-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 29 /12:51

Uraganas Irena praslinko virš Manhatano ir neša potvynius į JAV šiaurės vakarus

Uraganas Irena sekmadienį praslinko virš Manhatano, tačiau labiausiai savo galią pademonstravo Jungtinių Valstijų šiaurės vakariniuose miestuose, kur smarkios liūtys ir vandenyno potvyniai apsėmė namus ir milijonus žmonių paliko be elektros.
Vanduo tvindo Niujorko gatves
Vanduo tvindo Niujorko gatves / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savaitgalį slinkdama palei Rytinę pakrantę ši audra nusinešė mažiausiai 20 žmonių gyvybių, paliko be elektros apie 5 mln. namų ir verslo įmonių, sukėlė didelius potvynius ir išvartė tūkstančius medžių. Labiausiai nukentėjo Naujasis Džersis ir kaimiškos Vermonto vietovės.

Dėl Irenos teko uždaryti Niujorko viešojo susisiekimo sistemą, kuri palaipsniui atnaujins darbą nuo pirmadienio 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku. Taip pat buvo atšaukti tūkstančiai skrydžių, kurių tik dalis bus atnaujinti pirmadienį. Dar ilgiau nekursuos priemiestiniai traukiniai, vežiojantys gyventojus į darbą iš atokių Niujorko rajonų.

JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo, kad šiame regione problemos dar nesibaigė.

„Daugeliui amerikiečių tebegresia elektros dingimas ir potvyniai, kurie gali tapti smarkesni ateinančiomis dienomis, kai upės išsilies iš krantų“, – nurodė jis, žadėdamas federalinės vyriausybės paramą atstatymų darbams.

 Nuo vėlyvos sekmadienio popietės Irena, susilpnėjusi iki atogrąžų audros, toliau niokojo šešias Naujosios Anglijos valstijas. Audrai priartėjus prie Kanados, jos vėjo greitis tebesiekė 80 kilometrų per valandą, nurodė JAV Nacionalinis uraganų centras.

 „Irenos padaryta žala finansiškai dar neįvertinta, tačiau tikėtina, kad vien Naujajame Džersyje ši audra sukėlė nuostolių už milijardus dolerių“, – šios valstijos gubernatorius Chrisas Christie sakė televizijai NBC.

Šiame regione potvyniai užliejo tūkstančius namų, kurių savininkai suka galvas, ar draudikai kompensuos padarytą žalą, taip pat, ar pakaks federalinės vyriausybės pagalbos nukentėjusiems nuo potvynių programos lėšų, ypač kai Vašingtonas ir valstijos yra priverstos smarkiai susiveržti diržus.

8,5 mln. gyventojų turinčiam Niujorke uraganai – labai reti svečiai, o miesto infrastruktūra smarkiai pasenusi, todėl daug ekspertų pastarosiomis dienomis skelbė itin niūrias prognozes dėl galimų artėjančios audros padarinių.

VIDEO: Raw Video: Irene Brings Flooding to Manhattan

Pareigūnai ėmėsi precedento neturinčių priemonių, įskaitant privalomas evakuacijas ir viešojo transporto sistemų uždarymą, kurios veikiausiai taip pat taps sunkia našta ekonomikai.

Apie 370 tūkst. Niujorko gyventojų, kuriems buvo nurodyta palikti namus, jau informuoti, kad galės grįžti nuo sekmadienio popietės.

Dauguma tiltų, tunelių, metropoliteno ir autobusų maršrutų veiks kaip įprasta, tačiau metropoliteno Šiaurinė linija ir priemiestinis Long Ailendo geležinkelis liks uždaryti, todėl šiaurinių ir rytinių Niujorko priemiesčių gyventojams bus sunku pasiekti Manhataną.

Taip pat kol kas neatnaujinti traukinių reisai iš Naujojo Džersio, iš kurio šimtai tūkstančių žmonių kasdien važinėja į Niujorką, nors tikimasi, kad pradės važinėti kai kurie autobusai.

Dirbantiems Manhatane ir kituose Niujorko rajonuose pirmadienį gali būti labai sunku pasiekti darbą, tačiau tikimasi, kad finansų rinkos pradės darbą kaip įprasta, nors ir mažesniais pajėgumais.

„Apskritai mūsų būklė nebloga“, – pareiškė Niujorko meras Michaelas Bloombergas. Jis pridūrė, kad pirmadienį „važiuoti į darbą bus sunku“, tačiau metropoliteno sistemai didesnės žalos nebuvo padaryta.

Meras taip pat džiaugėsi, kad per audrą mieste niekas nežuvo ir nebuvo sužeistas, nors pasitaikė kai kurių pavojingų epizodų. Stateno saloje laivais atplaukę ugniagesiai išgelbėjo daugiau nei 60 žmonių, įskaitant tris kūdikius, iš 21 namo, kuriuos užliejo 1,5 metro aukščio potvynis.

Prieš pasiekdama Niujorką, Irena susilpnėjo, tačiau vis tiek padarė nemažai žalos kai kuriuose rajonuose, ypač žemame Rokavėjaus pusiasalyje Atlanto vandenyno pakrantėje, pietinėje miesto dalyje.

Prieš audrą pareigūnai uždarė tris tiltus, vedančius į šį pusiasalį.

„Jaučiausi tarsi laivo triume“, – pasakojo 42 metų Patricia Keane, kuri buvo pasilikusi savo name Rokavėjuje. Per audrą buvo dingusi elektra, tačiau moteris įjungė atsarginius generatorius, aprūpinusius elektra jos ir keturių kaimynų namus, kuriuose vanduo užliejo rūsius.

Naujasis Džersis nuniokotas

Naujajame Džersyje kilo dideli potvyniai, buvo išvartyta daug medžių ir sutriko elektros tiekimas. Dėl smarkiai pakilusio vandens atidžiai stebimos per 100 užtvankų, o paupyje įsikūręs Hai Bridžo miestelis buvo evakuotas, sakė gubernatorius Ch.Christie.

Uraganui slenkant per Pensilvaniją, šioje valstijoje žuvo keturi žmonės, įskaitant du nuvirtusių medžių prispaustus vyrus, pranešė pareigūnai. Šis uraganas Jungtinėse Valstijose nusinešė iš viso 20 žmonių gyvybių, o anksčiau jam slenkant per Karibus trys žmonės žuvo Dominikos Respublikoje bei vienas Puerto Rike.

Virdžinijos gubernatorius Bobas McDonnellas sakė televizijai CNN: „Ruošėmės blogiausiam, tačiau baigėsi kiek geriau negu tikėjomės. Deja, patvirtinti keturi žmonių žūties atvejai.“

VIDEO: Video: NYC after Irene comes to town

„Kai kuriose vietovėse padaryta nemažai žalos – dėl potvynių, vėjo, daugybės išverstų medžių. Virdžinijoje be elektros liko daugiau nei 2,5 mln. žmonių – tai antras didžiausias visų laikų elektros tiekimo nutrūkimas“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Šiaurės Karolinos, kurioje šeštadienį pirmąkart žemyno krantus pasiekęs uraganas nusinešė bent šešių žmonių gyvybes, gubernatorė Bev Perdue tikriausiai prašys, kad valstijoje būtų paskelbta federalinės stichinės nelaimės padėtis.

Į Vašingtono regioną Irena atnešė apie 200 milimetrų kritulių, tačiau JAV sostinė didesnės žalos išvengė.

Sekmadienį audrai slenkant į šiaurę, Naujosios Anglijos pareigūnai pranešė apie užlietus kelius, ant geležinkelių nuverstus medžius ir evakuacijas kai kuriuose miestuose.

Audra apėmė teritoriją nuo Martos Vynuogyno salos prie Masačusetso krantų ir Nantaketo uostamiesčio iki Berkšyro kalnų vakaruose, kur pareigūnai ruošėsi galimoms užtvankų pralaužoms dėl smarkių liūčių.

Palengvėjimo atodūsis

Buvo baiminamasi, jog didelis potvynis užlies Manhatano finansų rajoną aplink Volstritą, tačiau ties Pietinės Gatvės uostu Žemutiniame Manhatane rytą vandens gylis tesiekė 30 centimetrų, o vėliau pradėjo slūgti.

32 metų interneto vadybininkas Jeremy Corley sekmadienio rytą vaikštinėjo po šį uostą vilkėdamas šortus ir neperšlampamą apsiaustą.

„Žiūrėjau žinias per televiziją, tačiau jose padėties rimtumas buvo smarkiai perdedamas, todėl norėjau išeiti ir pats pasižiūrėti“, – aiškino jis.

Netoliese vienas vyras vedžiojo du šunis, kuriems vanduo siekė pilvus. Toliau į šiaurę pastebėtas vienas baidarę irkluojantis vyras, nors vanduo nebuvo labai gilus – ta pačia gatve važiavo dviratininkas.

Audros padarinių beveik nesimatė Volstrite ir rugsėjo 11-osios atakų epicentre, kur greitai bus minimos šių išpuolių dešimtosios metinės.

Kiek prastesnė padėtis buvo Long Ailende. Long Bičo paplūdimyje prie Atlanto vandenyno bangos ritosi per krantinę ir gatvėmis, blaškydamos plūduriuojantį dviaukštį gelbėtojų stoties pastatą.

Praslinkus uraganui, meteorologai stebi atogrąžų audrą, susiformavusią netoli Bermudų.

Šiemet stichijos skaudžiai smogė Jungtinėms Valstijoms: iki šiol šalyje potvynių, tornadų ir karščių bangų padaryta žala vertinama maždaug 35 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius