Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos VRM: Budapešto memorandumą pasirašiusios šalys apgavo Ukrainą

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas antradienį pareiškė, kad Budapešto memorandumą pasirašiusios šalys neįvykdė 1994 metais prisiimtų įsipareigojimų ir paliko Ukrainą vieną grėsmės akivaizdoje, ir visos partnerės turi tai pripažinti, skelbia Ukrainos vidaus reikalų ministerija.
Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas
Arsenas Avakovas: Budapešto memorandumą pasirašiusios šalys apgavo Ukrainą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Budapešto memorandumas dėl saugumo garantijų Ukrainai yra tarptautinis dokumentas, pasirašytas Kijevui prisijungus prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties (NPT). Jis turėjo garantuoti Ukrainos teritorinį vientisumą mainais į Kijevo sutikimą atsisakyti branduolinio arsenalo, likusio Ukrainoje, kai 1991 metais subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Memorandumas garantuoja, kad branduolinio ginklo neturinčios Ukrainos atžvilgiu bus laikomasi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Baigiamojo akto, Jungtinių Tautų chartijos ir NPT nuostatų. Budapešto memorandumą 1994 metų gruodžio 5 dieną pasirašė Ukrainos, JAV, Rusijos ir Jungtinės Karalystės lyderiai.

Prancūzija ir Kinija – dar dvi valstybės, priklausančios NPT, Budapešto memorandumo pasirašymo metu turėjusios branduolinių ginklų, atskirais pareiškimais patvirtino, kad laikysis analogiškų garantijų, bet šio dokumento nepasirašė.

„Į mūsų partnerių amerikiečių leksiką reikia įtraukti žodžius iš Budapešto memorandumo, kuris užtikrino Ukrainai teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę mainais į branduolinio potencialo perdavimą. Vakarų pasaulis apgavo Ukrainą“, – VRM citavo A.Avakovo pareiškimą Nacionaliniame ekspertų forume Kijeve.

Ministras sakė, kad Ukraina vertina kitų šalių palaikymą esant dabartinei padėčiai, tačiau pabrėžė, kad Kijevui vienam tenka atremti Kremliaus remiamų separatistų agresiją Rytų Ukrainoje ir spręsti klausimą dėl Rusijos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos.

„Esame labai dėkingi už palaikymą ir sankcijas. Tačiau Ukraina palikta (kovoti) su agresoriumi vienas prieš vieną. Šį faktą reikia suformuluoti – ir tai turi būti reali Ukrainos politika“, – pareiškė ministras.

„Jeigu sakote, kad Budapešto memorandumas nebuvo teisinis dokumentas, tai kokie tada dokumentai yra Minsko susitarimai, kas juos pasirašė?“, – retoriškai klausė A Avakovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius