Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UNESCO skambina pavojaus varpais dėl žemės drebėjimo žalos Turkijos ir Sirijos paveldui

Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO antradienį pranešė, kad yra pasirengusi suteikti pagalbą po to, kai per pražūtingą žemės drebėjimą nukentėjo dvi į jos Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktos vietovės Sirijoje ir Turkijoje.
Alepo senamiesčio griuvėsiai
Alepo senamiesčio griuvėsiai / „AFP“/„Scanpix“

Be žalos Sirijos Alepo senamiesčiui ir tvirtovei Turkijos pietrytiniame Dijarbakyro mieste, UNESCO teigė, kad gali būti nukentėję dar bent trys pasaulio paveldo objektai.

„Mūsų organizacija teiks pagalbą pagal savo įgaliojimus“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay.

UNESCO pareiškime teigiama, kad ji ir jos partneriai jau atliko pirminę žemės drebėjimo, kuris įvyko pirmadienį prieš aušrą, žalos apžiūrą.

Organizacija teigė, kad yra ypač susirūpinusi dėl Alepo senamiesčio, kuris dėl Sirijos pilietinio karo nuo 2013 metų įtrauktas į Pasaulio paveldo, kuriam gresia pavojus, sąrašą.

„Citadelėje pastebėta didelė žala. Vakarinis senosios miesto sienos bokštas sugriuvo, o keletas pastatų arabiškuose gatvės turguose buvo apgadinti“, – sakoma pranešime.

Prieš karą Alepas buvo Sirijos komercinis centras ir laikytas vienu ilgiausiai pasaulyje be pertraukos gyvenamų miestų, kuriame buvo turgaviečių, mečečių, karavansarajų ir viešųjų pirčių. Tačiau dėl valdžios pajėgų vykdytos žiaurios sukilėlių apgulties jis buvo nuniokotas.

Sirijos senienų direkcija išreiškė susirūpinimą dėl padarytos žalos, teigdama, kad dalis šiaurinių Alepo gynybinių sienų sugriuvo.

Vietos, kurias būtina skubiai apsaugoti

UNESCO pareiškė, kad organizaciją nuliūdino „kelių pastatų griūtis“ Turkijoje esančiame pasaulio paveldo objekte – Dijarbakyro tvirtovėje ir greta esančiuose Hevselio soduose.

Žemės drebėjimas įvyko prieš patekant saulei netoli Gaziantepo pietryčių Turkijoje, maždaug 18 km gylyje, pranešė JAV geologijos tarnyba.

Kadangi dėl oro sąlygų ir atokių vietovių sunku prieiti prie jų ir gauti informacijos, UNESCO teigė, kad gali būti paveiktos ir kitos Pasaulio paveldo sąraše esančios vietovės, esančios netoli epicentro.

Ji teigė, kad tarp jų yra garsioji neolito vietovė Giobekli Tepė Šanliurfos provincijoje, kurioje yra seniausi pasaulyje žinomi (apie 10 000 metų senumo) megalitai.

UNESCO taip pat susirūpinusi dėl Nemruto kalno – vienos lankomiausių Turkijos vietų dėl milžiniškų statulų, kurios yra senovinės karališkosios kapavietės, pastatytos aukštai ant kalno, dalis.

Trečioji vietovė – neohetitų Arslantepės archeologinė vietovė netoli Malatijos, kuri taip pat smarkiai nukentėjo nuo žemės drebėjimo.

„UNESCO telkia savo ekspertus, kad būtų sudarytas tikslus žalos aprašas, siekiant skubiai apsaugoti ir stabilizuoti šias vietas“, – sakoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius