-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už įžeistą vyro šeimos garbę neteko nosies ir ausų

„Kai jie nupjovė man nosį ir ausis, aš apalpau“, – CNN pasakojo 19–metė Bibi Aisha iš Afganistano.
90 proc. Afganistano moterų patiria smurtą namuose
90 proc. Afganistano moterų patiria smurtą namuose / „Scanpix“ nuotr.

Net ir žiarūs sužalojimai nepaslėpė stulbinančio merginos grožio ir įkvepiančio pasitikėjimo. Užtrunka vos akimirką, kad barbariškas poelgis su ja ilgam įstrigtų mintyse ir akyse, rašo CNN.

Apsigobusi raštuota skara mergina su žurnalistais pasidalino savo istorija. „Atrodė, tarsi mano nosyje yra šalto vandens. Pramerkiau akis, tačiau nieko negalėjau pamatyti, nes buvo labai daug kraujo“, – prisiminė ji.

Teismas paskelbė, kad Aishai turi būti nupjauta nosis ir ausys. Visa tai Aishai padarė jos vyras, Oruzgano kalnuose, kur mergina buvo palikti numirti.Šis nežmogiškas poelgis su Aisha – talibano atstovų atsakas už tai, kad mergina padarė gėdą savo vyro šeimai.

Ši istorija prasidėjo prieš 11 metų, kai Aishai buvo vos aštuoneri. Jos tėvas tada pažadėjo jos ir jos jaunesnės sesers rankas kitai šeimai. Šis veiksmas vadinamas „baad“, o puštūnų tradicijoje jis yra būdas išspręsti ginčus tarp nesutariančių šeimų.

Būdama 16 metų, Aisha buvo perduota savo vyro tėvui ir dešimčiai brolių kurie visi, merginos tikinimu, buvo Talibano nariai Oruzgano provincijoje. Ilgą laiką Aisha net nematė savo vyro, nes jis kovojo Pakistane. „Aš su jais praleidau dvejus metus ir tapau kaline“, – pasakojo mergina. Ją mušė ir kankino, kai vieną dieną to neištvėrusi, Aisha pabėgo. Dvi kaimynės, tikindamos esą ketina padėti Aishai, nuvežė ją į Kandaharo provinciją. Tačiau tai buvo tik dar vienas melas.

Kandahare Aishą bandė parduoti kitam vyrui. Netrukus visas tris moteris pagavo policija ir įkalino. Aisha buvo įkalinta už tai, kad pabėgo. Ir nors pabėgimas nėra nusikaltimas, faktiškai visame Afganistane tai yra nusikaltimas, jei esi moteris.

Prezidentui Hamidui Karzajui suteikus malonę, trejų metų kalėjimo bausmė buvo sumažinta iki penkių mėnesių nelaisvės atėmimo. Netrukus Aishos uošvis ją susirado ir parsivežė namo.

Tada ir buvo pirmasis kartas, kai ji pamatė savo vyrą. Jis sugrįžo iš Pakistano į Afganistaną tam, kad apskųstų ją Talibano teismui už užtrauktą jo šeimai nešlovę ir gėdą. Teismas paskelbė, kad Aishai turi būti nupjauta nosis ir ausys. Visa tai Aishai padarė jos vyras, Oruzgano kalnuose, kur mergina buvo palikti numirti.

Tačiau ji išgyveno ir dabar su tarptautinių organizacijų pagalba pagaliau gauna visą jai reikalingą pagalbą ir apsaugą. Išgirdę Aishos istoriją, padėti jai panoro daugybė žmonių. Tačiau tokių, kaip ji Afganistane daugybė.

Jungtinių Tautų duomenimis, apie 90 proc. Afganistano moterų namuose patiria smurtą. Šioje šalyje yra vos aštuonios moterų prieglaudos, kuriose moterys randa prieglobstį nuo patiriamo smurto. Ir visos šios prieglaudos įkurtos privačių asmenų iniciatyva.

2001 m. afganistaniečių moterų padėtis ir Talibano žiaurumas sulaukė didžiulio dėmesio. Tačiau pastaruoju metu, anot kai kurių organizacijų, tarptautinė bendruomenė šiuo klausimu keistai tyli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius