Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uragano Metju smūgis Jungtinėms Valstijoms buvo silpnesnis, nei nuogąstauta

Silpstantis uraganas Metju šeštadienį siautėjo Džordžijoje ir abiejose Karolinose, bet tai tikriausiai buvo jo kelionės JAV Rytų pakrante pabaiga, o milijonai jį išgyvenusių amerikiečių su palengvėjimu atsiduso, kad viena baisiausių audrų Amerikoje iš tikrųjų pasirodė esanti ne tokia ir baisi.
Uraganas Metju Floridoje
Uraganas Metju Floridoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl uragano Jungtinėse Valstijose žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Tuo tarpu skurdžiausioje Vakarų pusrutulio valstybėje Haityje, kurį Metju antradienį pasiekė kaip didžiulis 4-osios kategorijos uraganas, oficialiai pranešama, kad žuvo mažiausiai 336 žmonės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Metju matomas iš kosmoso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Metju matomas iš kosmoso

Šeštadienį vakare Metju jėgą pajuto Šiaurės Karolina, kurios pietrytinėje dalyje iškrito daugiau kaip 30 cm kritulių ir kilo pavojingi staigūs potvyniai, pranešė meteorologai.

Tačiau daugelyje pietrytinės pakrantės vietų žala daugiausia apsiribojo užlietomis gatvėmis, nuplėštais ženklais ir tentais, išverstais medžiais ir elektros tiekimo sutrikimais.

„Scanpix“/AP nuotr./Uraganas Metju Floridoje
„Scanpix“/AP nuotr./Uraganas Metju Floridoje

Audrai praėjus ir dangui išsiblaivius, daug žmonių puolė tvarkytis, atidaryti savo firmų ar patraukė į paplūdimius. Elektros tiekimo sutrikimai buvo šalinami, o visi tris dideli pramogų parkai Orlande Floridoje, tarp jų – „Walt Disney World“, buvo atidaryti ir veikė.

Šeštadienį Metju kliudė du iš seniausių pietinių valstijų miestų – Savaną Džordžijoje ir Čarlstoną Pietų Karolinoje, be to, atnešė smarkias liūtis ir stiprius vėjus į tokias vietas kaip Mertl Bičas Pietų Karolinoje ir Vilmingtonas Šiaurės Karolinoje.

Iš ten jis turėtų nuslinkti į jūrą, susilpnėti ir pasukti atgal, Bahamų ir Floridos link, bet nesitikima, kad tada jis dar kels kokių nors didelių problemų.

Beveik visą savo kelią pakrante nuo Floridos Metju laikėsi pakankamai toli nuo kranto, tad bendruomenės nepajuto visos jo vėjų jėgos.

Audros centras – „akis“ – krantą galiausiai pasiekė šeštadienį, į šiaurę nuo Čarlstono, bet – tik trumpam. Be to, tada Metju buvo silpnesnis – vos atitiko uragano apibrėžimą, o jo vėjų greitis siekė tik 120 km per valandą.

Mirtiną savo potencialą Metju aiškiai pademonstravo Haityje, kur antradienį jo vėjų greitis buvo 192 km per valandą.

Nuniokojimo mastas šalies pietuose tampa aiškesnis, bet aukų skaičius išlieka preliminarus, nes dar sunku pasiekti kai kuriuos rajonus.

„Oficialiais duomenimis, žuvo mažiausiai 336 žmonės“, – šeštadienį sakė Haičio civilinės apsaugos tarnybos vadovė Marie-Alta Jean Baptiste.

„Galutinio skaičiaus neturėsime iki trečiadienio“, – pridūrė ji.

Kiti pareigūnai anksčiau sakė, kad žuvo mažiausiai 470 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius