-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 24 /14:42

Uraganas Fiona pasiekė Kanadą

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad uraganas Fiona ankstyvą šeštadienio rytą pasiekė sausumą Kanados rytuose esančioje Naujojoje Škotijoje, o maksimalus jo nešamo vėjo greitis siekė 144 km per valandą.
Uragano „Fiona“ padariniai
Uragano „Fiona“ padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kanada Uraganas

„Prognozuojama, kad šiandien Fiona kaip galingas uraganinės jėgos ciklonas paveiks dalį Kanados prie Atlanto, todėl tikėtinas didelis stipraus vėjo, audros sukeliamų bangų ir stiprių kritulių poveikis“, – teigė NHC.

Kanados uraganų centras (CHC) pranešė, kad Naujojoje Škotijoje, Princo Edvardo saloje, Magdalenos salose ir pietvakarių Niufaundlende buvo užfiksuotas smarkus vėjas.

CHC teigė, kad Naujojoje Škotijoje ir Princo Edvardo saloje iškrito iki 125 mm kritulių, ir perspėjo, kad yra „didelė tikimybė“, jog audros sukeltos bangos paveiks Naująją Škotiją, Šventojo Lauryno įlanką ir vakarinę Niufaundlendo dalį.

„Tai neabejotinai bus istorinis, ekstremalus įvykis rytinėje Kanados dalyje“, – prieš audrai pasiekiant sausumą žurnalistams sakė CHC meteorologas Bobas Robichaud.

„Tai didelis uraganas... Visas tas pagreitis yra užstrigęs audroje, todėl tokiam reiškiniui labai sunku nurimti“, – aiškino jis.

Savo naujausiame pranešime CHC teigė, kad šeštadienį vakarinėje Naujosios Škotijos dalyje ir rytinėje Naujojo Bransviko dalyje oro sąlygos pagerės.

9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku uraganas buvo rytinėje Naujosios Škotijos dalyje, apie 210 km į šiaurės rytus nuo Halifakso, ir judėjo šiaurės-šiaurės vakarų kryptimi 65 km per val. greičiu, pranešė CHC.

Naujosios Škotijos valdžios institucijos gyventojams į telefonus išsiuntė perspėjimą, kuriame teigiama, kad gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl žmonės turėtų likti namuose ir turėti pakankamai atsargų bent 72 valandoms.

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau uraganą Fiona pavadino „bloga audra“ ir pridūrė, kad ji „gali turėti didelį poveikį visam regionui“.

Aplenkė Bermudus

Bermudai išvengė aukų ar didesnės žalos, nes Fiona dieną anksčiau prasiautė maždaug 160 km atstumu į vakarus nuo salų, nors tuo metu, kai uraganas artėjo prie Jungtinės Karalystės užjūrio teritorijos ir ją jau talžė smarkus vėjas, valdžia buvo paraginusi gyventojus neiti į lauką.

Elektros energijos tiekimo bendrovė „Belco“ pranešė, kad penktadienio vakarą elektros neturėjo 15 tūkst. iš 36 tūkst. namų, bet jos tiekimas daugelyje rajonų buvo greitai atkurtas.

Karališkasis Bermudų pulkas nurodė, jog kelių valymas bus pradėtas nurimus vėjui. Gyventojai socialiniuose tinkluose paskelbė nemažai nuotraukų, kuriose matyti nutraukti elektros perdavimo laidai ir nedideli potvyniai.

„Buvo šiek tiek apgadintos patalpos, bet nieko rimto“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienos suvenyrų parduotuvės sostinėje Hamiltone savininkas Jasonas Raineris.

Bermudai, kurių ekonomikos augimą skatina tarptautiniai finansai ir turizmas, yra turtingi, palyginti su dauguma Karibų jūros baseino šalių, ir statiniai salose turi būti statomi laikantis griežtų planavimo kodeksų, kad galėtų atlaikyti audras. Kai kuriuose rajonuose tai daroma jau ne vieną šimtmetį.

Tuo metu Puerto Rike, JAV žiniasklaidos duomenimis, Fiona anksčiau šią savaitę nusinešė keturių žmonių gyvybes. Apie vieną žuvusįjį pranešta Prancūzijos Gvadelupos užjūrio departamente ir dar apie vieną – Dominikos Respublikoje.

Prezidentas Joe Bidenas Puerto Rike – JAV priklausančioje teritorijoje, kuri vis neatsitiesia po prieš penkerius metus praūžusio uragano „Maria“, – paskelbė nepaprastąją padėtį.

O Dominikos Respublikoje prezidentas Luisas Abinaderas paskelbė tris rytines provincijas stichinės nelaimės zonomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius