Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba kalba apie karo baigtį šiemet – kiek tai realu?

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) vadovas Kyrylo Budanovas interviu „ABC News“ sakė, kad Ukraina planuoja didelį puolimą pavasarį. Žurnalistams jis kalbėjo apie „galutinį Rusijos pralaimėjimą“. Ketvirtadienį žvalgyba paaiškino esą tokie žodžiai ne iš piršto laužti, o paremti jų surinktais duomenimis ir situacija tarptautinėje politinėje arenoje. Tačiau kiek realu, kad karas Ukrainoje baigsis šiais metais?
Ukrainos kariai mūšio lauke
Ukrainos kariai mūšio lauke / Ukrainos kariuomenės nuotr.

K.Budanovas interviu „ABC News“ teigė, kad aršiausi mūšiai tarp Ukrainos ir Rusijos pajėgų laukiami šių metų kovo mėnesį, o didelis Kyjivo karių kontrpuolimas laukiamas vėliau pavasarį. Jis prabilo ir apie Rusijos pralaimėjimą.

„Tai yra teritorijų išlaisvinimas ir galutinis Rusijos Federacijos pralaimėjimas“, – sakė jis.

Anot K.Budanovo, „tai vyks visoje Ukrainos teritorijoje, nuo Krymo iki Donbaso“.

„Mūsų tikslas ir jį pasieksime – grįžti prie 1991 metų sienų, nes Ukrainą pripažįsta visi tarptautinės teisės subjektai“, – pabrėžė jis.

Taip pat GUR vadovas neatmetė tolesnių smūgių Rusijos teritorijoje, tačiau nepatikslino, kas už jų stovės.

Jis pridūrė, kad atakos vyks „vis giliau“ Rusijos viduje, tačiau komentuoti, kas įvykdė šiuos smūgius, galės tik pasibaigus karui.

„Ne orų prognozė“

Šie K.Budanovo žodžiai sulaukė daug atgarsių tiek Ukrainoje, tiek ir už jos ribų. Ypač todėl, kad Naujųjų metų naktį Ukrainos pajėgos smogė rusų kariuomenei Makijivkoje, kur, anot Kyjivo, buvo likviduoti šimtai okupantų. Oficiali Maskva kol kas kalba apie 89 žuvusius per šią ataką. Įvairūs ekspertai mano, kad įvykiai Makijivkoje atskleidė Rusijos kariuomenės vadovybės problemas ir negebėjimą priimti tinkamų sprendimų.

Ketvirtadienį Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas pareiškė, kad drąsūs K.Budanovo žodžiai apie kontrpuolimą ir Rusijos žlugimą nėra iš piršto laužti.

„Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovo Kyrylo Budanovo karo Ukrainoje prognozė, kurioje kalbama apie teigiamus pokyčius fronte ir rimtą ginkluotųjų pajėgų puolimą, paremta žvalgybos duomenimis, padėtimi mūšio lauke ir tarptautine situacija“, – Ukrainos televizijai sakė A.Jusovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas

„Kai žvalgybos atstovas, o ypač žvalgybos vadovas, ką nors sako, tai nėra orų prognozė ar horoskopas. Tai reiškia aiškią informaciją, kuri yra pagrįsta intelektu, žvalgybos analize, situacija mūšio lauke, tarptautine situacija. Todėl, žinoma, Budanovo žodžiai apie teigiamus pokyčius fronte yra informacija, kurią patvirtina gyvenimas ir praktika“, – sakė žvalgybos atstovas.

Jis prisiminė, kad vienu metu K.Budanovas taip pat perspėjo apie plataus masto invaziją.

Kiekvienas iš pareigūnų pabrėžia, kad visiškas išlaisvinimas yra įmanomas su sąlyga, jog bus išsaugota Vakarų kolektyvinių sankcijų prieš Rusiją politika ir jei Ukrainos gynybos pajėgų reikmėms bus tinkamai tiekiami ginklai, įranga ir amunicija.

„Todėl yra visi ženklai, kad dėl Ukrainos gynybos pajėgų veiklos ir mūsų partnerių pagalbos ir dėl ​​Rusijos Federacijos viduje vykstančių vidinių procesų galime drąsiai teigti, kad 2023 metai bus pergalingi metai“, – kalbėjo A.Jusovas.

Jis taip pat užsiminė, kad „šiuo metu Rusijoje vyksta procesai, kurie kol kas nėra viešai matomi“.

Ką sako ekspertai?

Ukrainos atsargos pulkininkas, karo ekspertas Vladyslavas Selezniovas Ukrainos leidiniui „Obozrevatel“ taip pat teigė neabejojantis, kad Ukraina šiemet laimės karą prieš Rusiją. Tačiau visų okupuotų šalies teritorijų išvadavimas priklauso nuo to, kaip aktyviai Vakarai tieks ginklus.

„Apie tai kalba ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas generolas Kyrylo Budanovas, ir buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas generolas Benas Hodgesas, ir buvęs specialusis JAV atstovas Ukrainoje Kurtas Volkeris.

Visi šie pareigūnai nustato dvi galimas visiško Ukrainos išvadavimo datas. Pirmoji – kuri man atrodo per daug optimistiška, – yra šių metų gegužės pabaiga.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas

Antroji data – rugpjūtis. Ji man atrodo labiau įmanoma. Tačiau kiekvienas iš šių pareigūnų pabrėžia, kad visiškas išlaisvinimas yra įmanomas su sąlyga, jog bus išsaugota Vakarų kolektyvinių sankcijų prieš Rusijos Federaciją politika ir jei Ukrainos gynybos pajėgų reikmėms bus tinkamai tiekiami ginklai, įranga ir amunicija“, – pridūrė V.Selezniovas.

Jungtinių Amerikos Valstijų atsargos generolas B.Hodgesas taip pat komentavo ukrainiečių kalbas, kad Kyjivas gali pasiekti pergalę dar šiais metais. Anot jo, „tai visiškai įmanoma“.

„Aš sakyčiau, kad tai tikėtina. Manau, kad Ukraina turi galimybę išlaisvinti Krymą iki rugpjūčio pabaigos, šios vasaros pabaigos. O išlaisvinus Krymą sektų likusi dalis, nes po to Kremliui kiltų įvairiausių vidaus iššūkių“, – šią savaitę JAV žiniasklaidai kalbėjo B.Hodgesas.

Savo „Twitter“ paskyroje antradienį jis taip pat įvertino ukrainiečių smūgius Makijivkoje ir tikino, kad „tai tik dar vienas įrodymas, jog Ukraina laimės“.

„Esu įsitikinęs, kad Ukraina laimės, nes Rusijos kariuomenė nėra besimokanti organizacija. Nesugebėjimas užtikrinti lauko drausmės ir pajėgų apsaugos kovos zonoje po dešimties mėnesių didelių nuostolių yra įrodymas, kad jie neturi gerų seržantų ar kultūros mokytis iš klaidų“, – rašė atsargos generolas.

Priklauso ir nuo įvykių Rusijoje

Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainoje Kurtas Volkeris kiek anksčiau interviu 15min teigė taip pat manąs, kad Ukrainos pergalė šiais metais – realus įvykių scenarijus.

K.Volkeris: Putinas pateko į padėtį, kai jis negali laimėti, tačiau atsisako trauktis.

„Manau, kad Putinas užsibrėžė tikslus, kurių negali pasiekti – visos Ukrainos okupacija arba dalies teritorijų aneksija. Jis praras teritorijas Ukrainoje. Taip pat manau, kad jis praras teritorijas Luhanske, praras logistinių kelių kontrolę, kas susilpnins jo pajėgų pozicijas dabar ir visos žiemos laikotarpiu. Todėl nemanau, kad jis turi galimybių pasiekti savo tikslus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kurtas Volkeris
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kurtas Volkeris

Todėl jis tik ieško išeičių, ką dar mesti į šį konfliktą – jaunus, nepatyrusius vyrus, kurie nenori ten būti, taip pat Irano dronus, branduolinius grasinimus.

Tačiau visi Rusijoje supranta, kaip atrodo situacija. Kitaip neturėtume šimtų tūkstančių rusų, pabėgusių iš šalies“, – kalbėjo K.Volkeris.

Jis teigė įsitikinęs, kad ir pats Rusijos prezidentas jau suvokia, jog pralaimėjo karą.

„Putinas pateko į padėtį, kai jis negali laimėti, tačiau atsisako trauktis. Tai reiškia, kad Rusijoje pradės vidinis spaudimas, kuris turės pratrūkti. Putinas nebus prezidentu visą laiką, rusai turės kažkaip sustabdyti karą, nes pats Putinas to nepadarys. Negalime prognozuoti, kaip jie tai padarys šalies viduje, tačiau manau, kad kitais metais (2023-aisiais, – red. past.) šis karas pasibaigs“, – sakė K.Volkeris.

Prieš pat Naujuosius metus 15min kalbinti Lietuvos karo ekspertai nesiėmė taip drąsiai prognozuoti karo pabaigos datos, tačiau teigė, kad Ukraina šiemet gali ženkliai sustiprinti savo pozicijas.

„Jeigu ukrainiečiai ir neatsiims Krymo, tai bent jau įsiverš į jį arba tiesiog pasieks patį pusiasalį. Toks planas realus todėl, kad nors iki Krymo, žiūrint kilometrais, gana nemažai, bet jeigu ukrainiečiai sugebės eliminuoti Rusijos aviaciją, jiems pasiekti Krymą yra ganėtinai lengva užduotis.

Toks įvykių scenarijus būtų tikrai skaudus Kremliui, kuris pusiasalį laiko „savo tvirtove“. Jei Ukrainai pavyktų pasiekti Krymą, priežasčių kalbėti apie Rusijos pralaimėjimą būtų dar daugiau“, – 15min tuomet teigė karo ekspertas Egidijus Papečkys.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Tuo metu atsargos karininkas Darius Antanaitis 15min kalbėjo, kad Ukrainos pergalė nebus mūšio lauke, bet laimėjimai kovose gali priversti Kremlių nusileisti.

„Karas Ukrainoje – tai ne vieno kaimo paėmimas. Kariai mūšio lauke tik sudaro politikams galimybes pradėti derėtis. Kariai gali ir nevykdyti viso kontrpuolimo, gali ir neužimti Krymo karine jėga. Tačiau jie gali pastatyti priešininko valstybę į tokią poziciją, kad ji išeitų derėtis. Ukrainos pergalė nebus mūšio lauke, mūšio laukas bus tik sąlyga tam, kad Ukraina laimėtų ekonominiame ir politiniame lygyje“, – sakė D.Antanaitis.

Anot jo, karas Ukrainoje pasibaigs tuomet, kai nebeliks V.Putino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje