Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Už radikalią partiją „Alternatyva Vokietijai“ žada balsuoti ir daug šalies gėjų

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) rėmėjai paprastai įsivaizduojami kaip nacionalistinių pažiūrų, prieš imigraciją ir globalizaciją nusistatę vokiečiai. Tačiau už šį radikalų judėjimą rugsėjo 24-ąją žada balsuoti ir dalis Vokietijos LGBT bendruomenės, skelbia CNN.
Dalis Vokietijos gėjų palaiko AfD
Dalis Vokietijos gėjų palaiko AfD / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karstenas P. atgniaužia delną, kuriame – krūva varžtelių ir vinių. Tik taip vyrui pavyko išgelbėti veido išvaizdą po to, kai jis ir jo partneris Svenas buvo užpulti ir žiauriai sumušti prie parduotuvės Brėmeno rajone, kur jie gyvena.

Prireikė dviejų operacijų, o baimės dėl saugumo niekur nedingo – homoseksualumo neslepiantis 52 metų taksi vairuotojas vengia viešųjų erdvių ir su savimi visada turi pipirinių dujų balionėlį.

Su partneriu Karstenas taip pat pasiryžo pakeisti gyvenamąją vietą Brėmene.

Karstenas P.: „Bet jei mus taip užpuolė, čia jau per pavojinga gyventi atvirai homoseksualiems žmonėms. Reikia partijos, kuri tiesiai kalbėtų apie problemą.“

„Tada išėjau laukan iš parduotuvės ir pamačiau, kaip kažkas spardo mano partnerio galvą. Bandžiau sustabdyti užpuoliką, bet tada man smogė į šoną. Lyg ir praradau sąmonę, o kai pabudau, maniau, kad mano partnerį nužudė: jis smarkiai kraujavo ir visiškai nejudėjo“, – pasakojo vokietis.

Nors policija netrukus nustatė, kad užpuolikai – du pareigūnams žinomi islamo ekstremistai, jie nebuvo sulaikyti, o vėliau paspruko į Siriją.

Karstenas ilgai reikalavo atsakymų ir iš vietos prokurorų, ir iš Brėmeno mero. Bet nesulaukė ir tuomet nusprendė atsisukti į radikalią partiją AfD.

„Man patinka ne viskas, ką jie teigia. Bet jei mus taip užpuolė, čia jau per pavojinga gyventi atvirai homoseksualiems žmonėms. Reikia partijos, kuri tiesiai kalbėtų apie problemą“, – tvirtina Karstenas.

„Islamui Vokietija – ne vieta“

AfD atstovai per rinkimų kampaniją aktyviausiai kalba apie imigraciją. Kalba drąsiai, nes jau turi vietų 13 iš 16 Vokietijos žemių parlamentų.

Partija siūlo uždrausti mečečių minaretus ir apriboti imigraciją – tiek iš kitų ES narių, tiek iš trečiųjų šalių. AfD partijos programoje tiesiai skelbiama, kad „islamui Vokietija – ne vieta“.

„Scanpix“/AP nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai
„Scanpix“/AP nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai

Kritikai prikiša, esą AfD iš tiesų nestinga neonacistinių elementų, ir primena vieną partijos kandidatą, kuris šalininkams išsiuntinėjo nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio nuotrauką su prierašu: „Adolfai, prašome susisiekti! Vokietijai jūsų reikia! Vokietijos žmonėms!“

Skaičiuojama, kad už šią kraštutinių dešiniųjų partiją artėjantį sekmadienį gali balsuoti 9–10 proc. rinkėjų.

AfD gali užimti net trečiąją vietą ir nusileisti tik Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungai bei socialdemokratams. Abi didžiosios partijos jau atmetė galimybę priimti AfD į koaliciją.

Viena ryškiausių AfD kandidačių artėjančiuose rinkimuose, Alice Weidel, yra orientacijos neslepianti lesbietė, kuri augina vaikus su savo partnere.

Nenuostabu, kad AfD neatrodo panaši į partiją, už kurią galėtų balsuoti progresyvūs LGBT bendruomenės atstovai.

Be to, šis judėjimas grasina paduoti vyriausybę dėl tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimo, o AfD programoje rašoma apie „tradicinės šeimos vertybes“.

Tačiau įdomu tai, kad viena ryškiausių AfD kandidačių artėjančiuose rinkimuose, Alice Weidel, yra orientacijos neslepianti lesbietė, kuri augina vaikus su savo partnere.

A.Weidel, ekonomistė, tarytum turėtų rodyti švelnesnę, nuosaikesnę partijos veido pusę, bet, kreipdamasi į rinkėjus, ji vis įrodo, kad apie imigraciją gali kalbėti taip pat piktai, kaip ir jos kolegos AfD.

„Scanpix“/AP nuotr./Alice Weidel
„Scanpix“/AP nuotr./Alice Weidel

„Merkel politika dėl pabėgėlių sugriaus mūsų Vokietijos Federacinėje Respublikoje sukurtą gerovės valstybę. Mes, AfD, pasirūpinsime, kad tokia politika būtų nutraukta. Atviros sienos neprisideda prie socialinės valstybės tvarumo“, – teigia A.Weidel.

Gėjai prieš musulmonus

Jau minėti Karstenas ir Svenas – tikrai ne vieninteliai LGBT bendruomenės Vokietijoje atstovai, žadantys balsuoti už AfD. Šalyje net sukurtas terminas, apibūdinantis gėjų paramą kraštutiniams dešiniesiems: homonacionalizmas.

Praėjusiais metais žurnalo gėjams „MEN“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad net 17 proc. respondentų atvirai palaiko AfD. Toks rodiklis lenkia nacionalinį vidurkį.

Žurnalo gėjams „MEN“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad net 17 proc. respondentų atvirai palaiko AfD. Toks rodiklis lenkia nacionalinį vidurkį.

„Tokia partija kaip AfD siūlo mažumų atstovams socialinę tapatybę, – sako Beate Kupper, psichologė, analizuojanti radikalios dešinės veiklą Vokietijoje. – Jei tapatiniesi su viena grupe ir yra kita grupė, kurios pozicijos visai kitokios, atsiranda malonus asmeninės priklausomybės jausmas.“

B.Kupper priduria, kad ta „kita grupė“ bent daliai Vokietijos homoseksualų dabar yra musulmonai.

„Alice Weidel yra ekonomistė, tad turėtų kalbėti apie ekonomiką. Bet apie ekonomiką ji daug nekalba.

Jos tema – musulmonų žeminimas ir neapykantos jiems skatinimas. Grupė-taikinys dabar yra musulmonai“, – tvirtina psichologė.

Atgrasė agresyvi retorika

Sutinka ne visi. Homoseksualus Mirko Welschas anksčiau palaikė AfD – visų pirma dėl partijos antipatijų eurui. Jis net tapo AfD nariu.

„Buvau tikras, kad AfD išaugs į gerbiamą, solidžią partiją ir oponuos krikščionims demokratams. Tikėjau tai, apie ką ši partija iš pradžių kalbėjo“, – teigia M.Welschas.

Tačiau vyras netrukus suprato, kad jam nepatinka vis agresyvesnė prieš imigrantus nukreipta retorika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai

Iš AfD jis pasitraukė šių metų kovą, kai vienas partijos lyderių pasiūlė „180 laipsnių kampu“ pakeisti vokiečių požiūrį į Antrąjį pasaulinį karą ir į „nacionalinę kaltę“ dėl nacistinės praeities.

„AfD pasikeitė taip, kad dabar mes matome, kaip partija nuolat kursto neapykantą prieš skirtingas mažumas. Partija tiesiog per daug pasislinko į dešinę“, – svarstė M.Welschas.

Vyras mano, kad LGBT bendruomenės parama AfD iš tiesų slūgsta – net jei A.Weidel yra matoma ir įtakinga partijos atstovė.

„Manau, kad pamatysite, jog ateityje labai daug AfD rinkėjų LGBT bendruomenėje už šią partiją nebalsuos. Tiesiog verda per didelis chaosas. Ši partija tapo farsu“, – teigia M.Welschas.

Patiko greita reakcija

M.Welschas skaičiuoja, kad anksčiau jis buvo vienas iš maždaug 130 homoseksualumo neslepiančių AfD narių. Dabar, anot AfD atstovo ryšiams su LGBT bendruomene Alexo Tassiso, tokių žmonių yra 20.

A.Tassisas, imigrantas iš Graikijos, yra gėjus ir AfD skyriaus „Alternatyvūs homoseksualai“ vadovas. Jis sako tikintis, kad islamizacija kelia pavojų Vokietijai bei Europai ir kad AfD netrukus taps populiariausia partija tarp gėjų.

Anot jo, nėra jokio nelogiškumo partijos nusistatyme prieš homoseksualų santuokas. A.Tassisas mano, kad būtent LGBT bendruomenėje AfD reikia ieškoti papildomų rinkėjų ir balsų.

„Gėjai, lesbietės, taip pat ankstesnės kartos migrantai turi interesų, kurių kitos partijos tiesiog nesupranta. Aš atstovauju šioms visuomenės grupėms ir noriu suteikti joms balsą. Todėl čia ir esu“, – sako A.Tassisas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ rėmėjai

Būtent jis atsiliepė į dviejų musulmonų užpulto Karsteno pagalbos prašymą ir susitiko su gėjų pora vienoje Brėmeno kavinėje. Būtent jis padėjo užpultiesiems susirasti teisininką, padrąsino paduoti į teismą prokurorą.

Tokia greita reakcija padėjo Karstenui apsispręsti: anksčiau žaliuosius remdavęs vyras dabar balsuos už AfD.

„Mano apsisprendimas neturi nieko bendra su nacizmu ar kraštutine dešine. Aš nesu nusistatęs prieš visus užsieniečius, prieš visus musulmonus. Bet aš nusistatęs prieš nusikaltėlius“, – aiškina gėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius