Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už lėšų švaistymą – mirtis

Kinijos valdžia kyšininkus ir svetimų lėšų švaistūnus tramdo mirtimi. Prieš porą dienų žiauriausia sankcija pritaikyta ir stambiam prekybininkui. Jis buvo kaltinamas pasisavinęs ir išeikvojęs 94,5 mln. juanių (324 mln. litų).
Kartuvės
Kartuvės / „Scanpix“ nuotr.

Kinijos naujienų agentūros praneša, kad buvęs „Kinijos Galaxy Securities“ darbuotojas Yang Yanmingas milijonus panaudojo įkurdamas privačią kompaniją, taip pat pirko nekilnojamojo turto, dalį atidėjo investicijoms. Teismas mirties bausmę jam skyrė dar 2005 metų gruodį, tačiau šių metų balandį Aukščiausiasis Liaudies Teismas bylą darkart peržiūrėjo ir patvirtino nuosprendį. Pekine gimęs vyriausiasis kompanijos valdytojas už fondų švaistymą buvo sulaikytas dar 2003 metais. Tiesa, iki šiol neišsiaiškinta, kur dingę pasisavinti pinigai, mat Y.Yangas sudegino visus finansinius dokumentus, galinčius padėti tyrimui.

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ yra paskelbusi, kad 2008 metais Kinijoje įvykdyta daugiau mirties bausmių nei likusiame pasaulyje kartu sudėjus. Pasiųsdama myriop valstybės pareigūnus ir privačių kompanijų darbuotojus Kinija tikisi pažaboti korupciją ir nusikalstamumą.

Pavyzdžiui, rugpjūtį už milijoninius kyšius ir fondų švaistymą mirties bausmė įvykdyta buvusiam „Capital Airports Holding“ prezidentui Li Peiyingui. Kinijos vaistų reguliuotojas Zheng Xiaoyu griežčiausia bausme nubaustas dar užpernai. Už leidimus vaistams iš farmacinių kompanijų sau į kišenę jis reikalaudavo milijoninių sumų.

Toks pat likimas už ekonominius nusikaltimus šiemet ištiko ir teisininką, prievartavusį turtą, ūkinininką – už bendrininkavimą kilus skandalui dėl užteršto pieno. Už nužudymus ir kitus nusikaltimus šį mėnesį mirties bausmė skirta dar šešiems asmenims, liepą dalyvavusiems Xinjiango regione kilusiose riaušėse.

Kinijos valdžia atsisako paviešinti, kiek mirties bausmių įvykdyta per metus, tačiau spėjama, kad šis skaičius gali svyruoti nuo 140 per savaitę iki 10 tūkst. per metus. Mirties bausmė vykdoma arba suleidžiant mirtiną vaistų dozę, arba sušaudant. Nuo 1997 metų po didžiausią pasaulio šalį važinėja ir autobusiukai, kuriuose mirties bausmė gali būti įvykdoma vos per keliolika minučių, kai paskelbiamas nuosprendis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius