Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už tarptautinės finansų krizės išprovokavimą JAV bankas sumokės 13 mlrd. dolerių

JAV bankas „JPMorgan Chase“ sudarė rekordinę 13 mlrd. dolerių vertės taikos sutartį byloje dėl spekuliacijų pervertintais vertybiniais popieriais, paremtais paskolomis gyvenamajam būstui, kurios, kaip teigia federaliniai ir valstijų pareigūnai, išprovokavo finansų krizę, pranešė Teisingumo departamentas.
Protestas prie „JPMorgan Chase“ banko
Protestas prie „JPMorgan Chase“ banko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bankas „pripažino smarkiai klaidinęs visuomenę – įskaitant investuotojų bendruomenę“ dėl prieš krizę platintų hipotekiniais kreditais užtikrintų vertybinių popierių (residential mortgage-backed securities, RMBS) kokybės, sakoma departamento pranešime.

Pagal minėtą sutartį „JPMorgan Chase“ sumokės 9 mlrd. dolerių valdžios institucijoms, o dar 4 mlrd. dolerių – savo klientams, daugiausiai gyvenamųjų būstų savininkams, kurie nukentėjo nuo „JPMorgan“ ir jo per krizę perimtų žlugusių bankų „Bear Stearns“ bei „Washington Mutual“.

Pagal sutartį „JPMorgan Chase“ sumokės 9 mlrd. dolerių valdžios institucijoms, o dar 4 mlrd. dolerių – savo klientams

Ši sutartis taps atsakymų į didžiąją dalį ieškinių, pateiktų prieš didžiausią JAV banką dėl vertybinių popierių, kurie investuotojams atnešė milžiniškų nuostolių.

Ji buvo pasiekt po daug mėnesių trukusių įtemptų derybų tarp banko ir priežiūros bei teisingumo institucijų. Rugsėjo pabaigoje, kai, anot žiniasklaidos, Teisingumo departamentas jau buvo pasiryžęs perduoti šią bylą teismui, „JP Morgan“ generalinis direktorius Jamie Dimonas susitiko Vašingtone su JAV generaliniu prokuroru Ericu Holderiu ir susitarė, kad derybos dėl taikos sutarties būtų tęsiamos.

Pagal antradienį paskelbtą sutartį bus patenkinti dauguma civilinių ieškinių, pateiktų bankams dėl spekuliacijų RMBS.

Tačiau Teisingumo departamentas perspėjo, kad ši sutartis neatleidžia banko ir jo darbuotojų nuo galimų baudžiamųjų kaltinimų.

„Ši 13 mlrd. dolerių rezoliucija reikalauja atskaitomumo ir kompensacijų iš tų, kurie padėjo sukurti finansų audrą, sužlugdžiusią milijonus amerikiečių“, – sakoma generalinio prokuroro pavaduotojo Tony Westo pranešime.

Niujorko valstijos generalinis prokuroras Ericas Schneidermanas, kuris buvo vienas iš vadovų darbo grupėje, tyrusioje „JPMorgan“ ir kitų bankų veiklą, susijusią su federalinės vyriausybės ir valstijų patirtais nuostoliais dėl RMBS, naująjį susitarimą laiko „istorine sutartimi, kuri atneš seniai vėluojantį palengvėjimą būstų savininkams šalyje ir Niujorke“.

Teisingumo departamentas perspėjo, kad ši sutartis neatleidžia banko ir jo darbuotojų nuo galimų baudžiamųjų kaltinimų.

„Mes atsisakėme leisti, kad sistemingas sukčiavimas, nuo kurio nukentėjo tiek daug Niujorko namų savininkų investuotojų, būtų tiesiog užmirštas, – pridūrė jis. – Ir šiandien pasiekėme didelę pergalė kovoje, kad sukėlusieji finansų krizę būtų laikomi atsakingais.“

Pagal sudėtingą taikos sutartį bankas turės sumokėti kompensacijas ir baudas Teisingumo departamentui, Nacionalinei kredito unijų administracijai, Federalinei indėlių draudimo korporacijai, Federalinei būsto finansavimo agentūrai (FHFA), taip pat Kalifornijos, Delavero, Ilinojaus, Masačusetso ir Niujorko valstijoms.

Pagal 4 mlrd. dolerių klientų apsaugos planą bankas turės nurašyti pagrindinę sumą daugelyje paskolų, o kitų paskolų sąlygas pakeisti skolininkų naudai.

Bankas taip pat bus įpareigotas teikti lengvatines paskolas kai kuriose apibrėžtose teritorijose ir dėti pastangas padėti nukentėjusioms bendruomenėms.

Jeigu „JPMorgan“ netinkamai vykdys pastaruosius reikalavimus, sutartyje numatoma, kad bankas turės sumokėti baudą pelno nesiekiančiai organizacijai „NeighborWorks America“, siekiančiai, kad amerikiečiai turėtų galimybę įsigyti įperkamą būstą.

„Pažeidimai hipotekinėmis paskolomis paremtų vertybinių popierių versle padėjo paversti krizę gyvenamojo būsto rinkoje tarptautine finansų krize“, – sakė Kalifornijos Rytų rajono federalinis prokuroras Benjaminas Wagneris.

„Pažeidimai hipotekinėmis paskolomis paremtų vertybinių popierių versle padėjo paversti krizę gyvenamojo būsto rinkoje tarptautine finansų krize“, – sakė prokuroras

„Padariniai buvo pribloškiantys. „JPMorgan“ pardavinėjo vertybinius popierius žinodamas, kad daugelis paskolų, kuriomis buvo paremti tie sertifikatai, yra blogos. Kredito unijos, bankai ir kiti nukentėję investuotojai visoje šalyje, tarp jų daug Kalifornijos Rytų rajone, tebekenčia dėl nuostolių, patirtų dėl tų veiksmų“, – aiškino jis.

Ši sutartis buvo vienas iš virtinės vyriausybės veiksmų likviduojant padarinius dėl spekuliacijų RMBS, kurios buvo labai svarbus veiksnys finansų sektoriaus griūtyje. Kartu su gyvenamojo būsto sektoriaus nuosmukiu, finansų krizė nugramzdino JAV ekonomiką į gilią recesiją 2008–2009 metais.

Be 4 mlrd. dolerių kompensacijos, kurią pagal antradienį sudarytą sutartį teks sumokėti FHFA, „JPMorgan“ turės sumokėti 1,1 mlrd. dolerių agentūrai, prižiūrinčiai nekilnojamojo turto paskolų milžines „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“, kurioms bankas pardavinėjo blogas nekilnojamojo turto paskolų sutartis.

Praeitą savaitę „JPMorgan“ pasiekė preliminarų susitarimą, kad sumokės 4,5 mlrd. dolerių kompensaciją privataus sektoriaus investuotojams, patyrusiems nuostolių dėl RBMS.

Nors susitarimo detalės ir skaičiai skelbiami jau kurį laiką, ši taikos sutartis nepadarė jokio poveikio banko akcijų vertei. Antradienį baigiant prekybą biržoje „JPMorgan“ akcijų kaina buvo išaugusi 0,8 proc. – iki 56,16 dolerių (143,4 lito).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius