Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

UNRWA: nuo intensyvesnių Izraelio atakų Rafache pradžios pabėgo kone 450 tūkst. žmonių

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečiams remti (UNRWA) antradienį nurodė, kad nuo praėjusios savaitės dėl suintensyvėjusių Izraelio karinių operacijų Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache persikėlė beveik 450 tūkst. žmonių. 
2024 m. Izraelio-Hamo karas: Gaza apgultis / Omar Ashtawy / ZUMAPRESS.com
2024 m. Izraelio-Hamo karas: Gaza apgultis / Omar Ashtawy / ZUMAPRESS.com

Antradienį socialiniame tinkle „X“ išplatintame pranešime UNRWA teigė, kad „žmonės nuolat patiria išsekimą, alkį ir baimę. Niekur nėra saugu. Vienintelė viltis – nedelsiant nutraukti ugnį“.

Jungtinės Tautos pirmadienį nurodė, jog dar 100 tūkst. žmonių teko trauktis šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, karui tęsiantis ilgiau kaip septynis mėnesius.

Praėjusios savaitės pabaigoje Izraelis išplėtė evakuacijos įsakymą ir liepė palestiniečiams palikti namus platesnėje rytinėje Rafacho dalyje ir daugiau šiaurinių Gazos Ruožo teritorijų.

Vien per praėjusią savaitę beveik ketvirtadalis iš 2,3 mln. Gazos Ruožo gyventojų buvo priversti persikelti. 

Tačiau dėl tebesitęsiančių kovų du pagrindiniai sienos perėjimo punktai į pietinę Gazos Ruožo dalį tapo beveik nepasiekiami, o humanitarinės pagalbos patekimas į šiaurę labai apribotas. 

Humanitarinės organizacijos įspėja, kad joms darosi vis sunkiau aprūpinti didėjantį perkeltųjų asmenų skaičių maisto atsargomis, palapinėmis ir antklodėmis.

Izraelio pareigūnai ne kartą žadėjo į Rafachą, kur prieglobstį rado dauguma Gazos Ruožo gyventojų, siųsti sausumos pajėgas, sakydami, kad pietiniame mieste yra keturi „Hamas“ batalionai, kuriuos reikia išformuoti.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius