Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

UNRWA paskelbė apie savo būstinės Rytų Jeruzalėje uždarymą po padegimo jos teritorijoje

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečiams remti (UNRWA) paskelbė laikinai uždaranti savo būstinę Rytų Jeruzalėje po to, kai ketvirtadienį, kelias savaites kartojantis išpuoliams, buvo padegta jos teritorija.
JAAFAR ASHTIYEH / AFP
JAAFAR ASHTIYEH / AFP

„Šį vakarą Izraelio gyventojai du kartus padegė UNRWA būstinės perimetrą okupuotoje Rytų Jeruzalėje“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė URNWA vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis). 

Jis teigė, kad prie pastato buvo pastebėta minia, lydima ginkluotų vyrų, kurie skandavo „sudeginkite Jungtines Tautas (JT)“. 

Tuo metu UNRWA ir kitų JT agentūrų darbuotojų buvo komplekse, kuriame yra benzino ir dyzelino degalinės JT transporto priemonėms. 

„Nors mūsų darbuotojai nenukentėjo, gaisras smarkiai apgadino lauko patalpas“, – sakė P.  Lazzarini, pridurdamas, kad gaisrą užgesino UNRWA darbuotojai. 

Jis nurodė, kad gaisras kilo jau du mėnesius trunkančių „Izraelio ekstremistų protestų UNRWA komplekse“ akivaizdoje. P. Lazzarini pridūrė, kad anksčiau šią savaitę vykusio protesto metu buvo svaidomi akmenys į darbuotojus ir komplekso pastatus.

Jis sakė, kad ketvirtadienio bandymas padegti pastatą yra nepriimtinas ir kelia rimtą pavojų JT darbuotojų gyvybei. 

„Atsižvelgdamas į šį antrąjį siaubingą incidentą per mažiau nei savaitę, priėmiau sprendimą uždaryti mūsų kompleksą, kol bus atkurtas tinkamas saugumas“, – nurodė UNRWA vadovas. 

Jis taip pat apgailestavo, kad pastaraisiais mėnesiais JT darbuotojai yra nuolat persekiojami ir bauginami. 

„Mūsų kompleksas buvo smarkiai nuniokotas ir apgadintas. Kelis kartus Izraelio ekstremistai grasino mūsų darbuotojams ginklais“, – teigė P.  Lazzarini. 

1949-aisiais įkurta UNRWA šiuo metu yra atidžiai stebima po to, kai Izraelis apkaltino maždaug dešimt jos darbuotojų dalyvavus spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytame išpuolyje Pietų Izraelyje. 

Kelios šalys sustabdė pagalbos teikimą, nors JT teigia, kad Izraelis nepateikė jokių šiuos kaltinimus pagrindžiančių įrodymų.

JT pradėjo vidinį ir nepriklausomą tyrimą dėl šių žydų valstybės teiginių. 

Buvusios Prancūzijos užsienio reikalų ministrės Catherine Colonna (Ketrin Kolona) vadovaujamoje nepriklausomoje UNRWA peržiūroje nustatyta keletas „neutralumo problemų“. Ji pridūrė, kad Izraelis dar nepateikė įrodymų, pagrindžiančių pareikštus kaltinimus. 

Kataro užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė pareiškimą, kuriame „griežčiausiai pasmerkė Izraelio naujakurių išpuolį prieš UNRWA būstinę“.

Ji pasmerkė „sistemingą Izraelio susidorojimą su UNRWA“, tvirtindama, kad juo siekiama „likviduoti UNRWA ir atimti iš milijonų palestiniečių būtinas paslaugas“.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius