-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uraganas Zeta pasiekė Luizianos pakrantę

Uraganas Zeta trečiadienį kaip 2 kategorijos audra į JAV pietus atnešė pavojingus vėjus ir bangas, be elektros paliko Naujojo Orleano gyventojus.
Uragnas Zeta Luizianoje
Uragnas Zeta Luizianoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Zeta sparčiai judėjo per Misisipę ir Alabamą, sukeldamas pavojingą štorminę patvanką, atnešdamas stiprius gūsingus vėjus ir smarkias liūtis, informavo Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Audra kiek susilpnėjo, trečiadienį vakare jos vėjų greitis siekė 130 km per valandą. Pareigūnai praneša, kad gyvybei pavojingos sąlygos išliks ir ketvirtadienį.

Misisipės gubernatorius Tate'as Reevesas anksčiau trečiadienį, prieš „Zeta“ pasirodymą, pasirašė ekstremalios padėties deklaraciją, o Alabamos gubernatorė Kay Ivey socialiniame tinkle „Twitter“ patarė valstijos gyventojams pasirengti audrai ir „klausyti visų vietos valdžios patarimų“.

Perspėjimas Luizianai dėl uragano ir štorminės patvankos buvo atšauktas, bet gubernatorius Johnas Belas Edwardsas paragino žmones likti namie.

„Ši diena buvo sunki, – tviteryje rašė jis. – Toliau jaučiame „Zeta“ ir jos poveikį, [todėl] kiekvienam reikia toliau klausyti savo vietos lyderių ir laikytis bet kokių komendanto valandų, kurios gali būti įvestos.“

Vėjas vartė medžius ir elektros linijų stulpus, o Naujojo Orleano greitosios medicinos pagalbos tarnyba tviteryje pranešė, kad vėjui nutraukus elektros perdavimo liniją elektra nutrenkė vieną žmogų, 55 metų vyrą.

Elektros neturi įvairūs miesto rajonai.

T.R.Edwardsas anksčiau radijui sakė, kad valstijoje be elektros liko kone 500 tūkst. gyventojų, įskaitant 78 proc. Naujojo Orleano.

Pareigūnai ragino gyventojus evakuotis iš pavojingų vietų arba apsirūpinti maisto produktų, vandens ir vaistų atsargomis mažiausiai trims dienoms.

Labiausiai paveiktuose pakrančių rajonuose galioja komendanto valandos.

Zeta smogė likus vos šešioms dienoms iki JAV prezidento rinkimų, tačiau neturėtų paveikti jų rezultatų, nes išankstinis balsavimas Luizianoje jau baigėsi.

Tai jau šešta didelė audra, šiais metais užklupusi Luizianą.

Per šį sezoną jau buvo tiek audrų, kad NHC rugsėjį pritrūko oficialių vardų ir pradėjo teikti pavadinimus pagal graikų abėcėlę. Tai yra antras kartas per uraganų registravimo istoriją, kai Atlanto audrų registravimui naudojamas graikiškas raidynas.

Mokslininkai sako, kad galingų audrų ateityje daugės, dėl klimato kaitos šylant vandenyno paviršiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius