Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 07 10 /14:26

Ukrainos tankai ir šarvuočiai telkiami į pietus nuo Donecko

Ukrainos pajėgos sutelkė daug tankų ir šarvuočių maždaug už 20 kilometrų į pietus nuo Rusijos diversantų ir teroristų kontroliuojamo Donecko miesto, ketvirtadienį pranešė ten esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai. Ukrainos antiteroristinė operacija (ATO) sėkmingai baigta Karlovkoje, o Severske teroristai masiškai palikinėja miestą
Teroristai Donecke
Teroristai Donecke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

14:22 val. Severske teroristai bėga iš miesto, Karlovkoje nukauti 25 teroristai

Seversko mieste teroristai per vykdomą ATO palikinėja miestą. Apie tai pranešė ATO atstovas spaudai Vladislavas Seleznevas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

A.Seleznevas informavo, kad teroristai buvo užspeisti į kampą po Ukrainos kariškių pasirodymo ir pradėjo bėgti iš miesto, nenorėdami pasiduoti ATO pajėgoms. Pranešama, kad aktyvūs ATO veiksmai Severske tęsiami.

Ketvirtadienį Karlovkos mieste ATO pajėgos nukovė 25 teroristus, taip pat sunaikino keletą bunkerių bei stovyklaviečių. Per mūšius šiame mieste vienas ukrainiečių karys žuvo, dar vienas sužeistas. 

13:30 val. Kariuomenė artėja prie Donecko

Pusantro kilometro ilgio mašinų kolona ten atvažiavo trečiadienį, nesusidurdama su pasipriešinimu, sakė Ukrainos kariai, dalyvaujantys operacijoje, per kurią planuojama apsupti Donecką ir kaimyninį Luhanską, taip pat kontroliuojamą Rusijos pasiųstų kovotojų.

13:00 val. Užmuštas ukrainiečių karys, Donecke gyventojai apšaudomi iš minosvaidžių

Netoli Kurachovo miesto Donecko srityje teroristai užmušė vieną ukrainiečių karį, dar vienas buvo sužeistas.

Tuo tarpu šiaurinėje Donecko miesto dalyje teroristai apšaudo gyvenamuosius kvartalus iš minosvaidžių. Apie tai ketvirtadienį pranešė ATO atstovas spaudai Vladislavas Seleznevas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Šiandien šiauriniame Donecke teroristai apšaudė ATO patikros punktus, o vėliau nukreipė minosvaidžių ugnį gyvenamųjų kvartalų link“, – skelbia V.Seleznevas.

Preliminariais duomenimis, aukų ir sužeistųjų nėra.

V.Seleznevas tikina, kad teroristai tokią taktiką naudoja, norėdami vietos gyventojus nukreipti prieš ATO pajėgose kovojančius ukrainiečių karius.

Ukrainos armija artėja prie teroristų Donecke

Prorusiški teroristai rytų Ukrainoje ketvirtadienį ruošiasi kautynėms, o Vakarų šalys spaudžia Kijevą sudaryti paliaubas su Rusijos pasiųstais diversantais ir vietiniais kolaborantais.

Vakarų šalys spaudžia Kijevą sudaryti paliaubas su Rusijos pasiųstais diversantais ir vietiniais kolaborantais.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel telefonu ragino Vakarų šalių palaikomą prezidentą Petro Porošenką žengti politinio sprendinio link ir sakė, kad jis pažadėjo elgtis santūriai, tęsdamas pastangas atkurti centrinės valdžios kontrolę rytų Ukrainoje.

Tačiau P.Porošenka pareiškė, kad sukilėliai tebegauna ginklų iš Rusijos teritorijos ir apgailestavo dėl pažangos stygiaus – nors jis teigia sutinkantis surengti naują derybų su Maskva etapą.

Luhanske, vienoje iš dviejų sukilėlių tebekontroliuojamų sričių sostinių, gatvės buvo ištuštėjusios, o naujienų agentūros AFP reporterių grupė girdėjo reguliarius artilerijos šūvius į šiaurę nuo miesto. Atrodė, kad šaudymas buvo sukoncentruotas aplink sukilėlių karinę būstinę.

P.Porošenka pareiškė, kad sukilėliai tebegauna ginklų iš Rusijos teritorijos ir apgailestavo dėl pažangos stygiaus

Ukrainos gynybos ministerija nurodė, kad kariai turėjo atremti Rusijos diversaantų ir vietos kolaborantų ataką Luhansko oro uoste.

„Tegul jie mus bombarduoja, tegul žudo“, – sakė nevilties apimta vietos gyventoja, vardu Olga.

„Mes neturime kur eiti. Kur galėtume išvažiuoti?“ – klausė jos vyras Jevgenijus.

Sutuoktiniai sakė mėginantys išsiųsti savo mažą sūnų iš miesto, nes jis iš baimės naktį negali miegoti.

Per pastarąją parą Luhanske žuvo trys žmonės, o dar penki buvo sužeisti, nurodė vietos valdžia.

Per tą patį laikotarpį dar trys kariai žuvo, o keturi buvo sužeisti per susirėmimus rytų Ukrainoje, trečiadienį nurodė Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba Kijeve.

Buvusioje Rusijos diversantų tvirtovėje Slovjanske, kurį sukilėliai paliko praeitą savaitgalį, sukrėsti gyventojai reiškė viltį, kad Kijevo pažadai atstatyti griuvėsiais virtusį miestą neliks vien žodžiais.

„Jeigu Porošenka nori būti visos šalies prezidentu, manau, kad turėtų viską atstatyti“, – 62 metų pensininkė Nina sakė po susitikimo su Ukrainos lyderiu per jo trumpą vizitą nuniokotame Slovjanske, kur būtiniausi maisto produktai ir kitokios atsargos dalijamos eilėse laukiantiems žmonėms.

P.Porošenka nurodė, kad Ukrainos karinių oro pajėgų karininkė Nadija Savčenko, kuri buvo sučiupta kovotojų rytų Ukrainoje, dabar laikoma kalėjime Rusijos vidurio regiono mieste Voroneže. Prezidentas sakė, kad tokia padėtis nepriimtina.

P.Porošenka pažymėjo, kad iš Rusijos pusės stinga pastangų suvaldyti šią krizę.

Kremlius neįprastai santūriai reagavo į Kijevo pajėgų vykdomą puolimą, o analitikai sako, kad prezidentas Vladimiras Putinas galbūt nusigręžė nuo savo siųstų diversantų ir vietos kolaborantų, nors karingai nusiteikę veikėjai ragina jį pasiųsti karius į kaimyninę šalį.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartojo Maskvos raginimą Ukrainai susėsti prie derybų stalo su sukilėlių lyderiais.

„Sukilėliai nėra pasiruošę vykdyti Kijevo ultimatumų kapituliuoti ir sudėti ginklus prieš pradedant derybas“, – S.Lavrovas sakė per spaudos konferenciją su Italijos užsienio reikalų ministre Federica Mogherini, kuri vėliau susitiko su V.Putinu.

Ukrainos kariškiai sako kontroliuojantys visu kelius, vedančius į Donecką ir Luhanską, o Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka perspėjo, kad yra parengtas planas, kuri gali pateikti sukilėliams nemalonią staigmeną.

„Esame jau už 20 kilometrų nuo Donecko“, – Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas nurodė trečiadienį. – Persekiosime juos, kol jie atsidurs kitame Donecke, turėdamas omenyje miestelį tuo pačiu pavadinimu kitapus sienos su Rusija.

Po atsitraukimo Rusijos diversantų vadas, GRU pulkininkas Igoris Strelkovas sakė, kad sukilėliai stiprina savo silpnąsias gynybos vietas aplink Donecką ir didina kovotojų skaičių.

Trečiadienį duodamas interviu separatistų televizijai, I.Strelkovas sakė, kad jam reikia dar bent 8 000 kovotojų, kad galėtų išlaikyti Donecką, tačiau nenurodė, kiek sukilėlių yra jo pergrupuotose pajėgose.

Iš viso žuvo 173 ukrainiečių kariai

Per visą vykdomos ATO laikotarpį žuvo 173 ukrainiečių kariai, dar 446 kariai buvo sužeisti. Situacija Donecko ir Luhansko srityse išlieka įtempta. Teroristai trečiadienio naktį vykdė išpuolius, naudodami ginklus bei  šarvuočius.

Šiuo metu sunkiausia padėtis yra Donecko, Luhansko, Krasnodono, Gorlovkos bei Antracyto rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius