-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 30 /09:45

Naująjį Orleaną pasiekęs uraganas Izaokas didelės žalos nepadarė

Uraganas Izaokas trečiadienį atnešė į Naująjį Orleaną smarkius vėjus ir liūtis, tačiau milijardus dolerių kainavusios nuo potvynių saugančios sistemos, sustiprintos po uragano Katrina, skaudžiai smogusio šiam miestui prieš septynerius metus, šįkart atlaikė.
Izaoko sukelti potvyniai
Izaoko sukelti potvyniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnai nurodė evakuoti apie 3 tūkst. žmonių iš pajūryje esančios Plakminso apygardos – regiono, kuriame audra siautėjo smarkiausiai ir sukėlė didelius potvynius, vėjo greičius tebesiekiant 90 kilometrų per valandą.

Luizianos gubernatorius Bobby Jindalas sakė, kad Izaokas nusinešė mažiausiai vieno žmogaus gyvybę, tačiau uraganas susilpnėjo iki atogrąžų audros, pasiekęs sausumą antradienio vakarą.

Dešimtys žmonių buvo priversti persikelti į palėpes ir ant namų stogų, kelias valandas laukdami gelbėtojų, kai smarkios audros sukelta jūros potvynio banga persirito dambas kai kuriose žemumose, nesaugomose stipresnių pylimų, pastatytų aplink Naująjį Orleaną.

„Gyvybei pavojingų situacijų dėl audros sukeltos (jūros) patvankos ir potvynių sausumoje vis dar pasitaiko“, – perspėjo Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras.

Izaokas toli gražu nebuvo toks stiprus kaip Katrina, smogusi lygiai prieš septynerius metus, tačiau šis uraganas jau padarė nemažą žalą apie 800 namų vien Plakminso apygardoje, B.Jindalas sakė žurnalistams.

Gyventojai buvo raginami likti namuose, o pareigūnai perspėjo, kad praeis mažiausiai para, kol vėjas pakankamai susilpnės, kad remontininkai galėtų pradėti taisyti sugadintas elektros linijas.

Smarkios liūtys (kai kur iki 64 centimetrų) tęsėsi naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį ir net iki penktadienio, nurodė NHC, nes besisukantis debesų ir smarkių vėjų darinys slenka labai lėtai.

Izaoko padaryta žala Luizianoje, aplinkiniuose regionuose ir naftos gavybos kompleksams Meksikos įlankoje gali pasiekti 2,5 mlrd. dolerių, rodo preliminarios prognozės, pateikiamos stichinių nelaimių modeliuotojų „Eqecat“.

Daugiau nei pusė milijono žmonių liko be elektros Luizianoje, o dar dešimtys tūkstančių kiūtojo aptemusiuose namuose Alabamoje, Floridoje ir Misisipėje, kai Izaokas išvartė elektros linijų atramas ir nutraukė laidus.

Naujojo Orleano meras Mitchas Landrieu paskelbė komendanto valandą nuo sutemų iki aušros, kai Izaokas dukart kliudė sausumą, tebebūdamas 1-osios kategorijos uraganu.

Plakminso apygardos prezidentas Billy Nungesseras sakė, kad Izaokas kai kuriose vietovėse padarė daugiau žalos negu „Katrina“, pateikdamas kaip pavyzdį savo namą.

„Užsukau ten anksčiau pasikeisti drabužius. Dalies mano stogo nebeliko. Galinė siena pasislinko, o vanduo skverbiasi per plytas į namą“, – skundėsi jis.

Visoje valstijoje daugiau nei 4 000 pasitraukė į evakuacijos centrus.

JAV prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie uragano padarinius ir nurodė pagalbą per stichines nelaimes teikiančiai agentūrai FEMA pasirūpinti, kad visi prieinami ištekliai būtų mobilizuoti, siekiant padėti valstijos ir vietos pareigūnams.

Tarp žmonių, kuriuos Nacionalinės gvardija perkėlė į aukštesnes vietas per gilų vandenį galinčiais važiuoti sunkvežimiais, buvo dešimtys globos namų gyventojų, kurių daugelis prikaustyti prie vežimėlių.

Gelbėtojai trečiadienio vakarą išvyko į Naujojo Orleano vakarinius priemiesčius, kai audros sukeltas jūros potvynis užtvindė Pončartreino ežerą, plytintį šio miesto šiaurinėje pusėje.

61 metų Claude'as Jonesas nesėkmingai stengėsi numigti ant čiužinio Bel Šaso vidurinės mokyklos sporto salėje. Jis ten praleido jau dvi naktis, o audrai tikriausiai visiškai sunaikinus jo namelį ant ratų, vyrui tikriausiai teks gyventi prieglaudoje daug ilgiau.

„Nerimauju dėl savo šeimos, – jis sakė naujienų agentūrai AFP. – Mano pusbrolis tebėra ten, o jie sako, kad negali jo išgelbėti dėl labai blogų orų.“

Sharon Sylvia pasakojo praleidusi naktį įstrigusi ant savo namo stogo kiaurai merkiančiame lietuje, šaukdamasi pagalbos, kuri atvyko tik rytą.

„Vanduo pakilo virš namo stogo, ji sakė televizijai WWL. – Turėjome pralaužti lubas ir palėpę. Ten labai blogai. Labai blogai.“

JAV prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie uragano padarinius ir nurodė pagalbą per stichines nelaimes teikiančiai agentūrai FEMA pasirūpinti, kad visi prieinami ištekliai būtų mobilizuoti, siekiant padėti valstijos ir vietos pareigūnams.

„Turime pasirūpinti, kad visi būtų saugūs – tada pradėsime žiūrėti, ko reikės atstatymui“, – sakė FEMA administratorius Craigas Fugate'as, apžvelgęs dalį sukeltos žalos.

Katrina atnešė didelius sugriovimus ir mirtį, smogusi Naujajam Orleanui 2005 metų rugpjūčio 29-ąją, 2005, o vangi tuomečio prezidento George'o W.Busho administracijos reakcija aptemdė jo antrąją kadenciją.

Tąsyk JAV Meksikos įlankos pakrantėje žuvo apie 1 800 žmonių, o tūkstančiai kitų buvo kelias dienas įstrigę ant namų stogų be maisto ir vandens, kai Katrinos sukeltas potvynis pralaužė apsauginius pylimus, seniai laikytus nepakankamai stipriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius