Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už smurtą jau teistą kovotoją su naciais Vilniaus senamiesčio naujakuriai kaltina terorizavimu

Kinijoje gimęs, Jungtinių Amerikos Valstijų pilietybę turintis vilnietis Hong Jun Xunas (gim. 1962 m.), prieš keletą metų pagarsėjęs dėl incidentų sostinės Rotušės aikštėje ir viename miesto policijos komisariate, vėl gali turėti rimtų nemalonumų su teisėsauga. Vilniaus senamiestyje įsikūrusi pora kaltina naująjį savo kaimyną fiziniu ir psichologiniu smurtu – įkandimais, dujų atakomis, grėsmingais grasinimais.
Hong Jun Xunas
Hong Jun Xunas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į svajonių būstą sostinės Šv. Stepono gatvėje neseniai atsikrausčiusi vilniečių (vardai ir pavardės redakcijai žinomos) pora pasijuto kaip karo zonoje. Dėl atviros nesantaikos su kaimynu vilniečiai arba stengiasi niekur neiti iš namų, arba bijo į juos sugrįžti.

Naujakuriai kreipėsi visur, kur įmanoma – į policiją, migracijos tarnybą, Jungtinių Valstijų ambasadą.

„JAV pilietis kelia grėsmę Lietuvos piliečiams“, – įsitikinę vilniečiai, šio trečiadienio pusdienį praleidę policijos nuovados kabinetuose.

Policijoje jau spėjo apsilankyti ir H.J.Xunas – vyras irgi skundžiasi nukentėjęs nuo kaimynų. Nekintanti JAV piliečio pozicija – jis nuolat kenčia nuo rasistinio pobūdžio išpuolių, įžeidimų.

Smulkūs nesusipratimai – pretekstas karui?

Su 15min.lt bendravusi Šv. Stepono gatvės naujakurių pora neslėpė, kad nedidelių pretekstų būti nepatenkintas kaimynu elgesiu H.J.Xunas gal ir turėjo. Pavyzdžiui, sykį vyras abiem rankom nešė iš buto šiukšles, tad nebegalėjo vesti už pavadėlio šuns – šis lakstė palaidas. Kitą sykį šių naujakurių bičiulė, irgi apsigyvenusi kaimynystėje, gana triukšmingai šventė įkurtuves, ir H.J.Xunas buvo priverstas belstis į duris, reikalaudamas tylos.

Tačiau metodai, kuriais užsienietis gina savo interesus ir siekia tvarkos, švelniai pasakius, neatrodo adekvatūs.

H.J.Xuno kaimynas per pastarąją savaitę jau du sykius buvo ligoninėje dėl akių nudegimo po kaimyno atakų ašarinėmis dujomis. Be to, namuose jis gydosi gilią kąstinę žaizdą.

H.J.Xuno kaimynas per pastarąją savaitę jau du kartus buvo ligoninėje dėl akių nudegimo po užsieniečio atakų ašarinėmis dujomis. Be to, namuose jis gydosi gilią kąstinę žaizdą. Vilniečio draugė apskritai yra ant nervinio išsekimo ribos, nes antradienio vakarą H.J.Xunas pasitiko ją su vyru laiptinėje, apsiginklavęs dujų balionėliu ir masyviu statybiniu plaktuku.

„Atrodo, kad jis griebiasi tokių ginklų, tarsi žinodamas, kad yra nepakaltinamas. Jam, regis, visiškai nerūpi, kad plaktuku galima sunkiai sužaloti ar net užmušti žmogų. Tai buvo reali grėsmė mūsų gyvybei“, – baisėjosi jauna moteris.

Pora pasakojo, kad antradienio vakarą jų kaimynas tyčia išjungė laiptinėje šviesą ir tykojo jų grįžtančių. Kai jiedu lipo laiptais tamsoje, užpuolikas iš pasalų ėmė purkšti dujas. Vyras su moterimi išpuolė į lauką ir bėgo tolyn. Sprukdami vilniečiai matė, kad H.J.Xuno rankose – masyvus statybinis įrankis.

Incidentas dėl palaido šuns tarp kaimynų vyko sekmadienį vakare. Tąkart H.J.Xunas irgi naudojo dujų balionėlį, be to, kandžiojosi.

Po triukšmingųjų įkurtuvių šeimininkė prie savo buto durų rado krūvą stiklo šukių. Pagal žymę ant durų galima suprasti, kad stiklainis buvo sudaužytas metimu į jas.

Nesutarimus tarp kaimynų aiškinasi Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato pareigūnai, gavę iš viso jau keturis pareiškimus.

Pagarsėjęs nuožmiais konfliktais

Įnirtingus susirėmimus su H.J.Xunu prisimena ir buvęs vilnietis Vitalijus Keršis.

Šie asmenys pirmą kartą susidūrė prieš daugiau nei ketverius metus Vilniaus Rotušės aikštėje, tuomet jų konflikto įkarštyje buvo panaudotas įkaitęs žarsteklis, šaligatvio trinkelės, pipirinės dujos ir aštrūs nagai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Teisme
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Hong Jun Xunas teisme

Vilniaus policija po to tyrė, dėl ko 2011 m. gegužę viešoje vietoje taip aršiai susikibo šie du vyrai. Todėl 2013 metų balandžio 23 d. 13 val. Vilniaus apskrities VPK 3-iajame komisariate surengta buvusio skustagalvio V.Keršio ir kovotoju su naciais vadinamo H.J.Xuno akistata. Ji baigėsi vos prasidėjusi: JAV pilietis išsitraukė balionėlį ir ėmė purkšti dujas oponentui į veidą.

2013 m. gegužės 21 d. teismas Vilniuje konstatavo, kad šiuo poelgiu užsienietis pademonstravo nepagarbą aplinkai, pažeidė visuomenėje priimtas elgesio normas.

Nuosprendyje buvo pažymima, kad nukentėjusiam V.Keršiui nuteistasis padarė nesunkų sveikatos sutrikdymą: 1-ojo laipsnio akių junginių cheminį nudegimą.

Į H.J.Xunui skirtą bausmę teismas nutarė įskaityti laikino sulaikymo laiką, vieną sulaikymo parą prilyginant 2 MGL. Todėl galutinė nuteistajam skirta bauda buvo 6 MGL (780 litų). Be to, nuosprendžiu visiškai tenkinta nukentėjusiojo civilinio ieškinio dalis dėl turtinės žalos atlyginimo (646,5 lito) ir priteista dalis nukentėjusiojo prašytos moralinės kompensacijos (2 700 litų).

Vitalijaus Keršio asmeninio albumo nuotr./Kauniečiai renka labdarą Ukrainos kariams
Asmeninio albumo nuotr./Vitalijus Keršis

Beje, V.Keršis šį trečiadienį 15min.lt prasitarė, kad nei vienoje, nei kitoje jo istorijoje su H.J.Xunu nėra padėtas taškas.

Nukentėjusiuoju pripažintas vyras kantriai laukia jam priteisto žalos atlyginimo, tuo tarpu nuteistasis, motyvuodamas ketinimais ieškoti teisybės Aukščiausiajame Teisme, nemoka nė cento. „Matyt, teks kreiptis į antstolius“, – svarstė V.Keršis.

O kuo baigėsi policijos tyrimas dėl V.Keršio ir H.J.Xuno susirėmimo Vilniaus rotušės aikštėje? „Man pačiam būtų įdomu tai išsiaiškinti. Nei apie tyrimo nutraukimą, nei apie bylos užbaigimą niekas manęs neinformavo“, – sakė 15min.lt pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius