Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Už žvalgymąsi po moterų sijonais Britanijoje siūloma kelti baudžiamąsias bylas

Didžiosios Britanijos parlamentas penktadienį ėmėsi svarstyti įstatymo projektą, numatantį baudžiamąją atsakomybę ir iki dvejų metų laisvės atėmimo už slaptą fotografavimą po moterų sijonais ir suknelėmis.
Sijonas
Sijonas / Photos.com nuotr.

„Toks elgesys yra šlykštus brovimasis į privatumą, dėl kurio aukos jaučiasi pažemintos ir susikrimtusios“, – sakė jaunesnioji teisingumo ministrė Lucy Frazer, reikšdama vyriausybės pritarimą įstatymo projektui, pateiktam opozicijos įstatymų leidėjos Weros Hobhouse.

Siūlomame teisės akte numatoma, kad už žvalgymąsi po moterų sijonais nuteisti žmonės būtų įtraukti į seksualinių pažeidėjų registrą.

Konservatorius Christopheris Chope'as blokavo parlamento debatus dėl šio dokumento per penktadienio posėdį ir išprovokavo kitų įstatymų leidėjų šūksnius „Gėda!“

Vis dėlto W.Hobhouse paprašė, kad šis įstatymas būtų svarstomas liepos 6 dieną.

Kai kuriais atvejais po sijonais mėgstantys žvalgytis asmenys būdavo teisiami pagal veikiančius įstatymus dėl viešosios tvarkos ir vujerizmo, bet aktyvistai sakė, kad pagal dabartinę tvarką ne dėl visų incidentų gali būti keliamos baudžiamosios bylos.

Aktyvistė Gina Martin paskelbė interneto peticiją, kai policija atsisakė kelti bylą vyrui, esą fotografavusiam ją iš apačios savo išmaniuoju telefonu per vieną muzikos festivalį. Pareigūnai argumentavo, kad G.Martin tuo metu dėvėjo apatinius, tad tokios nuotraukos nelaikomos neteisėtomis.

„Aišku, kad tai puiki žinia, – G.Martin penktadienį komentavo parlamento posėdį. – Dabar, tikėkimės, galėsime suteikti teisingumo galimybę visoms aukoms, nes politikai įsiklausė.“

Moterų teisių organizacijos „Women's Aid“ vykdomoji direktorė Katie Ghose sakė: „Sveikiname vyriausybę, kuri ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad žvalgymasis po sijonais būtų paskelbtas baudžiamuoju nusikaltimu.“

„Šios formos išnaudojimas aukoms yra skausmingas ir žeminantis, taip pat dažnai sukelia niokojančių padarinių visiems jų gyvenimo aspektams“, – pridūrė ji.

Jaunimą seksualinės sveikatos ir gerovės klausimais konsultuojančios ne pelno organizacijos „Brook“ politikos vadovė Lisa Hallgarten taip pat sveikino pastangas tokį priekabiavimą paskelbti baudžiamąja veika.

Vis dėlto ji pastebėjo, kad „vien įstatymo nepakanka“.

„Mokyklos atlieka kritiškai svarbų vaidmenį kovojant su žalingu elgesiu ir įpročiais, nes gali nedelsdamos spręsti šias problemas“, – sakė L.Hallgarten.

„Siekiant apsaugoti vaikus ir jaunuolius nuo žalos, turime juos atsiradus pirmai galimybei mokyti gerbti vieni kitų privatumą, žinoti savo teises ir suprasti klausimus, susijusius (abipusiu) sutikimu, prievarta ir nepageidaujamais, nesaugiais prisilietimais“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius