“. B.Obamos teigimu, to, kas vyksta Donbase, nebūtų be Rusijos pagalbos.

„Jei ponas Putinas nebūtų leidęs separatistams laisvai kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną, separatistai būtų pradėję derybas“, – pareiškė B.Obama. Jo manymu, Rusijos prezidentas turi priimti strateginį sprendimą, ar jis ir toliau rems teroristus. B.Obamos teigimu, jei V.Putinas toliau rems teroristus, JAV gali dar labiau sugriežtinti sankcijas Rusijai.

Papildyta 18.50 JAV įtaria separatistus ir Rusiją

Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgyba priėjo išvados, kad „Malaysia Airlines“ lainerį, kuriuo skridę 298 žmonės žuvo, virš Ukrainos teritorijos greičiausiai numušė prorusiški separatistai.

Apie tai rašoma JAV žvalgybos pateiktose preliminariose tyrimo išvadose, praneša CNN.
Anksčiau JAV atstovai teigė, kad lėktuvas buvo numuštas raketa. Baracko Obamos administracija įsitikinusi, kad Ukraina katastrofos rajone neturėjo ginkluotės, kuria būtų galima numušti lėktuvą.

Per penktadienį surengtą skubų Jungtinių Tautų organizacijos (JTO) Saugumo tarybos posėdį JAV atstovė JTO Samantha Power paskelbė, kad JAV neatmeta, jog Rusija yra prisidėjusi prie „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos, skelbia „Reuters“.

„Valdyti zenitinę raketinę sistemą „Buk“ techniškai taip sudėtinga, kad vargu ar separatistai galėjo ją efektyviai panaudoti be specialistų pagalbos, todėl mes negalime atmesti Rusijos personalo techninės pagalbos valdant sistemą“, – pareiškė ji.

Teroristai slepia išpuolio įkalčius

Apie tai Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka paskelbė savoje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. 

„Remiantis naujausia informacija, tarptautinis teroristas Igoris Strelkovas (Girkinas) (Donecko teroristų vadeiva) naktį bandė užglaistyti susiklosčiusią situaciją. Sistema „Buk“, iš kurios ir buvo numuštas Malaizijos lėktuvas „Boeing 777”, buvo išvežta į Rusijos teritoriją. Tikriausiai ten ji bus sunaikinta kartu su teroristais, atlikusiais šį išpuolį, bet maniusiais, kad numušė ukrainiečių lėktuvą „An 26”, – rašė A.Geraščenko.

Tarptautinis teroristas Igoris Strelkovas (Girkinas) (Donecko teroristų vadeiva) naktį bandė užglaistyti susiklosčiusią situaciją. Sistema „Buk“, iš kurios ir buvo numuštas Malaizijos lėktuvas „Boeing 777”, buvo išvežta į Rusijos teritoriją. Tikriausiai ten ji bus sunaikinta kartu su teroristais, atlikusiais šį išpuolį.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše, pasak vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo, gerai matyti dvi raketos, o štai trečiosios, vidurinės, nematyti. Ministras leido suprasti, kad ši raketa galėjo būti iššauta.

A.Geraščenka teigė, kad penktadienį surastos juodosios dėžės tikriausiai taps dar vienu įrodymu, kad Rusija pažeidė tarptautines normas, sukeldama aviakatastrofą. 

„Tačiau juk Vladimirui Putinui lėktuvo katastrofa ne naujiena“, – sakė A.Geraščenka, turėdamas galvoje lėktuvo katastrofą, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis.

Sulaikyti raketos paleidimu įtariami  Rusijos karininkai

Donecko srityje prie sienos su Rusija penktadienį buvo sulaikyti du Rusijos piliečiai, kurie paleidinėdavo raketas iš zenitinio raketinio komplekso „Buk”.

Apie tai spaudos konferencijoje pranėšė Ukrainos saugumo tarnybos atstovas Valentynas Nalivaičenka.

„Kompleksą „Buk“ turintiems teroristams nepakako savų žmonių, kurie paleidinėtų raketas. Ukrainos pasieniečiai sulaikė du Rusijos piliečius. Kiekvienas turėjo su savimi Rusijos pasą, o pas vieną buvo rastas ir karinis bilietas, kuriame pažymėta, jog jis yra raketininkas“, – teigė V.Nalivaičenka.

Jis taip pat teigė, kad jau žinomos pavardės Ruijos kariškių, kurie paleido raketą. „Trijų Rusijos karininkų, tų, kurie aspaudė mygtuką ir paleido raketą, asmenybės nustatytos“, – pareiškė V.Nalivaičenka.

Zenitinis raketinis kompleksas „Buk“
Zenitinis raketinis kompleksas „Buk“

Pareigūnas tvirtino, kad sulaikytiems asmenims pateikti kaltinimai terorizmu.

Paskelbti įrodymai, kad „Buk“ atvežta iš Rusijos

Ukrainos saugumo tarnyba perėmė ir paskelbė teroristų pokalbius telefonu, kuriais patvirtinama, kad jie zenitinę raketinę sistemą „Buk-M“ gavo iš Rusijos.

„Buk-M“ iš Rusijos buvo atsiųsta kartu su ekipažu. Liepos 14 d. Ukrainos saugumo tarnyba pirmą kartą gavo duomenų, kad teroristai turi „Buk“ sistemą, tačiau šios informacijos nepavyko patvirtinti.

„Buk-M“ iš Rusijos buvo atsiųsta kartu su ekipažu. Liepos 14 d. Ukrainos saugumo tarnyba pirmą kartą gavo duomenų, kad teroristai turi „Buk“ sistemą, tačiau šios informacijos nepavyko patvirtinti.

Liepos 17 d. rytą žvalgyba sužinojo, kad „Buk“ sistema drauge su ekipažu teroristams buvo perduota Suchodolskio miesto apylinkėse. 9 val. ryto „Buk-M“ buvo atgabentas į Donecką, vėliau į Pervomaiską.

Drauge su „Buk-M“ teroristams buvo perduotos trys savaeigės artilerijos sistemos „Gvozdika“.

Iš teroristų pokalbių su Rusijos karinės žvalgbos GRU karininkais aišku, kad jie laukia ne tik technikos ir gyvosios jėgos papildymo bet ir ugnies pagalbos iš Rusijos teritorijos.

Pastaruoju metu Rusija nuolat kaltina Ukrainą savo teritorijos apšaudymu ir grasina atsakyti ugnimi į Ukrainos kariuomenės taikinius.

Papildyta 19.00 Rusija viską neigia

Rusijos Gynybos ministerija pareiškė, kad nei zenitinis raketinis kompleksas „Buk”, nei kokia kita Rusijos oro pajėgų ginkluotė nekirto sienos su Ukraina. Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Gynybos ministerijos atstovas neigė Ukrainos saugumo tarnybos informaciją apie dviejų Rusijos piliečių sulaikymą.

„Paaiškiname, kad specialistai – ugnies koreguotojai naudojami tik toms ginkluotės sistemoms, kurių taikiniai yra žemėje“, – pareiškė Rusijos Gynybos ministerijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius