-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba atskleidė kortas: kas laukia Krymo tilto ir V.Putino

Kokios yra rusų raketų ir dronų atsargos? Kokius pajėgumus turi Rusija naujam atakų prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą sezonui? Ar Rusijos karas Ukrainoje turi įtakos pokyčiams rusų elito gretose? Į šiuos klausimus išskirtiniame naujienų agentūros „RBC-Ukraine“ interviu atsako Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

– Daug kalbų apie galimą energetikos sektoriaus apšaudymą. Ar yra tikimybė, kad rudenį ir žiemą rusai nepuls Ukrainos energetikos sistemos, kaip tai darė pernai?

– Ar yra tikimybė, kad žmogėdra staiga taps vegetaru? Tikrai yra. Bet vis dėlto turime pasiruošti tam, kad žmogėdra ir toliau norės ką nors suvalgyti gyvą. Taigi, žinoma, Ukraina ruošiasi naujiems teroristiniams išpuoliams iš Rusijos. Ir nėra jokio pagrindo manyti, kad priešas pakeitė savo taktiką ar grįžo prie tarptautinės teisės normų ar žmogiškumo principų. Tai teroristinė valstybė, kuri ir toliau kasdien smogia taikiems Ukrainos miestams, toliau naikina civilinę infrastruktūrą ir žudo civilius ukrainiečius.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas

– Kokia dabar Rusijos padėtis su raketomis?

– Rusija ir toliau gamina raketinę ginkluotę. Jie negali priartėti prie tokio atsargų lygio, kokį turėjo 2022 m. vasario 23 d. Tačiau nepaisant to, gamyba tęsiama. Per pastaruosius kelis mėnesius buvo palyginti nedaug raketų smūgių, o tai reiškia, kad jie gali kaupti atsargas kitiems masiniams smūgiams.

Neracionalus ir neefektyvus priešo raketų arsenalo panaudojimas, kurį matėme pernai, kai į Ukrainą galėjo būti paleista daugiau nei šimtas raketų, nepasiteisino, o priešingai – tik išeikvojo jų atsargas. Būtų keista, jei jie tai pakartotų šiemet. Tačiau bet koks raketų smūgis – nesvarbu, ar tai būtų 20, 30 ar 100 raketų – yra rimtas iššūkis ir grėsmė Ukrainos infrastruktūrai ir gynybos pajėgoms.

– Vertinant rusų vykdomų apšaudymų apimtis iranietiškais dronais „Shahed“ ir kalbas apie šių dronų surinkinėjimą Rusijos Federacijos teritorijoje, kokios šiuo metu yra jų šių bepiločių orlaivių gamybos apimtys?

– Galima teigti, kad Rusijoje tebevyksta didelio masto surinkimas (iš užsienio dalių) ir tam tikra vietinė gamyba, tačiau ji yra nedidelė. Tai reiškia, kad nustatyti planai ir pasiekti rezultatai skiriasi. Valstybė agresorė šiuo metu gali pati pagaminti keliasdešimt „Shahed“ analogų per mėnesį.

„AFP“/„Scanpix“/Sugriautas tiltas Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/Sugriautas tiltas Bachmute

– Pasirodė informacijos ir apie dviejų naujų tipų dronus: „Vybir-53“, kuris esą yra nauja „Lancet“ versija ir gali nusitaikyti į taikinį, ir „Vybir-54“, vadinamuosius „Italmas“ arba, liaudiškai tariant, žoliapjoves. Kiek plačiai juos dabar naudoja rusai?

– Pirmiausia, norėtume pareikšti, kad kol kas fronte jie masiškai nenaudojami. Informacija apie vadinamuosius „Vybir-53“ ir „Vybir-54“ tikslinama. Tačiau kalbant apie jų gebėjimą automatiškai koreguoti, nusitaikyti ir atpažinti taikinius, tai yra diskusijų klausimas. Šią informaciją reikia toliau tikslinti. Yra tam tikros informacijos iš Rusijos žiniasklaidos. Žinoma, ja pasikliauti negalime.

Manome, kad agresorius naudoja modifikuotus ir patobulintus „Lancet“ dronus. O tai visada yra papildomas rizikos veiksnys. Kalbant apie „Vybir-54“, tai yra dronas kamikadzė, Rusijos propagandos pozicionuojamas kaip supaprastinta ir pigesnė „Shahed-136“ versija. Pavadinimas „Italmas“ kilęs iš prekybos komplekso, kuriame šie bepiločiai orlaiviai surenkami ir gaminami.

– Partizaninis judėjimas „Atesh“ tvirtino, rusai Čeliabinsko gamykloje pradėjo įvairių tipų raketų gamybą. Ką apie ją žinote?

– Tai jau ne pirmas kartas, kai agresorius bando išsklaidyti gamybą, žinodamas, kad Ukraina renka visą reikiamą informaciją apie karinę gamybą, įskaitant raketinę ginkluotę. Kadangi ši gamyba yra aukštųjų technologijų ir sudėtinga, bet kokia žala ar avarija yra labai problemiška atkūrimo požiūriu. Todėl rusai taiko įprastą išsklaidymo praktiką, keičia atskiras gamybos patalpas, keičia logistiką. Jie taip pat stengiasi išplėsti savo gamybos bazę, bent jau fiziškai, kad būtų sunkiau rinkti informaciją apie raketų gamybą ir iš esmės dirbti prie galimo šių objektų neutralizavimo.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

– Kokiu tikslu Vladimiras Putinas pareiškė, kad rusų aviacija patruliuos Juodojoje jūroje ginkluota „Kinžal“ raketomis?

– Kaip ir daugeliu kitų atvejų (pavyzdžiui, su informacija apie branduolinio ginklo dislokavimą Baltarusijoje ar kažkokias pratybas joje), šis pareiškimas skirtas ne ukrainiečiams. Mums čia niekas nepasikeitė, nes tie patys lėktuvai su „Kinžal“ raketomis jau buvo Juodojoje jūroje, o Ukrainos teritorija jau buvo smūgio zonoje. Taigi jokių naujienų mums čia nėra. Taip siekiama padidinti tam tikrą įtampą ir šantažą, visų pirma Vakarų, Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių auditorijai.

– Kokius metodus Ukrainos gynybos žvalgyba apskritai naudoja savo veikloje?

– Siekdami Ukrainos pergalės ir atsižvelgdami į tai, su kokiu priešu turime reikalų, žinoma, naudojame įvairius metodus, ir net tokius, kurie gali nustebinti ar šokiruoti vidutinį informacijos vartotoją. Galime kalbėti apie verbavimą, apie įvairių motyvų, ne tik ideologinių, naudojimą. Taip pat skirtingoms užduotims atlikti naudojame labai skirtingus žmones, netgi tuos, kurių likimai sudėtingi ir kurių reputacija nėra krištolo skaidrumo.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Jei tam tikroms užduotims atlikti reikia pasitelkti žmones, kuriems, pavyzdžiui, skirtas namų areštas, tokį asmenį galima pasitelkti užduočiai atlikti, net jei tam tikslui jis turi būti paleistas iš namų arešto. Štai tokie pavyzdžiai. Ir ne tik Ukrainoje. Esame gavę tokių prašymų. Jei tai padeda pasiekti rezultatų, išgelbėti mūsų žmonių, mūsų gynėjų gyvybes, galiausiai, jei tai priartina mūsų pergalę ir pakenkia priešui, tuomet visi Ukrainos specialiųjų tarnybų ir gynybos žvalgybos darbo metodai naudojami nacionaliniams interesams.

– Ar Krymo tiltas vis dar yra Ukrainos karinis taikinys?

– Tai nėra tiltas – tai neteisėtas statinys, pirmiausia naudojamas kariniais tikslais, siekiant perkelti priešo pajėgas ir techniką į laikinai okupuotą Ukrainos teritoriją. Taigi taip, jis tikrai yra teisėtas Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgų taikinys.

– Ar jis bus sunaikintas?

– Jis paprasčiausiai nereikalingas. Tai tiesiog sakrali generolo Kyrylo Budanovo frazė, ir aš galiu ją tik pakartoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

– Kaip vertinate V.Putino sveikatos būklę?

– Rusijos diktatorius jau seniai turi sveikatos problemų. Tai ne paslaptis, ir šią informaciją patvirtino įvairūs šaltiniai. Tačiau, deja, pastaruoju metu iš Rusijos anoniminių šaltinių paskleista informacija (apie V.Putino mirtį – 15min) nėra patikrinta ir visų pirma skirta vidaus Rusijos auditorijai, turinčiai tam tikrų tikslų.

– Kaip manote, ar V.Putinas bus nuverstas prieš karą, ar po to, kai karas baigsis Rusijos pralaimėjimu?

– Galime tvirtai teigti, kad kuo daugiau laimėjimų Ukraina pasieks, ypač mūšio lauke, tuo labiau tikėtini tokie vidiniai Rusijos procesai. Kuo ryžtingiau laisvasis pasaulis palaiko Ukrainą ir priešinasi Rusijos agresijai, kuo griežtesnė sankcijų politika, tuo daugiau prielaidų susidaro faktiniam elito konfliktui pačioje Rusijoje. Tai akivaizdžios tezės. Gali būti ir kitokių scenarijų, ir Ukraina jiems ruošiasi.

– Koks Rusijos vaidmuo „Hamas“ išpuolyje prieš Izraelį?

– Aiškiai matome, kad Rusija aktyviai naudoja teroristinius išpuolius prieš Izraelį kaip savo karo prieš Ukrainą dalį. O oficialūs Rusijos ryšiai su „Hamas“ nebėra paslaptis. Tai vyksta viešai. Tai, kad Rusijos propaganda ir pareigūnai atvirai džiaugėsi tuo, kas vyksta Izraelyje, taip pat yra faktas.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai

Šiame fone vyko visiškai beprotiškos, kartais kvailos informacinės ir psichologinės operacijos prieš Ukrainą, kurias Rusija bandė vykdyti. Jos nepavyko ir parodė, kad Maskva vykdė šį procesą dar iki pastarųjų išpuolių.

– Ar turite informacijos, kad „Wagner“ karinė bendrovė galėjo apmokyti „Hamas“ kovotojus prieš invaziją?

– Taip, tokios informacijos yra, ne tik apie „Vagnerius“, bet ir apie kitas Rusijos privačias karines bendroves. „Wagner“ smogikai buvo naudojami kaip ryšių kanalai, kaip informacijos perdavimo kanalai, kaip instruktoriai, siekiant pasidalyti Rusijos ir Ukrainos karo patirtimi. Ir tai, kaip bepiločiai orlaiviai naudojami prieš Izraelio šarvuočius, ypač akivaizdžiai tai patvirtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius