Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba: Rusija planuoja teroristinį išpuolį Astravo AE

Rusijos specialiosios tarnybos Baltarusijos teritorijoje planuoja teroro aktus svarbiuose infrastruktūros objektuose ir šalia Lietuvos, Astrave, esančioje Baltarusijos atominėje elektrinėje, perspėja Ukrainos karinė žvalgyba.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix Baltics“ nuotr.

„Incidentai“ planuojami teritorijoje, kuri ribojasi su Europos Sąjunga ir Ukraina. Apie tai pareiškė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

„Yra žinoma, kad artimiausiu metu Baltarusijoje planuojama įvykdyti keletą teroristinių išpuolių – dirbtinai sukeltų technogeninių katastrofų ypatingos svarbos infrastruktūros objektuose. Tikėtinų „incidentų“ vieta – teritorijos, besiribojančios su ES ir Ukraina, ypač Gardino ir Bresto sritys. Vienas iš pagrindinių taikinių – Baltarusijos atominė elektrinė Astrave“, – rašoma pranešime.

Pasak žvalgybos tarnybos, projekto rengimu ir realizacija užsiima Rusijos specialiosios tarnybos, o Baltarusijos KGB yra tik informuojamas.

„Tradiciškai bus paskelbta, kad už teroristinius išpuolius atsakingi NATO šalių ir Ukrainos piliečiai, tariamai persirengę Baltarusijos karinėmis uniformomis. Šiuo metu Baltarusijos KGB, Vidaus reikalų ministerijos ir pasienio kariuomenės padaliniai jau yra parengties būsenos“, – teigia žvalgybos tarnyba.

Pasak „projekto“ kūrėjų, visa tai turėtų paspartinti Baltarusijos kariuomenės įsitraukimą į karą Ukrainoje okupantų pusėje, taip pat sukurti Kremliui reikalingą viešąją nuomonę Baltarusijos visuomenėje.

Žvalgybos tarnyba primena, kad Astravo atominė elektrinė buvo pastatyta Aliaksandro Lukašenkos režimo laikais 2020 m. pagal rusišką projektą ir už rusiškus pinigus. Tarptautiniai ekspertai pažymi, kad statyba buvo vykdoma šiurkščiai pažeidžiant technologines ir aplinkosaugos normas. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl Astravo AE saugos ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl jos komercinės eksploatacijos pradžios. Iškart po paleidimo elektrinėje įvyko kelios rimtos avarijos ir įrangos sprogimai.

Rusijos Federacija Baltarusijos teritorija kaip placdarmu naudojasi nuo pat karo su Ukraina pradžios. Būtent iš jos teritorijos Rusijos kariai ir šarvuotosios technikos kolonos vasarį įžengė į Ukrainą ir puolė Kyjivą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius