-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Urano sodrinimą ryžtingai tęsiantis Iranas: priešas nori sugadinti šį reaktorių

Irano atominės energijos organizacijos vadovas Fereidoonas Abbasi trečiadienį pusiau oficialia vadinamai naujienų agentūrai „Mehr“ teigė, kad islamiška šalis toliau „ryžtingai“ tęsia urano sodrinimą, skelbia Kinijos naujienų portalas „China view“.
Bušero branduolinė elektrinė
Bušero branduolinė elektrinė / Reuters/Scanpix nuotr.
Temos: 2 TATENA Iranas

F.Abbasi taip pat pabrėžė, kad Iranas artimiausioje ateityje šalies viduryje esančiame Arako mieste tiriamąjį sunkiojo vandens reaktorių išbandys naudodamas „virtualų kurą“. 

„Aš ryžtingai pranešu, kad darbai Arako raktoriuje vykdomi pagal grafiką ir be jokių problemų“, – cituojamas organizacijos vadovas. 

Jis neigė, kad vėluojama pradėti reaktoriaus veiklą dėl tam tikrų techninių problemų.

„Mes judame į priekį atsargiai, vadovaudamiesi saugumo sumetimais, nes priešas nori sugadinti šį reaktorių. Mes neturime jokių techninių arba biudžeto problemų. Visa reaktoriui reikalinga įranga nupirkta rinkose“, – komentavo Fereidoonas Abbasi.

Ankstesniuose Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešimuose buvo skelbiama, kad netoli Arako miesto esantis Irano mokslinių tyrimų reaktorius veiklą turėtų pradėti kitų metų pabaigoje.

Pastaruoju metu TATENA sakė, kad reaktoriaus paleidimas atidėtas iki 2014-ųjų. 

Vakarų šalys įtaria, kad urano sodrinimas gali būti naudojamas branduolinio ginklo gakmybai. Iranas tai neigia.

Kalbėdamas apie Bušero branduolinę elektrinę, F.Abbasi teigė, kad šiuo metu derinamos paskutinės Bušero reaktoriaus užduotys ir galutiniai testai, tuomet Irano operatoriai perims atsakomybę iš rusų, statančių šią elektrinę. Jo teigimu, visos problemos, susijusius su šiuo reaktoriumi, pastaraisiais metais buvo išspręstos.

„Netrukus reaktorius bus prijungtas prie tinklo ir mes būsime stabilios elektros energijos srauto liudininkai“, – teigė vadovas.

Pusiau oficialia naujienų agentūra vadinama „ISNA“ cituoja šaltinį, kuris trečiadienį pranešė, kad Iranas Bušero atominėje elektrinėje iškrovė kurą, kuris buvo laikinai išvežtas. 

Statyti Bušero atominę elektrinę 1975 metais pradėjo vokiečiai, tačiau darbai sustojo kuomet 1979 metais dėl Islamistinės revoliucijos Irane JAV įvedė šiai šaliai aukštųjų technologijų embargą. 

1998 metais Rusija su Iranu pasirašė kontraktą dėl elektrinės statybos užbaigimo. Elektrinė turėjo būti baigta dar 2006 metais, tačiau pabaiga vis atidėliojama. Rusija teigia, kad dėl to kaltos finansinės problemos, o Iranas teigia, jog Rusija baiminasi kalbų, kad šalis siekia pasigaminti branduolinį ginklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius